Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 812 til 4 821 av totalt 50 005 spørsmål


#Diverse

Varmt vær

Hei! Med dager og uker med "ekstrem" varme og hetebølge som vi har på Østlandet nå, hvordan påvirker det standfugl og trekkfugl i Norge? Det er smått med fugl på fuglematerne mine, men jeg hører jo sang og kvitring stadig vekk selv om jeg ikke ser dem. Klarer de seg, eller bukker de under for varmen? Flytter de på seg etter forholdene? Egg og fugleunger er vel kanskje spesielt utsatt?

L. (17.06.2023)

Svar:

De klarer nok å takle varmen, men været kan føre til at de finner færre insekter, og det kan i sin tur medføre at unger sulter i hjel fordi foreldrene ikke får gitt dem nok mat.

Roar Solheim (18.06.2023)


#Fuglekasser

Innbilt svangerskap?

Kjøttmeisene har forlatt fuglekassen.
En svarthvit fluesnapper som ser ut til å være ensom - og har flydd omkring og speilet seg i våre vinduer - har lagt beslag på fuglekassen. Den ser ut til å ha en stresset tilværelse ved hele tiden fly ut og inn av kassen. Kanskje den innbiller seg at den har unger der inne ?

S.A.K. (17.06.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite hvorfor den interesserer seg for fuglekassa så sent, når den ikke har eget reir der.

Roar Solheim (18.06.2023)


#Diverse

Syk fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Den har først drikker vann fra bassenget, og etter det vært på samme område i 1 time. Er den syk eller blitt borte fra flokken? Den virker mindre også.

N.N (18.06.2023)

Svar:

Dette er en skjæreunge. Den kan være syk, eller kanskje sulten (det spørs om foreldrene er i live og mater den eller ikke).

Roar Solheim (18.06.2023)


#Diverse

Ender og ruging

Når ruger endene?

S. (17.06.2023)

Svar:

april-juni, når de har egg.

Roar Solheim (18.06.2023)


#Økologi og atferd

Fiskemåke rødlistet

Med hvilken bakgrunn kan ornitologer påstå at fiskemåker er artstruet. Vi har hundretusen av dem, bare her i min hjemby Trondheim.

N.N (18.06.2023)

Svar:

Det er tellinger som viser nedgang i totalbestand som er grunnlaget for rødlistestatus. Men folk opplever det ikke slik, fordi når fiskemåkene flytter inn til byer og hekker på hustak, tror folk at det blir flere av dem. Så det som skjer er følgende: Nedgang i bestand, og flytting inn til hustak.

Roar Solheim (18.06.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor lager vandrefalk reir

N.N (17.06.2023)

Svar:

Den hekker hos oss (Norge) i bergvegger. Nord i Finland kan den også hekke på bakken på store myrer.

Roar Solheim (18.06.2023)


#Diverse

sangere

Jeg lurer på hvor langt ut på sommeren sangere som rørsanger og myrsanger synger?

A. (18.06.2023)

Svar:

Det har vi dessverre ikke data for, men ofte gjennom hele juni.

Roar Solheim (18.06.2023)


#Diverse

Hissig tjeld som angriper barna

Hei! Vi har en hissig tjeld som angriper alle som skal bade fra brygga eller oppholder på stranden, og til og med folk som svømmer. Barna (og voksne) i området er redde, den går etter hodet med nebbet. Antar at den beskytter unger i nærheten, på en liten holme rett utenfor. Kan vi gjøre noe for å holde den unna?

V.N. (18.06.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å kunne gjøre noe i en slik situasjon. Fuglen må få fostre opp ungene sine.

Roar Solheim (18.06.2023)


#Sykdom og skader

Dompap?

Bilde vedlagt spørsmålet

På fuglematbrettet Tynset 16.6.23 Rart hode

H.L. (18.06.2023)

Svar:

Denne har en sykdom (vet ikke hvilken) som gjør at partier på hodet er fjærløse.

Roar Solheim (18.06.2023)


#Diverse

Skjæreunger

Hei, vi har i år fått naboer i den høye tujaen vår. Jeg har jobbet iherdig i noen uker for å holde kattene unna å klatre opp for å ta ungene. Jeg trodde en stund det ikke var noe liv i reiret, men i går og i dag har jeg sett to skjæreunger utenfor reiret i tujaen. Den ene ungen havnet i kveld på bakken og jeg jaget katter som en gal for å få de inn og vekk fra ungen. Den flakser litt, men flyr ikke. Per nå sitter den under plattingen vår på andre timen og gjemmer seg. Jeg er usikker på om den ene katten rakk å komme bortpå den før jeg fikk fjernet kattene. Problemet er at vi har barn som løper ut og inn, så det blir fysisk umulig å holde kattene inne til fuglen klarer å fly. Kan jeg prøve å sette skjæreungen tilbake i tujaen hvis jeg får tak i den, eller vil dette være et dødfødt prosjekt?

I. (17.06.2023)

Svar:

Skjære-og kråkeunger hopper ut fra reir før de kan fly, så det nytter ikke å sette dem tilbake.

Roar Solheim (17.06.2023)

««første 4 812 - 4 821 av 50 005 siste»»