Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 410 til 4 419 av totalt 50 019 spørsmål


#Diverse

spørsmål

kan undulater spille død av frykt?

A.J. (15.07.2023)

Svar:

Kjenner ikke til slik oppførsel, men spør burfuglholdere.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Rar avføring på ung og sprek undulat

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg har i den siste tiden lagt merke til at den ene fuglen min har rar avføring. Ho er sprek, men noen ganger er ho litt oppblåst .

W.R. (15.07.2023)

Svar:

Dette må du spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Fugleforing

sommerfôring?

Jeg trenger et råd om følgende:
Vi har naturligvis fôra fugler i vinter, som vanlig, men av en eller annen grunn har det fortsatt utover vår og sommeren. Det dreier seg om meiseboller i en sånn dobbelt nett-sak av ståltråd. Bollene ligger i den indre trådsylinderen, mens det er et ytre nett som bare småfuglene kan stikke igjennom og forsyne seg. Legger vi solsikkefrø eller saltfrie peanøtter, kommer kråkene i flokkevis. Nå får småfuglene bollene for seg sjøl. Kjøpte et lass i vinter, så lageret er stort. Nå forsvinner det 3 - 4 boller i døgnet, det har blitt mer og mer bjørkefinker som henger der og forsyner seg, mens meisene ser ut til å ha sin egen spisetid. Det virker som det er idyll rundt matfatet.
Men så er spørsmålet: Er dette så lurt? Skal ikke småfuglene lære seg å skaffe seg mat sjøl, og ikke bli bortskjemt med å få det servert hver dag? Det hele blir kanskje en "bjørnetjeneste" ?

Bjørn i Brasøy

B.Ø. (15.07.2023)

Svar:

Fugler er spesialisert til å utnytte mat der de finner det, så derfor vil fugler alltid utnytte forplasser også om sommeren. Men hvis du slutter å legge ut mat, finner de raskt andre matkilder. De blir derfor ikke ute av stand til å finne mat selv om de får "gratis"måltider hos deg.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Økologi og atferd

Rugetid for svanet

Hei.på en holme der vi bor bygde en svane reir ca 17 mai og har lagt på reiret siden da.Idag er det 15 juli.
Det var for mange uker siden 4 egg.Denne uka fremdeles ikke kyllinger.Hunnen har hatt lange besøk av hannen.Den har vært borte fra reiret i korte perioder( under en time), men de siste dagene har pausene blitt lengere.Siste døgn har den ikke vært på reiret.Et dette normalt.Kan det ligge kyllinger i reiret?Eller kan de ha blitt klekket om natta og forsvunnet med moren.Eller er det vanlig med at egg ikke klekkes

J.F.P. (15.07.2023)

Svar:

Nei, her er det slutt på mulig fosterutvikling i eggene, hvis da ikke svanene har lagt et kull med egg for å erstatte et førstekull (?). Fugler gir etter hvert opp rugingen når eggene ikke klekkes, men å ruge i 2 måneder er uvanlig!

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?

V.M. (15.07.2023)

Svar:

Dette er ei ringdue.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg så denne fuglen Otra, Venneslafjorden i dag. Trodde skarver var svarte, men denne er lys på hals og bryst. Er det en ungfugl, eller hva er dette?

I.H.E. (15.07.2023)

Svar:

Ja, en ung storskarv. De har ofte lyst bryst.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sykdom og skader

Plutselig død skjære

Hei.
Over noen uker har jeg måtte reddet en skjære fra å bli angrepet / mobbet av andre skjærer. Den har virket uredd og svak, så det fikk meg til å tro at det var en skjæreunge, da en mer robust skjære alltid ventet på den lille stakkarsen når jeg hadde fått jaget bort de andre. De siste dagene har den bare sittet helt i still, gjemt seg i grøftekanten og på min trapp bak blomstrene. Som resulterte i at jeg i går gav den litt havregryn i en skål og vann. I dag morrest fant jeg den død på trappen, som var fryktelig trist, og nå lurer jeg på om den ikke tålte havregryn, selv om jeg har gitt dette før til småfugler og ser at skjæra også kommer å spiser, eller om den døde av utmattelse, sykdom. Syntes dette var så trist, at jeg finner ikke ro i sjelen, håper du kan være behjelpelig med et svar på dens død. Tusen takk for svar. Beste hilsen dyrevenn i Nord

T.F.P. (15.07.2023)

Svar:

Den har nok ikke omkommet på grunn av havregryn! Trolig har den vært syk eller skadet, og det kan være dette som har ført til at den har blitt utstøtt av andre skjærer.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

En fugl fløy på vinduet i dag og døde momentant. Jeg kan ikke finne ut hvilken fugl det er . Likheter med kjernebiter men fargene stemmer ikke. Interessert i å høre hva eksperten mener . Vindafjord Rogaland.

K.S. (15.07.2023)

Svar:

Dette er en UNGFUGL av kjernebiter.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Fugleforing

Hvordan redusere forbruk av fuglemat

Hei! Jeg har for tiden sju fuglebrett som er fordelt på tre forskjellige områder rundt huset mitt. Jeg har lagt merke til at jeg må fylle dem opp flere ganger om dagen for å hindre at de går tomme. Selv når jeg lar dem stå tomme for en stund hver dag, går det fortsatt gjennom mange kilo fuglemat. Fuglematen jeg bruker består hovedsakelig av 80% solsikkekjerner og 20% fuglefrøblanding. Jeg bruker for tiden rundt 3-4 tusen kroner i måneden på fuglemat. Jeg vil helst holde meg til rundt 2k, når og hvordan bør jeg gå frem. Vil jo helst unngå noe unødvendig stress for dem. Området rundt huset mitt er omgitt av stor gammel skog og et stort ferskvannsområde.

B. (15.07.2023)

Svar:

Du kan redusere matmengde til det som er overkommelig. Når fuglene har spist tomt, flyr de og leter etter mat andre steder. De er IKKE avhengige av å finne all maten hos deg!

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

introdusere eldre høner til en yngre flokk

En venn av meg mistet nesten hele hønseflokken sin til hauk og lurer på om jeg vil ha de to hønene som overlevde. Dette er to fullvoksne islandshøns og jeg har 4 måneder gamle brahmahøner- og haner. Det jeg lurer på er om begge hønene vil gå overens med flokken min på tross av aldersforskjellen.

N.N (15.07.2023)

Svar:

Dette må du nok spørre hønseholdere om, som har grunnlag for å kunne mer om tamhøner.

Roar Solheim (16.07.2023)

««første 4 410 - 4 419 av 50 019 siste»»