Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 736 til 4 745 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Dvergsnipe?
Tror dette må være en dvergsnipe, men kan du bekrefte evt. avkrefte det? Det var i hvert fall ikke den karakteristiske sanglyden til temmincksnipa vi hørte når den satte seg ned. Bildet er tatt for et par dager siden på fjellet oppe på Sennalandet (Finnmark).
T.A.D. (18.06.2023)
Svar:
Nei, dette er en temmincksnipe.
Roar Solheim (19.06.2023)
Kråkebarn
Vi har et kråkepar på hytta som har reir i en furu på tomta. Barna er ute av reiret for to - tre uker siden. Men fremdeles virker det ikke som de «brødfør» seg selv, men sitter rundt om kring og tigger mat fra foreldrene. De får en del mat av oss og sitter trofast og venter å servering da de ser at vi er til syre. Denne familien på fem er totalt regjerende i området, ingen skjære, måke eller andre større fugler har tilgang til området. Men hvor lenge pågår oppfostringen av kråkebarna? - og hekker de flere ganger utover sommeren?
M.O.M.F. (18.06.2023)
Svar:
Kråkefugler klarer ikke å ha mer enn ett kull i løpet av sommeren. De forer ungene sine i mange uker etter at det har hoppet ut fra reiret. Ungene tigger og forsøker å forlenge denne perioden så mye de kan, mens foreldrene nok gradvis forsøker å få ungene til å klare seg selv.
Roar Solheim (19.06.2023)
Fargerike fugler
Hei, har ofte lurt på hvorforfor fuglene i Norden har så mye mindre fargeprakt enn fugler fra sydlige områder?
T.S. (18.06.2023)
Svar:
Ikke lett å besvare, men ikke HELT riktig heller. Det finnes en del fargerike fugler hos oss, men likevel finnes nok de mest fargesterke fuglene i tropiske områder.
Roar Solheim (19.06.2023)
Hva slags fuglelyd er dette fra?
Jeg bor på dokka i nordre land komune og var en tur i åsen da det satt en ganske så liten fugl på toppen av et gran tre. Jeg har aldri hørt denne lyden før. Beklager at man kan høre oss i bakrunnen
O.W. (18.06.2023)
Svar:
Dette er lyd fra en grønnfink.
Roar Solheim (19.06.2023)
Måker som oppfører seg rart
Heisann:-)!
Vi vanner blomster på altanen vår om morgenen og på kvelden. Da samler det seg masse vann i «tallerkenen» på krukkene.
Det går ikke langt tid, og så kommer det en haug med måker og setter seg på gjerdet på terassen vår.
De skriker og bærer seg og etter en stund, så stuper de ner i vannfatet og drikker.
De oppfører seg egentlig som om det er mat?
Hva er årsaken til dette?
Nå skal det sies at det er supervarmt og tørke, men er måker tørste?
Naboer klager, så vi ser oss nødt til å slutte å vanne blomstene. Kjempesynd! Men ser ingen annen mulighet… Nå har vi ikke vannet ikveld og ingen måker er kommet!
(Kun litt skrik og noen flyvende måker)
Er dette normalt oppførsel av måker?
Håper du vet noe om dette og hvorfor det er sånt.
Mvh Vibeke.
V.S. (18.06.2023)
Svar:
Kanskje en litt uvanlig hendelse. Fugler både drikker ferskvann og bader i det, så kanskje er det nå så tørt at måkene virkelig gleder seg over vannet de finner hos dere.
Roar Solheim (19.06.2023)
Stroskarv
Jeg mener bestemt at etter at storskarven kom til Iddefjorden forsvant fiskemåken, eller den trakk inn i landet til fyllingen og byen.
Har også lest at skarven tar over flere områder oppover Glomma. Hvorfor gjør vi ikke noe med denne situasjonen ? Dette har jeg observert helt siden slutten av 90 tallet.
P.L. (18.06.2023)
Svar:
Ja, endringer skjer hele tiden i naturen. Den ER ikke statisk, og vi verken trenger eller skal gjøre noe med det.
Roar Solheim (19.06.2023)
Hvilken fugl er dette?
Hei, denne fuglen har vi mange av langs bekken vår. Den hekker i sivet og er en ivrig sanger. Men jeg klarer ikke finne ut hvilken fugl det er. Den oppfører seg litt som en eller annen lerketype, - "hopper" opp i luften og tar en trilletur for så å lande igjen, men flyr ikke høyt... Kan dere hjelpe?
A.I.W. (18.06.2023)
Svar:
Dette er en sivsanger.
Roar Solheim (19.06.2023)
Usikker på hvilken art dette er
Jeg er usikker på hvilken art dette kan være. Bildet er tatt 16/6 på Sandøyna i Gulen kommune (Vestland).
A. (18.06.2023)
Svar:
Dette er en gråsisik hann.
Roar Solheim (19.06.2023)
Hvilken
Hvilken fugl er dette? Aldri sett denne på foringsplassen før!
G.V. (18.06.2023)
Svar:
Dette er en kjernebiter.
Roar Solheim (19.06.2023)
Rype egg
Hei.
En rype har laget reir, og lagt 9 egg "helt opp i hytteveggen" vår. Hvordan forholder vi oss? Vi er jo i aktivitet rundt hele hytta: snekrer, maler, radio osv. Er det noen måte å ta hensyn på? Oppdaget det nylig, og det var fordi jeg nesten gikk rett på, da fløy rypemor bort. Kommer hun tilbake?
Takk for svar😊
T.K.E. (18.06.2023)
Svar:
Bare la rypa takle dette på egen hånd. Hun kan venne seg til at dere er i nærheten, men også gi opp reiret, Da legger hun kanskje et nytt eggkull et annet sted.
Roar Solheim (19.06.2023)