Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 804 til 45 813 av totalt 50 009 spørsmål «forrige neste»
Lilla fugle bæsj
Har du noen gang sett en lilla fuglebæsj og isåfall hva kommer det av?
N.N (04.06.2009)
Svar:
Fugl som spiser bær (særlig blåbær) får blålilla ekskrementer fra bærfargen.
Roar Solheim (04.06.2009)
Haay :)
hvorfor blir ikke sjøfuglenes fjær våte når fuglene dykker?
E.S. (03.06.2009)
Svar:
Fordi fuglene setter inn fjærene med fett/olje fra en kjertel på oversiden av stjertrota.
Roar Solheim (04.06.2009)
Spørsmål:
Denne fuglen fotograferte min nabo på en fuglekasse nærr verandaen hans nå i slutten av mai. Vi har lett i diverse fuglebøker, men finner ingen som ligner på denne. Kan du gi en tilbakemelding om art og utbredelse? Vi bor i Øvre Vang ca 10 km. nordøst for Hamar sentrum. På forhånd takk !
Hans Joachim Slettmoen
Sandbergsveien 2
2324 Vang H.
H.J.S. (03.06.2009)
Svar:
Dette er en spettmeis. Den finnes over store deler av Sør-Norge. Den har økt kraftig i utbredelse de siste 40 årene, trolig fordi folk forer fuglene med solsikkefrø om vinteren.
Roar Solheim (04.06.2009)
Har jeg fått stær i fuglekassa mi?
Oppdaget disse to eggene i fuglekassa mi i dag. De må ha blitt lagt der nylig, for det lå ingen egg der for tre dager siden. Hva slags fugl kan jeg ha fått besøk av? Tror det kan være stær, men jeg trodde egentlig at kassa mi var for liten til stæren, siden den ble laget med mål som passer til kjøttmeis ol.
J.D. (03.06.2009)
Svar:
Nei, dette er nok heller svarthvitfluesnapper. De legger vanligvis 6-8 egg, og når kullet er fullagt legger hunnen seg til å ruge. Om en uke kan du nok titte ned i kassa og se om ikke hunnen da ligger og ruger. Fluesnapperne er ganske tolerante overfor en slik rask kikk.
Roar Solheim (04.06.2009)
Kaie i ventilasjonrør
Vi har et reir med kaieunger i et ventilasjonsrør. Vi har hørt ungene nå i over 4 uker og foreldrene flyr ut og inn.
Hav skal vi gjøre
A. (03.06.2009)
Svar:
La fuglene få bli ferdige med ungeoppfostringen, siden de allerede har kommet langt. Når ungene er ute bør dere få renset ut kaiereiret, og så hindre at kaiene kan komme inn i ventilasjonsrøret igjen. Det kan forsegles med f. eks. hønsenetting.
Roar Solheim (04.06.2009)
Hvilken oppgave har egentlig hanen?
Enkelt og greit spørsmål. Hvilken oppgave har egentlig hanen? Går han bare rundt og galer?
K. (04.06.2009)
Svar:
I en høneflokk er det hanen som passer på hønene, varsler dersom det kommer en fare i nærheten (katt, hønsehauk, rev etc.). Han kan også forsvare hønene med å angripe farlige hønespisere, av og til med sitt eget liv som innsats. Hvis hanen finner noen godt å spise (f. eks. mark og småkryp), lokker han på hønene sine og viser dem maten! I tillegg må det en hane til for å befrukte eggene, dersom hønene skal kunne ruge ut kyllinger.
Roar Solheim (04.06.2009)
naturfag
koffor ligger alle fuglefjjela i nord
N.N (04.06.2009)
Svar:
Fordi det er der fuglene finner mest fisk som mat for ungene sine.
Roar Solheim (04.06.2009)
Svart kvit flugesnapper
Andre året på rad eg misser svart/kvit flugesnapper pga manglande ho. Her var t.o.m. to hannar som kjempa om buret. Han sang så fint i minst 14 dagar, mene ha no gitt opp forsøket på hekking.
Er dette eit vanleg fenomen blant svart/kvit flugenappar?
Har jo lest av hannen kan ha fleire hoer også...
N.N (04.06.2009)
Svar:
Noen fluesnapper hanner får aldri hunn. Om dette skyldes at det er få fluesnappere i lavlandet for tiden, eller om hannen i seg selv ikke er en "duganes kar", er ikke lett å avgjøre. Begge deler er mulig.
Roar Solheim (04.06.2009)
Stærhekking under etternittplater II
Jeg viser til mitt tidligere spørsmål om stærhekking som ble mislykket. Kan årsaken være at det blir for varmt under platene. Jeg trodde etternitt isolerte ut varmen?
Hva tror du?eller er det andre vanlige årsaker til at dette skjer? Jeg har opplevd tidligere at stærhekking i hagen har mislyktes.
A.N.L. (04.06.2009)
Svar:
Kan dessverre ikke gi deg noen avklaring på dette. Det er så mange mulige årsaker til at en hekking mislykkes, at det ikke lar seg fastslå uten å være på stedet og observere fuglene selv.
Roar Solheim (04.06.2009)
Meisunger
Skjer det at ungene etter dehar hoppet ut av kassa,kommer tilbake igjen om det fks er kaldt å ufyselig vær,eller er det "ingen vei tilbake".Litt bekymra for ungene som forlot kassene nå for et par dager siden.Etter det har det vært 7-8 grader,snø langt ned i fjella.å ellers en del regn.Er det noe ungene tåler,eller dør mange av dem kort tid etter de hopper ut om det er dårlig vær?
J.G. (04.06.2009)
Svar:
Dårlig vær er nok mer uheldig ved at fuglene da ikke klarer å finne nok insekter, enn at det er kaldt. Hvis ikke ungene selv eller foreldrene klarer å finne nok mat, kan nok noen av dem omkomme. Men det største frafallet av unger skjer nok kort etter at de forlater reiret, ved at de blir fanget av rovfugler, ugler og andre kjøttspisere. Fugleunger fra reirhull kan nok komme tilbake og overnatte i reiret/kassa noen dager etter at de har hoppet ut, men dette skjer sjelden.
Roar Solheim (04.06.2009)