Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 365 til 4 374 av totalt 49 918 spørsmål «forrige neste»
Ufrivillig barnløs måke - hva nå?
Heisann!
Jeg har en liten måkefamilie utenfor vinduet mitt i Trondheim. Tidligere i år lagde de seg ett reir på toppen av en liten gresshaug ved veien som går utenfor blokka mi. Etter noen uker med erotisk stemning utenfor vinduet mitt, ble det etterhvert roligere og jaggu kom det noen egg etterhvert. Jeg var litt overrasket over at de hadde fått være i fred så lenge, siden det er et ganske utsatt område med mye hundeluftere, byrev og fulle folk! Håpefullt fulgte jeg dette paret, men til slutt ble reiret ødelagt av noen søppelmennesker som jeg fikk med meg bare slutten på. Jeg var veldig nær på å ta hagla ut av våpenskapet for å skremme bort folket i det de stakk av(ironi, men tanken var der;p). Uansett! Etter denne episoden ble det først noen dager med ett par måker som gikk hvileløst rundt dette området, noe som var veldig trist å se på. De påfølgende dagene lærte jeg at måker har kort sorgprosess, for da var de i fult gang med å prøve å lage nye barn igjen. Til tross for intense forsøk virker det ikke som de fikk til å produsere nye igjen, eller så kan det ha vært noen andre drittfolk som har ødelagt de siste forsøkene! Etter de siste forsøkene ble avsluttet, har jeg gjennom sommeren sett måkemamman sittet å "ruge" i dette reiret i flere uker de gangene jeg har vært hjemme, uten at det skjer noe produktivt. Det virker som at hun er stuck i en rugemodus hun ikke kommer seg ut av, dette til tross for at det ikke er noen unger der. Måkepappaen er også stadig på matjakt som han leverer gjennom dagen. Spørsmålet på dette som ble en liten novelle er: hva kommer disse måkene til å gjøre nå? Har dere noe erfaring med hva fugler ender opp med å gjøre etter noe sånt? Kommer de til å til sitte der gjennom året? Eller "sjønner" de til slutt at det ikke kommer til å komme noen unger? Syntes det fra et psykologisk perspektiv er veldig spennende å følge med, til tross for at jeg syntes veldig synd på disse to!
På forhånd, takk!
S. (09.07.2023)
Svar:
De flyr nok avsted som vanlig etter hvert, og prøver nytt hekkeforsøk neste år. Det er vanlug at mange fugler mislykkes med hekking enkelte år. Du legger nok for mye menneskelig adferd i hvordan du tolker måkenes adferd her.
Roar Solheim (13.07.2023)
Mat til fugler - amerikansk blanding?
Heisann. Ser i diverse sosiale medier at noe tilsvarende «amerikansk blanding»; altså en blanding av mais, erter og ternede gulerøtter brukes til å mate alt fra høns, til ender, til gjess, til svaner.
Er det riktig at man kan gi dem dette? Er det hensiktsmessig økonomisk i forhold til f.eks å velge lettkokt havregryn? (Altså; er det gode næringsstoffer for dem i den? Bør jeg heller kjøpe en pose amerikansk blanding eller en pose med lettkokte havregryn).
På forhånd,
Tusen takk.
S.M. (09.07.2023)
Svar:
Kjenner dessverre ikke fortypen, og kan ikke gi deg noe svar her.
Roar Solheim (13.07.2023)
Ungfugl
Brunnakke unge?
T. (12.07.2023)
Svar:
Vanskelig stadium. Kanskje ung toppand (?)
Roar Solheim (13.07.2023)
Hvilken fugl
Hei. Jeg kom over denne fuglen i et Sandtak på Romerike. Klarte ikke få bilder av fuglen, men fikk et brukbart opptak, finn det vedlagt.
Klarer du høre hvilken fugl det er? Det virket som en rovfugl.
M. (12.07.2023)
Svar:
Høres ut som lyd fra en falk, kanskje.
Roar Solheim (13.07.2023)
Kvifor set skjæra ei fjær midt i plenen?
I fleire år har fleire skjærer oppholdt seg i nabolaget. I år, som i fjord satt dei ei fjær loddrett i plenen. 5-6 stk dansar rund og "snakkar", medan sit på taket og "heldt vakt". Fjæra fekk stå nokre dagar før den plutselig var vekke (utan at det har vert regn eller vind). Eg fortalte dette til ein ven som bur ein heilt anna plass. Han hadde også opplevd dette. Kva er det sjæra heldt på med?
P. (10.07.2023)
Svar:
Har aldri hørt om lignende, og har dessverre ikke noen mulig tolkning av dette.
Roar Solheim (13.07.2023)
Andunger uten mor
Jeg mistenker andemor døde av påkjørsel her i går. Spørsmålet mitt er om ender adopterer innad i flokken? Vil andungene bli ivaretatt av andre ender om de har vokst opp i en større flokk?
M. (12.07.2023)
Svar:
Det kan skje. De kan også klare seg på egen hånd.
Roar Solheim (13.07.2023)
Hodeskalle
Hei. Hvilken fugl kan dette være?
N. (12.07.2023)
Svar:
Mistenker tjeld.
Roar Solheim (13.07.2023)
Kjøttmeis
Hei, ser at dere er eksperter, trenger litt råd. Vi hjalp en kjøttmeis siden 14 juni. Han/hun datt fra takket våres, den dagen var ekstremt varmt, han var så liten, hadde ikke åpna øyner enda, en bein er bruket og vingen på høyre siden er ikke helt bra. Vi har kjøpt en stor fuglebur siden vi har katt og hund, kjøttmeisen vokser trygg, er ute og prøver å fly 2-3 ganger om dagen. Spiser og driker aleine, vi har vært hos dyrlege den sier at beine blir aldri bra igjen, men vet ikke om han klarer å fly og ordner alt aleine, dyrlege sa at vi må slipe den fri til høsten, hva tenker dere? Vi har blitt så glad i han, han flyr og prater til oss 🥰 er det muligh å beholde? 😩
R. (12.07.2023)
Svar:
Det er ikke tillatt å beholde/holde ville arter i lengden, så forhåpentligvis kan den bli i stand til å fly etter hvert.
Roar Solheim (13.07.2023)
En liten and jeg ikke har sett før
Vet dere hvilken and det er? Den svømte i sammen med tre unger i dammen i Sartor-lunden på Straume Øygarden onsdag 12.06.23 kl. 1500.
N.N (13.07.2023)
Svar:
Toppand.
Roar Solheim (13.07.2023)
Spørsmål:
Hvorfor blir fugler stille en sommerkveld
B. (10.07.2023)
Svar:
Litt underlig spørsmål, for mange fugler synger mest aktivt etter at sola har gått ned, før det blir mørkt. Det skyldes at lufta kjøles ned og det blir mindre turbulens i lufta - da bærere fuglesangen lenger.
Roar Solheim (12.07.2023)