Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 898 til 45 907 av totalt 50 021 spørsmål «forrige neste»
Kvile om natten..
Hvor lenge kviler meisene om natta inne i fuglekassa nå mens de holde på å fore opp ungene?Når gir de seg sånn ca på kvelden å når starter de om morgenen å mate?
J.G. (24.05.2009)
Svar:
Dette kjenner jeg ikke i detalj, men jeg antar at meisene holder på med å fore ungene til det begynner å mørkne. I Sør-Norge vil dette være ved 22-23 tiden nå i mai. De starter nok opp igjen ved 4-5 tiden. En av de voksne meisene (vanligvis hunnen) oppholder seg som regel sammen med ungene inne i reiret om natta.
Roar Solheim (24.05.2009)
ærfugl
heisan
vi har en ærfugl unge(tror det er det) var v sjøen i dag og den var forlatt og alene, vi prøvde og pushe den på noen fugle flokker av samme slag men de ville ikke ha den, vi har tatt vare på den så lenge til vi vet hva vi skal gjøre , gir den blå skjell og har en balje med vann og lar den få gå fritt det meste av tiden, vil gjerne redde den men hva burde vi gjøre, bare slippe den ut og la naturen gå sin gang??eller prøve og fostre den opp, tenkte kanskje og ta den tilbake til det stedet vi fant den innimellom og håpe den kanskje vil ta sinn hatt og gå, siden den ble funnet i salt vann kan vi sette den ut i et fersk vann?
og kan vi gi den spring vann? har til nå hentet vann i ei elv, håper på svar
mvh siv
S.N. (24.05.2009)
Svar:
En enslig ærfuglunge vil neppe klare seg i lengden - den blir helst mat for svartbak eller mink hvis den ikke kan være i en ungeflokk sammen med en hunnfugl. Så lenge du har forsøkt å få den til å svømme til andre ungeflokker, og dette ikke nytter, så er det ikke så mye annet du kan gjøre enn å forsøke å fore den opp. Men jeg vet ikke sikkert hva som skal til for å fore opp ærfuglunger. Skjell og sjømat er bra (ærfuglene spiser blåskjell). Det går helt fint å la den drikke ferskvann (springvann er OK)og å ha ferskvann til å svømme i, men når den skal slippes så bør dette skje i saltvann, helst der den ble funnet.
Roar Solheim (24.05.2009)
Spørsmål:
Hei!
dette er ikke noe sspørsmål,men en kommentar til den personen som lurte på hvilke hekker man bør plante for fuglene: I følge Gensbøls bok fugler i hagen fraråder han ligusterhekker. Svartsurbær og bøk har jeg alltid observert mye fugl i.
N.N (21.05.2009)
Svar:
Flott med tilleggserfaringer, men hvorfor fraråder han ligusterhekk?
Roar Solheim (24.05.2009)
kattugle
hei er det kjempe stor sjangse for å få ein kattugle i kassen?i den furua eg har tenkt og henge den opp????
F. (22.05.2009)
Svar:
Helt umulig å si når en ikke kjenner terrenget og landskapet rundt omkring der du bor. Men det burde absolutt være en mulighet.
Roar Solheim (24.05.2009)
kattugle
ka er alle målene til ein kattuglefugle kasse??
F. (22.05.2009)
Svar:
Innvendig bunnmål ca 25-30 cm på hver av sidene, høyde ca 50-60 cm, diameter på flyvehull ca 10-12 cm, høyde til nedkant av flyvehullet fra bunnen: 35-40 cm. Taket kan stikke 10-15 cm utenfor selve kassa. Legg på takpapp. Lag kassa slik at det er taket som kan åpnes når den skal kontrolleres. Hvis du bruker de platene du har tatt bilde av, så bør kanskje taket festes med hengsler på siden. Bor en del hull på¨4-5 mm diameter i bunnen av kassa - dette drenerer ut fuktighet. Husk minst 10 cm stubbeflis i bunnen.
Roar Solheim (24.05.2009)
hmm?
Hvordan er ørene og hørselen til fugler?
M. (24.05.2009)
Svar:
Ørene sitter på siden av hodet, bak øynene. Fuglene har ikke ytreører som oss mennesker, bare et hull inn til trommehinnen. Øreåpningen er dekket av fjær, derfor ser du ikke ørene på fuglene. De fleste fugler har meget god hørsel, kanskje vel så god som oss, hvis ikke bedre. Ugler som jakter i mørket, har mye bedre hørsel enn mennesker.
Roar Solheim (24.05.2009)
gås med merke 92?
hei vi fikk se en flokk med gås , men er litt usikkre på hva salgs gås det er den ene hadde nr 92 rundt halsen
R.T. (24.05.2009)
Svar:
Dette er en kortnebbgås. Hvor og når så dere fuglen? Denne er halsringmerket for at det lettere skal være mulig å kjenne den igjen på avstand, og det er viktig at observasjonen av fuglen blir rapportert inn.
Roar Solheim (24.05.2009)
Bisarr oppførsel av stor fugl ved havet
Utløpet av Håelva på Jæren 23.05.09. Stor fugl virket desperat; slo kraftig og hurtig med vingene mens den lå med nebbet i vannskorpa og spiste(?), reiste seg i loddrett stilling og kom nærmest over vannet med hele kroppen før den "stupdykket". Storlom? Paring? Ingen andre liknende fugler der. Helt hvitt bryst, mørk rygg, langt nebb. For stor avstand til å se detaljer.
B.A. (24.05.2009)
Svar:
Det er ikke helt lett å si hva dette kan ha vært, men en lom er ikke noe dårlig forslag. De kan "reise" seg opp i vannet, og når de dykker, kaster de seg nærmest framover og ned i vannet. Lommene er på avstand lyse på undersiden og mørke på oversiden.
Roar Solheim (24.05.2009)
Havørn og hekking
Hei,
Har observert et havørnpar over to år fra hytta i Rogaland. Registrerte parring 8 mars i år. Den ene ørnen har ligget på redet kontinuerlig fra begynnelsen av mars fram til slutten av mai (i år) og begynnelsen av juni (i fjor). I vinter (januar februar) observerte vi tre ørner samtidig, men fra mars bare to. Leser ulike steder at ruging tar litt over en måned, og at ungene blir i reiret i 3-4 måneder. Betyr dette at det mest sannsynlig er mislykket hekking både i fjor og i år, eller kan ungen(e) foralte reiret raskere? Hvor lang tid tar det fra parring til eggene legges? Det at vi observerte tre ørner sammen både denne vinteren og fjorårets, er det ungen som følger foreldrene?
Ø. (24.05.2009)
Svar:
Store rovfugler som ørner og falker kan begynne å parre seg minst 2-3 uker før det første egget legges. Men dersom du kan SE en av fuglene ligge på redet, så burde du også mot St.Hans tider kunne se en eller to ungfugler på selve reiret, dersom hekkingen er vellykket (?). Havørnens ungfugler er mørkt kokesjokoladebrune, og ser nesten svarte ut på avstand. Når du observerte tre ørner, så KAN den ene være en av fjorårets unger, men det kan også være en konkurrent som forsøker å ta over maken til den andre havørna. Det er intens kamp mellom hunnfugler om territorier, og det er flere ganger dokumentert at havørn hunnfugler har sloss så intens at en eller begge fuglene har blitt så skadet at de døde (!). I Setesdal observerte en ornitolog i vår at et kongeørnpar hadde besøk av en av fjorårsungene på reiret, mens hunnen lå og ruget. Den tigget fremdeles om mat (!), men ble etterhvert jaget unna av hannfuglen.
Roar Solheim (24.05.2009)
nesten voksen gråspurv
jeg sendte inn et spørsmål i dag om hva jeg skulle gjøre med gråspurven som ikke ville spise, og jeg fikk svar på at jeg skulle legge den tilbake der jeg fant den, men jeg fant den i fjøset vårt og holdt nesten på å kjøre på den, og i tillegg var reiret skutt ned dagen før av gårdseieren. Jeg har klart å få i den mat og vann, men hvor ofte skal den få og hvor mye skal den ha? Jeg gir den meisebolle-biter med pinsett og den drikker vann, den har også fullt av frø i buret og den har god plass siden jeg "lufter" den hver dag.
R.S. (23.05.2009)
Svar:
Se, da var jo situasjonen litt annerledes (!). Hva slags gårdseiere er det som skyter ned gråspurvreir???
Fugleunger mates ofte av sine foreldre - flere ganger i timen. Denne gråspurvungen ser ut til å være så stor at den snart burde begynne å spise selv. Du kan forsøke å blande brødsmuler med litt vann og egg, slik at den får i seg noe proteiner og annen næring enn brødmat. biter av meiseboller (uten store, hele frø) er nok også bra. varier utvalget. Fugleunger fordøyer maten raskt, så du kan sikket gi den så mye mat som den selv ønsker å spise. Når den er mett, slutter den å svelge eller gape. Fugleunger pleier ganske raskt å koble mat med dine foringsaktiviteter, og begynner å åpne gapet av seg selv. Lykke til!Roar Solheim (23.05.2009)