Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 5 260 til 5 269 av totalt 50 273 spørsmål «forrige neste»
Skjæreunge med dårlig fot
Hei! Vi måtte idag hjelpe en skjæreunge som satt fast inni veggen hos naboen , stor redningsaksjon med alle naboer tilstede for å hjelpe den ut. I kampen om å komme seg løs har nok foten fått seg en smell, usikker på om den er brekt eller forstua/forslått. Skjæreungen er ikke altfor ung, den har fått full fjætdrakt men usikker på om den har lært seg å fly. Pigg ellers utenom foten, spiser fra pinsett og drikker mann selv fra skål. Klarer denne seg med noen få dagers pleie? Står nå i et stort bur med vagler og har hatt inn en del busker og blader og slikt så den kan gjemme seg og hvis den vil prøve å fly opp på vaglene. Prøvde med mark å pinsett først men det ville den ikke ha, eneste den vil spise er kylling.
M.U. (06.06.2023)
Svar:
Gi den noen dager, så kanskje den er klar for frislepp.
Roar Solheim (07.06.2023)
Hønsehauk med varsling
Hei, nærmet meg et hønsehaukreir under store trosteprotester, like før hauken flaug opp fra reiret. Kan hauken ha ordnet med ekstra varsling ved å la gråtrost etablere seg like i nærheten? Trost er vel vanlig byttefugl for hønsehauken?
A.M. (07.06.2023)
Svar:
Det er motsatt. Trostene hekker ofte nær haukereiret. Hauken gir beskyttelse mot eggspisere som kråkefugler, samtidig som at haukene ofte ikke jakter helt innpå sitt eget reir (vet dessverre ikke hvorfor det er slik).
Roar Solheim (07.06.2023)
Linerle
Vi har et linerlereir under mønet og nå er det relativt stor aktivitet. Når kan vi forvente å se ungene fly? Vi bor øst for Oslo. Vi har lest at foreldrene fortsetter å mate ungene i en 14 dager etter at de er flyvedyktige. Hvor skjer matingen, lurer vi på. De kommer vel ikke tilbake til reiret?
M.S. (07.06.2023)
Svar:
Ungene forlater reiret etter ca 15 dager. Etter dette marter foreldrene hver unge der den befinner seg - de hører ungenes tiggelyder.
Roar Solheim (07.06.2023)
Skjærer angrep babyskjære
La merke til et voldsomt leven utenfor vinduet mitt i dag og oppdaget at det var en gjeng skjærer som drev å flakset og bråkte. Når de fløy bort så lå det igjen en liten skjærebaby livløs på bakken, de hadde hakket den ihjel. Er det noe spesiell grunn til at de gjorde det?
L.S. (06.06.2023)
Svar:
Kanskje dersom skjærene som angrep kom fra en nabofamilie, eller dersom det var noe galt med ungen (sykdom el. l.).
Roar Solheim (07.06.2023)
Belønning fra måke
Jeg forer en enslig måke på min veranda, på tredje året nå. I dag kom den med en mosedott i nebbet, som den la ned ved fôringsbollen. Betaling?
Gøy, uansett 😊
L.Ø.S. (06.06.2023)
Svar:
Vanskelig å vite. Vanligvis samler de mose til reirmateriale. Kanskje den hadde samlet mose, men så oppdaget maten, ble mer interessert i den og glemte mosen??
Roar Solheim (07.06.2023)
Egg funnet på sandstrand
Hvilken fugl tilhører dette egget? Egget er på størrelse med et stort hønseegg, har en lysblå farge og brune prikker.
K.H.V. (07.06.2023)
Svar:
Dessverre ikke helt enkelt å finne ut når du ikke oppgir hvor og hvordan det er funnet.
Roar Solheim (07.06.2023)
Hvilken fugl?
Hei, hvilken fugl er dette? Bildet er tatt den 27. mai langs Varangerfjorden. På forhånd takk for svar.
L. (07.06.2023)
Svar:
Dette er en brushane.
Roar Solheim (07.06.2023)
Blåmeis unger og syn.
Hvordan utvikles synet på blåmeisunger.
R. (07.06.2023)
Svar:
Det har jeg ikke noen informasjon om.
Roar Solheim (07.06.2023)
Underlig oppførsel av flaggspett?
Nå, tidlig i juni, har vi nesten daglig hatt en flaggspett på besøk på tunet. Det må være en voksen hun, den har rødt bare under halen, men den virker litt skitten. Den kan fly, og krangler med fluesnapperfamilien, den har nok lyst på ungene i kassa. Det rare er all tida flaggspetten bruker på bakken, den hopper rundt på plenen omtrent som en trost. Den spiser åpenbart insekter og annet småkryp. Vi ser ofte flaggspett, men har aldri før sett sånn oppførsel. Er dette normalt eller tyder det på at fuglen ikke er i form?
H.S. (07.06.2023)
Svar:
Det kan tyde på at den kanskje finner mer insekter (maur?) på bakken hos deg enn ved å lete etter mat i døde trær. Den har nok unger som den søker etter mat til.
Roar Solheim (07.06.2023)
Skjæreunge
Hei. Oppdatering på redningsaksjon av skjæreunge tatt av katt. Tok sjansen nå på å opp å se. Nå var reiret tomt. Hva kan det ha seg. De kan vel ikke ha blitt flyvedyktige allerede? Og hvis de var døde ville de vel ligget der?
L. (07.06.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite. Kråker kan også ta skjæreunger.
Roar Solheim (07.06.2023)