Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 503 til 45 512 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
TRENGER SVAR RASKT!!! Drepe den, eller slippe den løs???
Hei. før idag så jeg en svarttrost i hagen min, som hadde brukket foten så det ut som. Det så ut som den var helt brukket og bare hang og dinglet, men er usikker. Så jeg gikk ut et par timer senere for jeg tenkte jeg skulle drepe den, så den skulle slippe å lide. Men jeg tror jeg fant den samme fuglen, men ble litt usikker for foten hang ikke å dinglet liksom, men det så ut som den ene foten var skadet på denne også.
Det var 0 stress å fange den, var bare å løfte den opp. Den greide å stå på føttene, står bare litt rart på den ene foten. Men jeg tror kansje det er en unge, fordi den prøvde å fly etter litt, men den krasjlandet gangske fort. Den greide heller ikke å springe skikkelig. Fjærene på stjærten så heller ikke helt ferdig utvokste ut.
Dette er en svarttrost hunn, som står i hjørnet i kjellertrappen min nå. Hadde vert dumt om dette var en unge som jeg kansje har tatt fra foreldrene sine.
T. (26.08.2009)
Svar:
Dette er en ung svarttrost som ikke er ferdig utvokst ennå. Det ser ut til at den står fint på beina, så denne bør du slippe ut snarest.
Roar Solheim (26.08.2009)
Spørsmål:
Hva slags fugl har jeg tatt bilde av?
O. (26.08.2009)
Svar:
Dette er sannsynligvis en løvsanger. Løv- og gransanger er svært like, men løvsangeren har gjerne mer tydelig orange-lyse bein, mens gransangerens bein er mørke.
Roar Solheim (26.08.2009)
trekkfugler
hvorfor er de fleste fuglene som lever ved innsjøene, trekkfugler?
I. (26.08.2009)
Svar:
Fordi vannet fryser om vinteren, og da finner ikke vannfuglene mat.
Roar Solheim (26.08.2009)
Spørsmål:
Hva slags fugl er dette?
O. (26.08.2009)
Svar:
Dette er en rødstrupe ungfugl. Den har begynt å bli rød i strupen, men har fremdeles ungfugldrakt på ryggsiden og hodet. Et gresstrå får det til å se ut som om fuglen har en lys skjeggstripe, noe som kan bringe tanken mot en buskskvett.
Roar Solheim (26.08.2009)
Kråke unger?
Har lest mange tilfeller at mange har kråke og skjære unger.
Kan de bli tamme?
K.P. (05.08.2009)
Svar:
Kråkefugler kan bli svært tamme. Slike tamme kråkefugler kan forårsake mye hodebry og problemer. De er næringsopportunister, og det betyr at de undersøker ALT som kanskje kan bety mat. Uttrykket "ugangskråke" er ikke tatt ut i fra løse lufta, og slike tamme kråkefugler bør en derfor ikke forsøke seg på...
Roar Solheim (26.08.2009)
Ørnens fiender
Hei:)
Driver med næringskjeden på skolen, og et spørsmål kom da opp.....Hvem er ørnens naturlige fiende?
V. (25.08.2009)
Svar:
Det er neppe noen fugler eller rovdyr som tar ørner, men ørneunger kan bli tatt og spist av hubro. Havørnunger i reir som kan nås av firbeinte dyr, kan kanskje bli tatt av rødrev, men dette er svært lite sannsynlig. Ørnenes viktigste fiender er vi mennesker.
Roar Solheim (26.08.2009)
Mår i uglekasser
Hei!
Har hatt problem med at mår tar egg og unger i noen av kattuglekassene mine. Har hørt et tips om å ta nylontau rundt stammen kassen henger i for å hindre dette. Kan dette virke? Er det noen andre tips for å hindre at mår røver egg og unger i kassene mine?
S. (25.08.2009)
Svar:
Det lar seg gjøre å henge opp uglekasser med 100% mårsikring. Da må kassene henges i trær som står såpass langt unna andre trær at en mår ikke kan hoppe over i kassetreet fra et nabotre. Litt opp på trestammen (2-3 mob) fester du så en metall- eller plastplate rundt hele trestammen (aluminium eller annet metall er bra), i minst 60 cm høyde. Da får ikke måren klofeste, og kommer ikke opp i treet. Heng uglekassa i 5-6 meters høyde over bakken. Denne metoden krever litt innsats, men den holder måren ute fra kassene. Mår har en god evne til å oppdage hulltrær og fuglekasser, og uglene er svært utsatt for at eggene blir spist av mår. Metoden du nevner med et tau gir ingen sikring.
Roar Solheim (25.08.2009)
Hvilken falk er dette??
Trenger hjelp til og artsbestemme denne falken. heller selv mot lerkefalk. Observert i Sarpsborg og sitter ofte på kraftlinjen. Opptil 4 individer obsv. samtidig. Ses ofte flyende etter musvåk i området. Skrikende låt skji-skji-skji.
Hekking har skjedd i området.
T.P. (24.08.2009)
Svar:
Dette ser ut til å være lerkefalk, ja. Legg merke til den kraftige skjeggstripa/flekken. Fuglen er en ungfugl, klekket i sommer.
Roar Solheim (24.08.2009)
Fargen på hønseegg
Vi var på ferie i Danmmark og fikk en diskusjon om hvorfor noen egg er hvite og andre brune. Vi hevdet at det skyldes at brune høns legger brune egg og hvite legger hvite egg. Andre hevdet at det var typen av for som bestemmer. Hva er riktig ?
J.L. (23.08.2009)
Svar:
Eggfargen bestemmes så vidt jeg vet ikke av foret, men er bestemt gjennom fuglens arveanlegg. Noen hønseraser legger hvite egg, mens andre legger mørkere egg. Noen har mørkt brunfargede egg.
Roar Solheim (24.08.2009)
Hvor gammel blir anda?
Hei.
jeg lurer på hvor gammel anda blir?
svar med en gang helst, skoleprosjekt...
M.K.G. (24.08.2009)
Svar:
Det finnes mer enn 20 andearter i Norge, så spørsmålet ditt avhenger av hvilken art en tenker på. Små krikkender lever neppe så lenge som f. eks. store ærfugler. Den eldste ringmerkede stokkand i Norge ble nesten 11 år, mens både en ringmerket krikkand og en ringmerket ærfugl ble 21 år og 6 måneder (!). Dette betyr at mange ender nok kan leve til de blir 20-30 år gamle!
Roar Solheim (24.08.2009)