Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 696 til 4 705 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Linerle med hvitt hode
Fikk bare sett denne fuglen ca 1/2 min gjennom vinduet.
Den gikk som en linerle og så ut som en linerle, men den hadde hvitt hode. Usikker på om hele hodet var hvitt, men tror det.
Hodet var ikke grått, slik de unge linerlene er.
Hva kan dette være?
M.B. (20.06.2023)
Svar:
Det KAN være en linerle med pigmentfeil og fargeløse fjær på hodet. Dette er ikke uvanlig hos mange spurvefugler.
Roar Solheim (20.06.2023)
Ugler i nordnorge
Ugler er jo nattedyr, og det finnest ugler i nordnorge... Hva gjør de når mørketiden er over og det alltid er dag (midnattssol) Har de motsatt trekkmønster enn andre trekkfugler?
S. (20.06.2023)
Svar:
Nei, ugler er IKKE alle nattaktive - de fleste kan fint jakte på dagtid også. Men de som jakter smågnagere er mest aktive på nattestid fordi det er da gnagerne er aktive. Nord for polarsirkelen er musene mest aktive når sola er på det laveste (dvs "nattestid"), og da er også ugler som jordugle og snøugle mest aktive på jakt.
Roar Solheim (20.06.2023)
Ørner som ruger og regn
Hei
Følger med på Fru Rauer og mannens ruging på NRK, ett ørnepar. Spørsmålet mitt er som følger. Hvordan klarer ørnene som ligger på rede og ruger seg, om det plasker ned? Og det er mye regn. Vil ikke fjørdrakta bli for våt etterhvert eller er den laget slik at den tåler det uten stell i lengre tid?
Ø. (20.06.2023)
Svar:
Nei, fjærene er vannavstøtende og dette klarer de fint.
Roar Solheim (20.06.2023)
Gjøk i hagen?
Hei, jeg har i flere dager trodd det har vært en spurvehauk som henger rundt her, siden jeg har sett den før tatt svart trost. Men i går kom det en gjøk flyvende over her mens den sa ko ko...
Nå henger den rundt her hele tiden og forflytter seg mellom trær og busker til å oppholde seg på bakken...aldri sett før...blir litt usikker på om det er hauk eller gjøk? Hvordan se forskjell?
S.O. (20.06.2023)
Svar:
En spurvehauk har lange bein, gulke, mens en gjøk har svært korte føtter. Sier fuglen "ko-ko", ER det en gjøk!
Roar Solheim (20.06.2023)
Rødnebbternebalett
Vakkert. Fanget det i går 19.06.23 på Sleneset, Helgelandskysten - men hva et det vi ser på vedlagt bilde. De to rødnebbternene har nebb-kontakt de få sekundene denne seansen varer - som er vist på bilder nedenfor. Er det voksne som kurtiserer, en unge som søker etter måt...?
O.F. (20.06.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å tolke om dette er et par, eller om det er to individer som faktisk sloss.
Roar Solheim (20.06.2023)
Mating av unger ute?
Jeg kan så lite om fuglenes levesett. I dag forlot tre av svartmeisungene kamerakassa vår. I kassa er det igjen 5 unger (i noe forskjellig størrelse) som blir matet av begge foreldrene. Klarer foreldrene å ivareta både de som har flydd ut og de som er tilbake (til de også kommer seg ut)?
E.G. (20.06.2023)
Svar:
Vanligvis gjør de det, men noen ganger kan en etterslenger bli etterlatt og dø i kassa/reirhullet. Kanskje skyldes dette at foreldrene da ikke finner nok mat til alle, og etterlater den minste/svakeste.
Roar Solheim (20.06.2023)
Svarttrost
På hytta har jeg et par store tujabusker. Her har jeg oppdaget at svarttrosten har laget seg rede, og det har vært aktivitet hver sommer i noen år nå. I disse dager, juni måned, ser jeg at det jobbes på; frem og tilbake, frem og tilbake fra busken. Spørsmålet mitt er : kan det være det samme trosteparet som kommer igjen hvert år ? Veldig interessant, dette, synes jeg !
N.N (20.06.2023)
Svar:
Det er en stor mulighet, men som regel må en ringmerke fuglene for å kunne fastslå dette sikkert. Noen ganger kan du ha begrunnet mistanke om at det er de samme fuglene dersom de f. eks. er spesielt tillitsfulle overfor deg som person. Har selv opplevd slike svarttroster, men de velger ulike reirplasser fra år til år.
Roar Solheim (20.06.2023)
Gråtrost i Hammerfest
Hei, her er flere gråtroster. Ett par hekker oppunder min veranda(noe de gjorde i fjor også) nå når ungene har forlatt reiret(etter ca 2 uker ruging og 2 uker mating) er det ett egg igjen. Trosten er innom reiret av og til. Hvorfor?
R.W. (20.06.2023)
Svar:
Det vet jeg ikke. Vanligvis har de ikke noen bruk av eller interesse for reiret etter at ungene har forlatt det.
Roar Solheim (20.06.2023)
Rødt bryst rød isse
Hei, på fuglemateren i Nord-Troms har vi mange fugler. Vi har satt opp fuglekasser for å bli kvitt myggplager (og det funker helt utrolig bra). På materen har vi bjørkemeis, granmeis, kjøttmeis, gråspurv, dompap, en milliard grønnfink og bjørkefink (nylig ankommet) for å nevne noen. I dag observerte jeg i tillegg en fugl jeg ikke har sett før. Den var på størrelse med en grønnfink-hun (kanskje litt mindre) og hadde blodrød bryst og krage, og blodrød isse. Jeg klarer ikke finne ut hvilken art dette er. Den virker veldig sky. Legger ved bilde.
T.V.K. (20.06.2023)
Svar:
Dette er en gråsisik hann.
Roar Solheim (20.06.2023)
Andunger blir spist
Beklager, ingen treff på søk etter «Andunger blir hvert år spist av katter og rev ved vannet vårt. Vil det være en god ide å sette ut en liten flåte de kan sove på om natta?».
K. (20.06.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite, men det er jo mulig å gjøre forsøket og se hvilken virkning det har.
Roar Solheim (20.06.2023)