Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 925 til 4 934 av totalt 50 021 spørsmål «forrige neste»
Overdreven mating av fugler i nabolag
Hei,
Jeg er selv glad i fugler og er bekymret for disse i nærområdet da to personer (i en husstand) driver med ekstrem overmating av fuglene som holder til i nabolaget. Det er ikke snakk om noen få fuglekasser rundt om kring.
Disse to personene er observert på flere matbutikker i området, der de kjøper inn store mengder med loff og tømmer brødmaskinene for smuler. Etter å ha pratet med ansatte, sier de at de kommer stadig vekk innom og tømmer hyllene for den billigste sorten av loff. Deretter kjører de bilen sin rundt i nabolaget og lemper av disse mengdene med loff. Det kan være midt på gaten, i veikanten, foran store butikker osv. Dette tiltrekker veldig mange fugler av flere forskjellige sorter. Jeg ser fugler som jeg vanligvis ikke har sett før på sentrale og nære trafikkerte bilveier. Problemet er blitt så stort at flere naboer opplever at terrasse, vinduer og biler blir dekket med fugleavføring. Naboer blir selvfølgelig frustrert over tilgrising og bekymring over disse fuglene.
Det er flere som har prøvd å snakke med de, men de nekter for det og skylder på den andre personen.
Har noen her noe tips for å hjelpe på situasjonen? Hvordan påvirker slik overmating fuglene?
Håper noen kan hjelpe meg. Mvh Anne
A. (12.06.2023)
Svar:
Dette høres ut som fuglemating langt utenfor det som er fornuftig og tilrådelig, ja. Høres ut som et tilfelle der det trengs psykiatrisk bistand, siden disse menneskene høres ut til ikke å være tilsnakkelige.
Roar Solheim (12.06.2023)
Hvilken fugl
Hei, vi har et lite fuglepar som bor i vår fuglekasse ved hytta ved Evje som vi lurer på hva heter. Hannen kaller vi for pingvinen da den er sort og hvit og den har også en karakteristisk hvit flekk i panna.
Han kan også stå stille i luften som en kolibri og er liten, kanskje mindre enn kolibri, mens det vi tror en hunnen er mere lysebrun i fargene.
N.N (12.06.2023)
Svar:
Svarthvit fluesnapper.
Roar Solheim (12.06.2023)
Er fugleskitt farlig?
Jeg er veldig redd for fugleskitt. Hengte opp klær ute der antagelig var nedi med et dynetrekk på fersk fugleskitt. Jeg hengte opp resten av klærne og har nå puttet dem i skapet. Ble i etterkant veldig bekymret. Er det farlig? Er inntørket fugleskitt farlig?
J. (12.06.2023)
Svar:
Nei. Ikke noe å engste deg over. Bare vask vekk med såpevann.
Roar Solheim (12.06.2023)
Kråke
Hva betyr det når en kråke senker hode mot brystet og lager en knatrelyd?
Vibrere nebbet.
B.H. (12.06.2023)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (12.06.2023)
Hva feiler det denne fuglen
Hallo
Hva er det som feiler denne flaggspetten. Den ble funnet, veldig tam gående eller sittende på bakken og etter en liten stund også død. Var den rammet av sykdom eller skyldes merkene på ryggen skader fra andre dyr eller parasitter?
K.B. (12.06.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite, men det ser mest ut som fjærtap etter at den har blitt angrepet, kanskje av kråkefugl (?).
Roar Solheim (12.06.2023)
Å ta en titt ned i fuglekassen.
Hei! Jeg deltar i en diskusjon vedr. om man kan ta en titt ned i fuglekassene etter at fuglene har fått unger. Jeg gjorde det i helgen da jeg trodde at det ikke var noe hekking i fuglekassen ved hyttedøren i år. Dette er en fuglekasse som kjøttmeis har brukt i flere år. Men da jeg så ned i den, oppdaget jeg at den var i bruk og det var 4 kjøttmeisunger i den. Jeg tok et bilde av dem med mobilen og lukket fuglekassen igjen. Like etter var foreldrene på plass og matet ungene. Nå får jeg kjeft av en person på nett som mener at man aldri skal sjekke fuglekassene når det kan være unger i dem. Etter det jeg har blitt fortalt, er dette noe man fint kan gjøre, også i hekketiden, men at man ikke bør gjøre det for ofte. Jeg har jobbet som lærer i barneskolen og har latt elevene ta en titt ned i en fuglekasse. Men bare EN gang i løpet av våren. Jeg har mange fuglekasser i hyttehagen. Nå har stæren fløyet videre og spettmeisen har fått tilbake favorittstærekassen. I skogen og hagen har jeg vel til sammen rundt 20 ulike fuglekasser. 5 av disse er i hyttehagen.
L.B.H. (12.06.2023)
Svar:
Det er bare sludder. Du kan gjerne sjekke en fuglekasse med en kort kikk hver dag når fuglene har unger. Det er litt av visen med å henge opp fuglekasser at du kan studere fuglenes liv.
Roar Solheim (12.06.2023)
Skadet skjæreunge
Har observert en skjæreunge som har holdt seg på bakken utenfor huset vårt i 2 dager nå. Etter å ha kommet hjem fra en tur på butikken fant vi den kavende rundt på bakken i nærheten av der vi har observert den fra før. Den kan flakse med vingene og hoppe rundt men klarer nesten ikke å reise seg. Det er mye katt der vi bor og vi hadde rett og slett ikke hjerte til å la den være lenger. Lagt den i en eske med en liten skål vann og noen brødsmuler men er usikker på hva vi skal gjøre nå. Noe hjelp å få?
M. (11.06.2023)
Svar:
Prøv å fore den med f. Eks. Kattemat eller lignende. Skjærereraltetere.
Roar Solheim (12.06.2023)
Skjære funnet
Jeg fant en skjære liggende i solsteken utenfor huset. Den var relativt bevisstløs men lå med halen opp akkurat som den prøvde å gå på do. Dette fortsatte den med inne.
Siden det er tørke har jeg tatt den med inn og gitt vann med pipette. Jeg lurte på om den hadde forstoppelse fra vannmangel og ga derfor en dråpe olje sammen med vannet for å få fart på tarmsystemet.
Etter halvannen time kom det en bæsj, men den er fortsatt mest bevisstløs og svak. Jeg er redd for at noe av vannet kom i vrangstrupen siden den ikke ville drikke og den lager litt lyd fra brystet. Veldig redd jeg har skadet den med å tvinge den til å drikke, men var så redd den skulle dø av forstoppelse eller dehydrering.
Noen tips i denne situasjonen?
C. (11.06.2023)
Svar:
Ikke gi den vann inn i nebbet. Hold evt vanndråpe på fingeren bortil nebbet slik at fuglen kan styre drikkingen selv.
Roar Solheim (12.06.2023)
Løvsanger eller en annen sanger
Hei. Så denne på Dovre i helga. Nebbet er svart og ellers ligner den løvsanger. Er det en løvsanger, selv om nebbet ikke er lyst?
S.V.H. (11.06.2023)
Svar:
Umulig å artsbestemme, bildet er ikke godt nok.
Roar Solheim (12.06.2023)
Rydde ut av kassen nå?
Jeg har en kasse med kamera i. Kjøttmeisene har flydd ut av kassa for ca 2 uker siden, så nå ligger bare det gamle reiret igjen (med et uklekket egg) Men jeg får stadig varsler fra bevegelsessensoren på kameraet om at det er noen innom.
Burde jeg rydde ut av kassa allerede slik at den er klar til feks. kull nr 2?
B. (12.06.2023)
Svar:
Ja, bare rens ut nå.
Roar Solheim (12.06.2023)