Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 405 til 4 414 av totalt 50 021 spørsmål


#Diverse

hvordan hjelpe, hvem ringe når dette skjer?

Hei. Jeg var på aker brygge igår. En andefamile var der. Når mor forlatte så ble alle uten en andeunge med. Jeg og mamma satt og såg på andeungen som etter hvart var helt alene. Det gikk en times tid og mor med andeungene var helg borte. Den lille andeungen begynte å bevege seg bortover i vanne. Jeg og mamma følgte etter lengs bryggen, jeg tenkte mye kan jeg ringe noen for den der vil snart bli attackert av noe eller ikke overleve. Jeg vet at jeg ikke ska røre eller hjelpe andeungen. Men hvem ska jeg ringe på hjelp? Mens vi hold kikk og prøvde og google oss frem.. Ja da kommer det en fiskmås i veldig fart og attackererer den stakkars andeungen. Andeungen drunknet og var borte under vann. Vi sto og kiket i over 20 min den var borte. Jeg spurte andre som satt der men dem fikk ikke engang med seg hva som skjedde. Hvem skulle jeg ringt i dette tillfelde for å unngå at andeungen ble skadet!!!???

N.N (15.07.2023)

Svar:

Det finnes ikke noen akutt "hjelp" for ville fugler. Det er naturlig at mange fugleunger dør, og det kan vi dessverre ikke gjøre noe med. Selv om det kan være hardt å bevitne slike hendelser, så er det en del av livets gang som vi faktisk må akseptere.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Lite egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Mitt spørsmål faller utenom "ville fugler", men kanskje dere kan svare likevel... Vi har 4 høner som legger forholdsvis små egg (4-5cm), men i går fant vi ett som var under 2 cm. Hønene får gå noe fritt, men egget lå inne i buret når de var lukket inne. Hvordan kan det ha seg at de har lagt et så lite egg?

I.J.K. (15.07.2023)

Svar:

Vet ikke hvorfor, men både høner og ville fugler kan av og til produsere slike "dverg"-egg. Det KAN skyldes at fuglen ikke har spist nok før egget ble lagt, og rett og slett går tom for energi til å produsere både eggeplomme og nok eggehvite. Skallet dannes til slutt etter at den indre delen av egget er laget, så dersom "innmaten" er begrenset i mengde, blir også skallet deretter.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Rødvingetrost 4 unger, alle piper etter mat.

En forelder har vi sett mate dem. I dag er forelderen ikke her, mulig omkommet i trafikken. En liten unge fant vi på bakken de tre andre er større og piper etter mat. Noe vi kan gjøre? Så trist at de må dø i reiret. .

G.M.W. (15.07.2023)

Svar:

De KAN mates med insekter, men det er en oppgave som tar tid. Melbillelarver (kan ofte kjøpes i dyrebutikker) eller maggot (fiskeagn) kan brukes.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Fugleforing

Hvordan mate en baby svale

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har funnet en baby svale. Hva kan jeg gi den til mat hvis den ikke vil åpne munden

L. (15.07.2023)

Svar:

Dette er en tårnseiler. Du kan mose insekter som du kan få kjøpt på en dyrebutikk (melbillelarver, sirisser osv.) og lage små terninger på størrelse med en sukkerbit. Da må du kanskje åpne nebbet på fuglen med fingrene, og legge en slik "insektbolle" inne i fuglens gap - DET bør fungere. I løpet av 1-2 uker bør denne kunne fly og da jakte insekter i lufta på egen hånd.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Måkeunge

Fulgte med på en måkeunge som jeg dessverre fant død 1 time etter hagelstormen i Oslo nylig.
Er det slik at fugleunger dør raskt i sterkt hagel vær uten for mye lidelse ?

K. (15.07.2023)

Svar:

Fugleunger KAN fryse i hjel under kraftig regnvær/haglvær dersom de ikke blir beskyttet av sine foreldre. Dessverre umulig å vurdere graden av lidelse for viltlevende fugler og pattedyr.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Økologi og atferd

Måseegg

Hei, måsen har lagt reir midt på hustaket både i fjor og i år. Litt spesiell plassering da det er noe utsatt til for vær og vind, men de gjør vel sine vurderinger.

I fjor kom det måsunger, men i år har ho ligget på reiret siden tidlig juni og ligger fremdeles.

Ingen tegn til unger så langt, og jeg er ganske sikker på det da reiret vises veldig godt fra veien så eventuelle unger klarer neppe skjule seg. Jeg antar derfor at når det har gått så lang tid så blir det ikke unger i år? Når innser måsen det og forlater? Eller kan det tenkes at rugetiden er så langvarig som dette, og ungene er rett rundt hjørnet?

I. (14.07.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å vurdere. Fugler pleier å gi opp rugingen dersom de blir liggende 1-2 uker over normal rugetid. Men det KAN jo hende at første eggkull gikk tapt, og at måkene har lagt nye egg. Dette må fuglene ordne opp i selv.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Skadet fugl

Funnet en skadet fugl. Noen overfladiske skader .vinger er i orden. Henger litt med hodet ustøhet og kvinet litt etter fåt holt det rolig.
Noen man kan gjøre?

D.S.H. (15.07.2023)

Svar:

Dessverre umulig å gi noen vurdering når du ikke har bilde av fuglen slik at art kan bestemmes.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

spørsmål

kan undulater spille død av frykt?

A.J. (15.07.2023)

Svar:

Kjenner ikke til slik oppførsel, men spør burfuglholdere.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Rar avføring på ung og sprek undulat

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg har i den siste tiden lagt merke til at den ene fuglen min har rar avføring. Ho er sprek, men noen ganger er ho litt oppblåst .

W.R. (15.07.2023)

Svar:

Dette må du spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Fugleforing

sommerfôring?

Jeg trenger et råd om følgende:
Vi har naturligvis fôra fugler i vinter, som vanlig, men av en eller annen grunn har det fortsatt utover vår og sommeren. Det dreier seg om meiseboller i en sånn dobbelt nett-sak av ståltråd. Bollene ligger i den indre trådsylinderen, mens det er et ytre nett som bare småfuglene kan stikke igjennom og forsyne seg. Legger vi solsikkefrø eller saltfrie peanøtter, kommer kråkene i flokkevis. Nå får småfuglene bollene for seg sjøl. Kjøpte et lass i vinter, så lageret er stort. Nå forsvinner det 3 - 4 boller i døgnet, det har blitt mer og mer bjørkefinker som henger der og forsyner seg, mens meisene ser ut til å ha sin egen spisetid. Det virker som det er idyll rundt matfatet.
Men så er spørsmålet: Er dette så lurt? Skal ikke småfuglene lære seg å skaffe seg mat sjøl, og ikke bli bortskjemt med å få det servert hver dag? Det hele blir kanskje en "bjørnetjeneste" ?

Bjørn i Brasøy

B.Ø. (15.07.2023)

Svar:

Fugler er spesialisert til å utnytte mat der de finner det, så derfor vil fugler alltid utnytte forplasser også om sommeren. Men hvis du slutter å legge ut mat, finner de raskt andre matkilder. De blir derfor ikke ute av stand til å finne mat selv om de får "gratis"måltider hos deg.

Roar Solheim (16.07.2023)

««første 4 405 - 4 414 av 50 021 siste»»