Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 917 til 45 926 av totalt 50 012 spørsmål «forrige neste»
norges minste svale
vi lurer på hvilken er norges minste svale?
M.L. (20.05.2009)
Svar:
Taksvale, låvesvale og sandsvale er nokså like i kroppsstørrelse, og når de flyr ute ser du neppe forskjell på størrelsen til disse tre artene. Sandvala er litt mindre i lengde og vekt enn taksvala, som igjen er litt mindre enn låvesvala.
Roar Solheim (21.05.2009)
Forskjell på høner og ville fugler
Hvorfor er hønene ganske rolig når vi fjerner eggene deres, mens ville fugler blir "ville og aggesive" bare vi er i nærheten av reiret deres?
5.6.O.7.K. (20.05.2009)
Svar:
De fleste fugler forsvarer sine egg og unger. Noen høns vil nok også kunne gjøre dette. Men tamhønsene har vi mennesker holdt i fangenskap gjennom mange tusen år, og vi har avlet på de fuglene som faktisk tillater oss å ta egg. Derfor har vi gjennom menneskelig utvalg frambrakt høns som er tolerante mot at vi tar eggene. Dette er egentlig en ganske håpløs egenskap dersom hønene hadde levd vilt. Viltlevende hønseraser i tropiske strøk kan nok tenkes å forsvare eggene sine mer intensivt enn tamhøns. Men det er slett ikke alle viltlevende fugler som har et aggressivt reirforsvar. Noen bakkerugere (som f. eks. skogshøns) stikker av hvis farlige dyr nærmer seg reiret med egg. De satser på at eggene ikke skal bli oppdaget. Først når faren er borte vender høna tilbake til reiret. Hvis eggene da er oppdaget og spist av en kråkefugl eller et pattedyr, må høna finne et nytt reirsted og starte et nytt kull. Både orrhøner og røyer kan gjøre dette.
Roar Solheim (21.05.2009)
Fiskeørn.
Forlater Fiskeørna redet under ruging??
M.S. (20.05.2009)
Svar:
Hvis den blir skremt av folk som kommer nær reiret, så vil den fly vekk en stund. Men den rugende fuglen forlater også reiret for å spise og å skite, uten at den er skremt vekk. Hos fiskeørn ruger nok både hannen og hunnen, og da vil som regel den andre fuglen overta rugingen mens rugefuglen tar seg en pause. Hvis et fiskeørnreir med egg blir liggende uten rugefugl i timesvis etter at rugingen har startet, så kan det tenkes at fuglene har oppgitt reiret og rugingen i år.
Roar Solheim (21.05.2009)
kattugleplass
hei er dette ein bra plass og henge opp ein kattuglekasse?bildet
F. (20.05.2009)
Svar:
Du kan godt henge en kattuglekasse 4-5 meter opp i denne furua, dersom det er mer skog og trær i retningen du har tatt bildet fra. Hvis ikke kan dette være litt nær bebyggelse. Vanligvis anbefaler vi at kattuglekasser henges litt lenger unna bolighus, for når kattuglene har store unger, så kan enkelte av dem forsvare ungene ved å angripe mennesker og hunder som kommer nær kassa eller ungene.
Roar Solheim (21.05.2009)
Spørsmål:
hei såg ikke denne kassen perfekt ut til stær???
F. (20.05.2009)
Svar:
Jo, den ser helt flott ut!
Roar Solheim (21.05.2009)
Ørn/ ørneunge på Valhall
21.05.2009 kl 0710
Observerer en fugl på Valhallfeltet i nordsjøen. Etter flygeteknikk og eksteriør så minner det meg om en yngre ørn.
Gråbrun, med hvitt litt inne på stjerten.
Jobber på en supplybåt.Vi ligger midt mellom Norge-Skottland og Danmark, det er ca 154 nM (ca. 285 kM)til mermeste land, Rogaland,vestkysten av Danmark.
Kan dette vere korrekt? Den fløy veldig lavt, og det virket som om den var på leiting etter en landingsplass. Flere ganger så det ut som om den skulle lande på sjøen.
MVH
Dag Johnny Arnø
Styrmann "Bourbon Mistral"
V.:.). (21.05.2009)
Svar:
Jeg tror det er mer sannsynlig at du har sett en våk. Både musvåk og fjellvåk kan komme trekkende fra syd, selv om det er veldig seint på våren for slikt trekk. Det kan også tenkes at dette har vært en kjerrhauk (f. eks. en myrhauk hann). Det er ikke mulig å si sikkert hvilken art dette være ut i fra den knappe beskrivelsen. Men det er i alle fall ikke noen ørnunge. Fuglen har temmelig sikkert kikket etter en landingsplass. Oljeinstallasjoner og båter utnyttes ofte som hvileplasser under kryssing av slike havstrekninger.
Roar Solheim (21.05.2009)
ærfugl eg
Hei , vi har ved uhell fått med oss 2 ærfugl egg fra hytta, barna mine var overbevist over at moren var borte. Vi la dem på varmekablene hjemme. Men nå har det begynt å pipe fra det ene egget, og vi hører at ærfugl ungen beveger seg i egget. Så nå lurer jeg veldig på hva vi bør gjøre når dem kommer ut fra egget?
Som mat tenkte jeg kanskje vi kunne mose en reke i litt vann og mate dem med det.
C. (21.05.2009)
Svar:
Jeg har ikke erfaring med ærfuglunger. Ærfuglene spiser blåskjell, men jeg vet ikke hva som er maten til ærfuglunger. Det kan hende at reker er bra. Knuste strandsnegler og skjellinnmat bør også kunne gå.
Roar Solheim (21.05.2009)
Utdanning
Jeg holder for tiden på med en bachelor i biologi i Bergen.
Tenker mye på hva jeg skal studere videre, og har tenkt en del på muligheten til å bli ornitolog, men jeg vet ikke hva slags utdanning jeg må ta for å bli det? Og hvor i Norge finner man i så fall det studiet? Er det noen spesiell mastergrad man kan ta, eller er det noe annet? Slik som jeg har forstått det er det i alle fall ikke noe slikt studie ved UiB.
C. (21.05.2009)
Svar:
For å utdanne deg innen ornitologi, bør du finne et studiested hvor du har flinke veiledere som kan veilede en hovedfagsoppgave innen feltet. Jeg kan anbefale deg å ta kontakt med en av følgende: Prof. Geir Sonerud, Univ for Miljø og Biovitenskap (Ås). Prof. Tore Slagsvold, Universitetet i Oslo, Biologisk Institutt, eller prof. Jan Lifjeld ved Naturhistorisk museum på Tøyen. Alle disse er svært dyktige og har studentgrupper og driver med interessante forskningsprosjekter. Det har også vært et aktivt fuglemiljø ved Universitetet i Trondheim, men jeg er ikke så godt kjent med hvordan dette er i dag. Spør deg fram. Lykke til!
Roar Solheim (21.05.2009)
kattugle
hvorfor ser vi så sjelden kattugle i os i hordaland?
F. (21.05.2009)
Svar:
Det vet jeg ikke - den burde være temmelig alminnelig i Hordaland. Men generellt SER du ikke kattugla ofte, du bare hører den når den roper om kvelden og natta.
Roar Solheim (21.05.2009)
kattugle
går det fint å bruke kryssfiner/blyfa plater,sånne brune plater?til kattuglefuglekasse
F. (21.05.2009)
Svar:
Jeg er ikke sikker på om jeg helt vet hvordan platene du refererer til ser ut, men dersom dette er vannfaste plater, så kan du nok det. Bruker du plater, så må du nok skru kassene sammen. Spiker vil lettere gli ut fra slike plater enn når du bruker planker.
Roar Solheim (21.05.2009)