Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 877 til 45 886 av totalt 50 017 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglefjær.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Har funnet en fjær i skogsområde som vi lurer på om det er mulig å konstatere hvilken art den stammer fra. Den er funnet i buskerud, i mellom Hokksund og Kongsberg.
Er en stor dunete fjær som utsrakt måler 205mm. Fargen er grå innerst, mens den blir mer hvit og brun spettete utover. Bilde er vedlagt. Lurer på om den kan tilhøre en av ugle artene.

S.B. (26.05.2009)

Svar:

Det er ikke helt lett å avgjøre art bare ut i fra bildet, siden denne fjæra ikke har noen spesielle farger eller mønstre. Det hjelper å kunne kjenne på fjæras struktur også, så dersom jeg hadde den mellom fingrene, kunne jeg kanskje ha klart det. Men den er veldig lang, så det er åpenbart en litt stor fugl. Lappugle er en tenkbar kandidat, men dette kan ikke avgjøres ut i fra bildet alene.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette. Den hadde en merkelig oppførsel. I et helt døgn holdt den seg på frontruta på bobilen våres. Den fløy opp og ned og satt på vindusviskeren og kakket på vinduet. Den holdt på hele natta. Selv ikke en plastpose på viskerne holdt den unna. Dette skjedde 22 mai i år og vi var på Hidra i Vest Agder

B.H.W.A. (26.05.2009)

Svar:

Dette er en steinskvett hann. Den har nok sett speilbildet sitt i ruta, og har vært hissig på å jage vekk "rivalen" fra sitt område. Artig bilde!

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

Kråke - nattbesøk

I den siste tiden er vi blitt "plaget" av kråke - eller rettere sagt kråker.
De starter sitt "spill" og kråketing rundt kl.0230 og holder det gående i ca. 3 timer.
Det verste er at en eller flere gyver løs på vinduene våre med nebb og klør. Første gang dette skjedde for ca. en uke siden, trodde vi det var innbruddstryver. De klarer å lage ganske mye spetakkel. Hva kan vi gjøre for å beholde nattesøvnen?
PS Vi bor i et vanlig boligfelt med hus på alle kanter. Mye trær spesielt på tomta vår.

T.S.7.G. (26.05.2009)

Svar:

Dette er trolig fugler som ser sitt speilbilde i vinduet, og som angriper en "rival" inne på eget territorium. Forsøk å dekke til vinduet 1-2 uker med en papplate på utsiden, da ser ikke fuglene speilbildet lenger, og vil trolig swlutte med angrepene og spetakkelet.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Hvor kom trekkfuglene opprinnelig fra? Var de først i Norge eller i Afrika?

K.4.V.I.O. (26.05.2009)

Svar:

Trekkende fugler har nok startet der det er enklest å bo hele året. For fuglene som trekker til Afrika, så har de nok i utgangspunktet vært tropefugler som har fløyet mot nord i sommerhalvåret for å hekke. Disse fuglene har strukket trekkavstandene sine enormt i de få tusen årene som har gått etter siste istid. Dengang trakk de kanskje bare fram og tilbake over Middelhavet.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Hvorfor blir ikke trekkfuglene bare værende i Afrika?
Hvordan finner de veien dit de skal reise?
Hvor mange trekkfugler finnes det i Norge?
Hvordan og når vet de at de skal dra hjem til Norge igjen?
Hvor gammel kan en trekkfugl bli?

Dette er spørsmål elevene fant ut i lekse.

4.V.I.O. (26.05.2009)

Svar:

Det er innlysende at insektspisende fugler ikke kan være i Norge om vinteren, men hvorfor flyr de fra Afrika og hit nord for å hekke? Svaret ligger i at insektproduksjonen er så enorm når du kommer mot polarsirkelen (24 timer med lys, plantevekst hele døgnet og dermed masse insekter). Selv om det koster i form av fare for å dø under trekket, så er gevinsten i antall unger fuglene kan fø opp større enn hvis de skulle hekke i Afrika. Fordi vinterne er så strenge i nord, er det heller ikke på langt nær så mange andre dyr som kan spise fuglenes egg og unger i nord, som det en finner i tropene. Når utbyttet er større enn kostnadene, ja da velger fuglene den løsningen som gir flest unger på vingene.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Økologi og atferd

Måkeangrep

Hei
Jeg lurer litt på disse skinnangrepene til måkene. Er det riktig at måkene sikter med bærsjen sin (som et bombefly), og bruker dette med hensikt i å skremme vekk "fienden"? Eller er det mer tilfeldig hvis man blir truffet av måkebærsj?

K. (26.05.2009)

Svar:

Jeg er litt usikker med hensyn til måkene. Det er mulig at de skiter for å treffe fredsforstyrrere, men de som virkelig har utviklet dette til et forsvarsvåpen, er gråtrostene. De kan virkelig sikte seg inn og "drite ut" en ugle eller en rovfugl som kommer for nær reir og unger.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Trekkfugler

Hvor drar alle måkene?

Hei. Lurer på om måkene trekker? På vinteren ser vi sjelden noe til de her i Namsos- men på våren dukker de plutselig opp igjen som "paddehatter" ...overalt..........så hvor har de vært?

E. (26.05.2009)

Svar:

Flere måker trekker mot kysten, eller sydover ut av landet. Det er derfor ikke så underlig at du ikke ser så mye til dem om vinteren der du bor.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

kattugle egg

hei eg lurte på.....det var ein klasseelev som sa at de skulle skjekke ein fuglekasse os så var det tre egg der først os så ca 1 eller 3uker seinere var det bare eit halt egg igjen ka kunne ha skjedd???????

F. (26.05.2009)

Svar:

Det høres ut som at eggene kan ha blitt spist av mår. det skjer ganske ofte med kattugle- og perleuglekull i kasser.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Råvfugl på finnskogen

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg var på tur i finnskogen i hedmark i mai, og fikk øye på en rovfugl som svevde høyt oppe. Den slo litt med vingene, og i kikkerten så jeg en tydelig hvit overgump, som jeg også fikk på bildet som er sendt med. En dag senere så jeg en veldig grå rovfugl, med samme hvite overgumpen som den som svevde, men greide ikke få et bilde av denne. Kan det ha vært et myrhaukpar jeg så?

S.W. (26.05.2009)

Svar:

Bilde viser en rovfugl med tydelig hvit overgump. Derfor er dette med stor sannsynlighet en myrhauk hunn. Eneste mulig forvekslingsart hos oss kan være enghauk, men den observeres svært sjelden i Norge og er ikke hekkefugl hos oss. Hannen til myrhauk er svært lys grå, og har også denne hvite overgumpen, men den blir ikke like fremtredende som hos hunnfuglen.

Morten Ree (26.05.2009)


#Diverse

Reir i jordbærlandet vårt

Hei! Et tjeldpar har funnet ut at jordbærlandet vårt er et fint sted å ha reir. Problemet er bare at de er så redde for oss og forlater reiret med det samme vi kommer ut i hagen. Kan det hjelpe å sette en slags port eller noe foran/rundt reiret deres sånn at vi kan bruke hagen. Vil jo gjerne at de skal få ut ungene, men vil også gjerne bruke hagen før det har gått tre uker:) Hvor lenge kan de være borte fra eggene før de blir kalde?

C.H. (24.05.2009)

Svar:

Ikke lett å løse dette problemet. Fugler som legger reir nær oss mennesker, pleier som regel raskt å venne seg til våre aktiviteter, og kan ligge på reir og ruge mens vi beveger oss nær fuglene. Derfor er det underlig hvis ikke disse tjeldene oppfatter at dere ikke utgjør noen fare, og fortsetter å ligge på reiret. Hvor lenge egg kan ligge uten ruging, avhenger både av eggenes størrelse, hvor langt det har gått ut i rugetiden, og temperaturen i lufta. Jeg er ikke kjent med hva grenseverdiene for eggenes toleransegrenser er. Dere bør ikke forsøke å sette opp noe nær reiret, da kan fuglene lettere bli skremt og forlate reiret.

Roar Solheim (26.05.2009)

««første 45 877 - 45 886 av 50 017 siste»»