Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 903 til 4 912 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
Kjåkefugl helt svart
En helt svart fugl som ligner på skjære?
L. (22.06.2023)
Svar:
Vanskelig å se hva dette kan være, kanskje en skjære som har blitt misfarget (?).
Roar Solheim (23.06.2023)
Gjøk
Heisann! Fikk besøk av denne utenfor hytta på Bergsjø (Ål i Hallingdal, ca 1100 moh). Jeg har sett en del gjøk tidligere, bl annet de helt yngste som blir matet av heipiplerkene. Men denne skilte seg litt ut. Er det fjorårets/ungfugl eller er det en mer sjelden hunnfugl? Bildet er tatt kl 23 den 21.06.23 gjennom et vindu, men håper likevel det er tydelig nok. På forhånd tusen takk for hjelpen!
P.N. (22.06.2023)
Svar:
Dette er trolig en hunn. Litt fargevariasjon på gjøk.
Roar Solheim (23.06.2023)
Fuglerede
Kan man titte oppi fuglekasser innimellom for å følge med på egg/unger, eller vil dette skremme foreldrene? Lurer også på hva man skal gjøre når man ser at det ligger en død fugleunge i et reir. Bør man ta den ut, eller bare la den ligge?
C. (22.06.2023)
Svar:
Ja, det gjør ikke noe å sjekke kassene nå og då, og døde unger er det fornuftig å fjerne umiddelbart.
Roar Solheim (23.06.2023)
Ender
Hvoefor er d så lite ender å gås i år her i Agder ?
T.R. (22.06.2023)
Svar:
Dessverre umulig å besvare.
Roar Solheim (23.06.2023)
Kan duer bli demente
Hei, Kan duer bli demente?
V. (21.06.2023)
Svar:
Dret er ikke kjent om ville dyr kan bli demente som oss, så dessverre ikke mulig å besvare.
Roar Solheim (23.06.2023)
Badeplass og Hubro
Hei,
I kommunen jeg bor er det nå planer om opparbeidelse av badeplass med stupetårn. Like hvor denne badeplassen er planlagt er det gjort flere Hubro observasjoner. Så vidt jeg vet har den ikke reiret sitt i umiddelbar nærhet, men den høres ofte oppi skogen rett attmed. Lurer om en slik utbygging vil påvirke negativt, og om dette bør tas med som ett innspill i saksbehandlingen?
Ø. (22.06.2023)
Svar:
Vanskelig å se for seg at et stupetårn på en badeplass vil innvirke på hubroen såfremt det ikke er en reirplass i umiddelbar nærhet. Ta kontakt med Birdlife sentralt for å melde fra om stedet og sjekke dette.
Roar Solheim (23.06.2023)
Skjære rød/rosa og svart
Hei-
Såg Skjære i dag med farge rød/rosa og svart i stede for hvit og svart.Sted:Hermansverk/Sogndal
Fikk ikke tatt bilde,håper jeg får en ny anledning.
Har forsøkt og Google uten resultat.
Har dere noe svar?
K.H. (21.06.2023)
Svar:
Har sett noen andre bilder også av slike, samt av kråker med rødlig skjær der de ellers skal være grå. Jeg vet dessverre ikke hva disse fargeavvikene skyldes.
Roar Solheim (21.06.2023)
Sort, hvit og kjapp liten and
Hei, observerte en liten andelignende fugl som nærmest løp over vannet. Trodde det var en liten andunge først, stokkandunger var mye større. Sort med hvite kinn. Observert i Nittedal nå i juni.
C.M. (21.06.2023)
Svar:
Mistenker en kvinandunge.
Roar Solheim (21.06.2023)
Summende lyd
Hei. Jeg har vært 10 dager i Anjavassdalen i Dividalen nasjonalpark. Observert brushaner, lappspurv, mange andefugler og sniper. Hørte flere ganger en merkelig summelyd, som en hel bisverm eller drone. Kortere og lengre støt. Klarte ikke registrere hvilken fugl det var. Håper du har en ide.
Hilsen Jeanette Rørvik.
J.R. (21.06.2023)
Svar:
Dessverre umulig uten opptak av lyden.
Roar Solheim (21.06.2023)
Kommer kråkene tilbake?
Jeg matet ett kråke par hver dag igjennom vinteren, og hver dag til ca tid kom de. Jeg syns dette var veldig hyggelig. Uten å tenke over det, la jeg plutselig merke til etter en stund, at i restavfall til borettslaget hadde det nå stoppet å bli hakket på søppelposer, og rotet søppel utover plassen. Da tenkte jeg at det må ha vært kråken jeg matet, som hadde gjort dette. Så jeg bestemte meg for å mate de igjennom sommeren også, da maten jeg ga de ville gi bedre næring en restavfallet vårt. Våren kom, å plutselig en dag var det fult av måker som tok maten med en gang jeg la den ut. Det var så mange måker og støy utover borettslaget, at jeg måtte stoppe å legge ut mat. Jeg tenkte at nå var snøen borte, så kråkene vil klare seg, og finne mat selv utover sommeren. Jeg har ikke lagt ut mat siden jeg stoppet, og nå er kråke paret borte. Vil de komme tilbake når vinteren kommer? Vil de komme tilbake om jeg legger ut mat igjen? Det har nå dukket opp noen nye kråker, som sitter på de samme lyktestolpene, og i de samme trærne som kråke paret gjorde, men disse kråkene er mye mindre.
K.V. (21.06.2023)
Svar:
Det er umulig å vite om de samme kråkene dukker opp igjen eller ikke. Kanskje er det andre individer som dukker opp.
Roar Solheim (21.06.2023)