Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 388 til 4 397 av totalt 49 931 spørsmål


#Diverse

Trostunge

Ute ikveld, tirsdag 11.07.En død gråtrost voksen lå på bakken, død. Ved siden av sittende på bakken en stor fugleunge. Ser ut som gråtrost, men uten stjert. Tror på grunn av dette og størrelsen at det er en unge.
Den satt lenge på samme sted, tok den etterhvert med hjem og plasserte den i en pappeske. Satt fram vannskål og oppskåret banan og nektarin. Prøvd å gi vann på sprøyte. Den vil ikke ta det til seg, men virker noe kvikkere.
Planen er å sette den ut på plenen imorgen for å se om den flyr. Er det noe annet å gjøre her?
Veldig takknemlig for tilbakemelding.
Mvh Turid Skjæret.
Mail : Tutta2011@live.no

T.S. (11.07.2023)

Svar:

Fugleungen bør settes tilbake der dere fant den. Dersom det var en av foreldrene som lå død, bør den andre kunne fortsette foringen av ungen.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Diverse

Bortkommen(?) smålom unge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! En smålom unge kom bort til meg da jeg badet og virket veldig kontaktsøkende. Ikke funnet foreldrene noe sted og ser ut som den lille øyen i den lille innsjøen de holder til er tatt over av måker. Fulgt med på den flere timer uten å se foreldre. Hva bør man gjøre? Måker sirkulerer over den

S. (10.07.2023)

Svar:

Få den ut i vannet igjen og trekk dere unna.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Diverse

Fiskemåke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Siden 2004 har vi hatt en fiskemåke fast på verandaen vår, i perioden slutten av mai til august. Den kan sitte lange stunder bare å slappe av og se på oss. Så venter den selvsagt på brødbiter som han nok tar til reiret sitt ikke langt unna. Det merkelige er at han ikke dukket opp i fjor eller i forfjor. Nå er han altså tilbake igjen.

N.N (10.07.2023)

Svar:

Spørsmålet er om det ER samme individ eller en ny fiskemåke som har dukket opp. Alltid vanskelig å vite sikkert når fuglen ikke er ringmerket.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Spor og sportegn

Noe ordentlig dritt!

Har hytte ved nedre Svanvatnet på Senja i Troms i naturreservat, våtmarksområde. Hytta har stått der i sin nåværende form siden begynnelsen av 1970-tallet. Den brukes jevnlig til dagsturer og overnattinger fra påske til okt/ november. Pga diverse omstendigheter har vi kun så langt dette året vært på korte dagsturer. Det har av den grunn vært en særdeles fredelig plett for noen som evt ville slå seg ned der. 27.05.23 kom vi ned på dagstur og opplever noe som aldri har skjedd før i en krok som ligger i le for det meste av vær og vind. Noen, en eller flere, fugler har sittet på karmene under to liggende vinduer og grisa til med møkker på vinduene, nedover veggene og på plattingen. Det var rester av lemenpels og tarmer på plattingen. Det blei utvendig rundvask før vi returnerte og i god tro om at dette var en engangsforeteelse. Men den gang ei! Sist lørdag, 08.07.23, runder vi hyttehjørnet og det samme har skjedd! Ny rundvask! Denne gangen lå det flere gulpeboller med tydelige beinrester på plattingen. Likeså litt lemenpels og noen fjær, som kanskje kan beskrive hvem synderen er. Vi lurer på hvem denne synderen er og hva vi evt kan gjøre for at dette ikke skal skje igjen. Vi tror det er en rovfugl, evt ugle. Måken er helt utelukket. Legger ved noen bilder som forhåpentligvis kan gi noen svar. Håper på svar fra dere!

W.R. (10.07.2023)

Svar:

Kanskje det er tårnfalk som har hatt sitteplass på stedet.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Diverse

Felling av dødt tre med skjærereir.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
I dag ble er stort, dødt tre med et stort skjærereir i, felt på et fellesareale hos oss. Her har det vært skjærefamilie(r?) i mange, mange år. Nå «sturer» familien på tre, og de oppholder seg på bakken i restene fra det felte treet. Alt er kjørt vekk, bare stubben og litt granbar igjen. Vi har aldri hatt så lite verbale skjærer her på de 18 årene vi har bodd her. De er helt stille, og jeg får vondt av de.. så, hvordan påvirker det skjærene å miste reiret sitt? Hva gjør de nå? De har voksen unge, så de trenger kanskje ikke et «hjem» før til neste år?

A. (11.07.2023)

Svar:

De finner etter hvert et nytt tre å bygge reir i.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Fugleforing

Kråkeunge

Jeg har fått en kråkeunge i hagen min. Den har blitt angrepet av flere måker før den har funnet litt trygghet i hagen min. Hva kan jeg fore den med. Den virker ikke å være redd meg. Har satt ut en liten vannpost, som den har vært innom flere ganger. Håper på raskt svar.

A. (11.07.2023)

Svar:

Kråker er altetere og kan fores med det meste av ukrydret mat, fisk, kjøtt, kokte poteter, brød, kattemat osv.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Sykdom og skader

kråkeunge

Sendte spm. ang. kråkeunge med skadet fot og ble rådet la den være. Jeg tenkte ta den til veterinær men de kanskje hadde avlivet den.
Til min store glede oppdaget jeg at den nå er frisk i foten, begge foreldre på plass, passer på og mater den godt.
Dette er enda et eks. på å la unger være der de er (hvis de ikke er i akutt fare)er det aller beste.
Nå hygger hele kråkefamilien seg i hagen!

H. (10.07.2023)

Svar:

Flott at det gikk bra!

Roar Solheim (12.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl kan dette være?

Hei!
Har nettopp sett og hørt en fugl vi ikke har hatt her før.
Denne ble sett i Nordlandet, Fauske området, nært vannet, ca klokka 15:00. Var bare der i noen sekunder. Relativt liten, mindre enn både Kråke og Skjære.
Jeg har lagt til video av fuglen som også har lyd, og jeg håper på et svar hva dette kan være.
Mange Takk!

C.T. (09.07.2023)

Svar:

Litt dårlig bilde, men mistenker at dette må være en gluttsnipe.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lyd på natta

Hei, familien var på tur I natt, og plutselig våknet vi til den mystiske fuglelyden, veldig høy og intens lyd det høres ut om parringslyd til frosken bare veldig mye høyere. Hva kan dette være ?

N.N (09.07.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å finne ut av uten opptak av lyden.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

«Sandblåst gråspurv»?

Bilde vedlagt spørsmålet

Mater av og til gråspurv også om sommeren.
I dag dukket denne annerledes gråspurven opp. Tror det er en unge fra årets kull.
Hva skyldes den sandblåste fargen på fuglen ? Er helt ulik alle de andre spurvene.

J.F...M.J.A. (10.07.2023)

Svar:

Det er nok et genetisk avvik som gjør at fjærene tar opp mindre fargestoff under utvekst.

Roar Solheim (12.07.2023)

««første 4 388 - 4 397 av 49 931 siste»»