Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 992 til 5 001 av totalt 50 018 spørsmål


#Diverse

Pilfink presser ut blåmeis?

Jeg var nok for optimistisk for et bra fugleår tidligere i vår, ting har ikke gått så på skinner likevel. Kjøttmeisen gikk fra 8 til 5 unger, disse 5 ser imidlertid friske og raske ut og straks klare for å forlate kassen.

Blåmeisen derimot, mistet 1 unge de første dagene, men har etter dette hatt 7 unger i live frem til mandag, som blir dag 9 etter klekking. Fra mandag morgen har det dødd en unge hver eneste natt, og det er nå igjen bare 3. Dette klarer jeg ikke helt å forstå, da det har gått veldig fint for blåmeisen til nå. Foreldrene ser ut til å komme med masse mat også. Den eneste åpenbare "forandringen" i omgivelsene jeg kan se er at det har kommet en haug med pilfinkunger som tydeligvis nettopp er ute av redet, disse og foreldrene er da overalt i hagen i flokker.

Er det en plausibel forklaring, at pilfinken kan ha spist opp all maten eller at de presser ut blåmeisen fra området på noe vis? Det er det eneste jeg kan komme på.

B.G. (08.06.2023)

Svar:

Nei, jeg tror ikke det. Selv om meisene kommer med mat, kan de5t likevel hende at det er for lite mat totalt i sommer. Først var det lenge kaldt, og deretter har det (i Sør-Norge) vært veldig tørt, noe som gradvis kan ha tynnet ut insekt/larvemengden. Det er mange som har rapportert om slik gradvis frafall av meiseunger nå, så dette gjenspeiler nok værforholdene og insektenes utvikling.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Diverse

Kråke

Jeg og en venn fant et kråkebarn på rådhuset i Oslo. Det jeg lurer på er hvordan gi vann til krokebolla som vi har døpt henne/han. Krokebolla gauper når vi gir den mat tar vann som drypper fra fingeren. Bare et par dråper, men det er vel lite vann?

V. (08.06.2023)

Svar:

Nei, dette holder. Hvis du heller vann i gapet på en fugl, kan det havne i pusterøret som munner ut ved tungerota - og da kan fuglen drukne!

Roar Solheim (08.06.2023)


#Diverse

Orrhanelyd

Hei.
Hvordan lager orrhanen lyden sin?
Skal ha dette med i romanen jeg skriver, og da må dette være riktig.
Mvh
Eldbjørg Brekke

N.N (07.06.2023)

Svar:

Det kan jeg ikke angi mer spesifikt enn at lyden lages i halsen på fuglen, trolig ved hjelp av stemmebåndene.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Økologi og atferd

Kommer skjæren til å huske meg?

Hei, de siste 3 dagene har en skjære fløyet nært vinduet mitt og stoppet utenfor vinduet mitt som er åpent, nesten som om den skal studere meg eller vil komme inn. Og når jeg var på jobb idag (alene) så hadde det kommet inn en skjære på magisk vis, for den ene døren som var oppe var langt unna der den var. Og den drev å fløy inni vinduet så jeg fikk tatt den med en jakke og holdt rundt den for jeg trodde den var skadet.(etter så mange kræsj mot vinduer.) Så etter en stund så fløy den ut av seg selv etter den skrek høyt på meg så jeg ble skremt og slapp den med uhell. Så det store spørsmålet mitt er jo om den kommer til å huske på meg og eventuelt komme etter Meg senere? For jeg har jo hørt historier om det med kråker, og har alltid respektert de og jeg prøvde jo bare å hjelpe skjæren. Beklager hvis dette høres dumt ut:)

S. (07.06.2023)

Svar:

Den kommer neppe "etter deg", men kan huske deg som person. Spørsmålet er om den da forbinder deg med noe farlig eller mer som noe positivt fordi du fikk den ut...

Roar Solheim (07.06.2023)


#Diverse

Hvor er duereirene?

Jeg syns det er spennende å observere fugler, spesielt nå i hekketiden. Jeg har funnet mange reir som tilhører både troster og mindre fugler.

Vi har ganske mange duer i boligområdet jeg bor (det er ganske grønt, mye skog/trær). Jeg tror det stort sett er ringduer.

Men hvor er det disse hekker? Jeg har sett flere duer som holder til akkurat rundt der hi bor, men aldri funnet noen reir. Det hadde vært moro å observere nå mot slutten av hekketiden.

J. (07.06.2023)

Svar:

Ringduene bygger spinkle kvistreir i trær og busker.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Spor og sportegn

Gulpebolle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.

Er dette gulpebolle frå kattugle?

Helsing
Frank Naas

F.N. (07.06.2023)

Svar:

Dessverre umulig å avgjøre.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Fuglekasser

Crocket-kølle

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan en crocket-kølle redde tusenvis av småfugl?
Alle fuglene trenger en trygg mellomlanding før de flyr i kassa.

J.P. (07.06.2023)

Svar:

Nei - dette er totalt bortkastet, og ugunstig fordi f. eks. en skjære kan sette seg på pinnen for å snappe fugleunger når de titter ut av hullet.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Diverse

Forbud mot trefelling i hekkesesongen?

Jeg har hørt at det er et slikt forbud, men hvordan er det formulert og i hvilke lover?

O.M. (07.06.2023)

Svar:

Her må du kontakte forvaltningsapparatet for å få svar.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Diverse

Kråker

Er det OK å jage bort kråker som angriper reir og fugleunger, eller bør man la naturen gå sin gang?

N.N (07.06.2023)

Svar:

Vanskelig tema. De fleste fugler og dyr spiser andre dyr, og det er egentlig ikke noe vi bør legge oss opp i. Dessverre har vi en tendens til å forbarme oss over "søte" og tiltalende dyr, mens mindre tiltalende ikke får samme oppmerksomhet. Det er faktisk like mye smerte forbundet med at ei mus skades i en musefelle som at en elg blir påkjørt av en bil!

Roar Solheim (07.06.2023)


#Spor og sportegn

Fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant disse ved en matestasjon for småfugl.. Hvilken fugl er det fra
Mvh Rita

N.N (07.06.2023)

Svar:

Fjær fra ringdue.

Roar Solheim (07.06.2023)

««første 4 992 - 5 001 av 50 018 siste»»