Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 4 230 til 4 239 av totalt 50 024 spørsmål «forrige neste»
Skjære og reirbygging
Det fins 2 skjærereir på skrå mot syd tversover en ganske traffikert vei. Utenfor mitt hus, også i syd, fins et raust epletre. Men også et måkereir i pipevinkelen noe meter unna. I treet har skjærer satt i gang reirbygging. Det er nå på 3. Sesongen. Reiret ble først halvbygd og forlatt. Neste sesong videre påbygd, men forlatt. Da hadde heller ikke måkene reir. Et par ringduer hadde kurtise og paret seg i reiret men hekket ikke. I år ble reiret også videre påbygd utover våren. Ikke måker i år heller. Taket er begynt å komme på. Det har ikke vært hekking, men har observert en skjære som har overnattet i reiret. I disse dager har reirbyggingen tatt til igjen. Hva er hensikten med dette evighetsarbeidet uten hekking? Er det håp om at de noen gang vil hekke her, eller er dette et overnattings sted for ungfugl som ikke lykkes i å skaffe make ? Eller hva ?
T.R.S. (29.07.2023)
Svar:
Skjærer bygger kun reir med henblikk på hekking, ikke for å overnatte i (men de kan kanskje nå og da gjøre det når de først har bygget et reir). Det kan tenkes flere grunner til at det ikke har blitt noen hekking her tidligere. Skjærene kan ha vanskelig med å finne nok mat i territoriet sitt (det skjer faktisk for flere skjærepar). Det er også mulig at en av skjærene har blitt tatt av rovfugl eller har omkommet på annet vis hvert år, slik at det stadig har måttet komme en ny partner til den gjenlevende fuglen. Dermed kan hekkinger ha blitt spolert flere år etter hverandre. Sannsynligvis klarer de etter hvert å gjennomføre en vellykket hekking i reiret.
Roar Solheim (29.07.2023)
Tårnseiler
Jeg har hengt opp to nabokasser til tårnseiler. Den vil konkurrere med stær antar jeg. Dersom tårnseiler kommer senere (mid-mai) er det da en ide å holde hullet stengt inntil tårnseiler ankommer?
Det står at tårnseilerens oppmersomhet kan fanges ved å spille av lyden av den ved kassene. Det finnes opptak av den på nettet, men er det noen oppskrift på hvordan den kan «streames» kontinuerlig på mobilen?
K.K. (29.07.2023)
Svar:
Det kan absolutt være en ide å stenge kasseåpningene inntil ca 20 mai, tiden da tårnseilerne vanligvis dukker opp i de sydligste delene av Norge. Vet dessverre ikke hvilke metode som best kan anvendes for å spille av seilerlyd nær en slik kasse.
Roar Solheim (29.07.2023)
Sjøfugl med rødt hode
Rett nord for Haugesund. Et par relativt store sjøfugl (større enn and), en sort og en hvit, sort med karakteristisk rødt hode. Sliter med å finne type i fuglebok? Usikkert om litt rødt også på hode til den hvite.
De svømte i veldig jevn fart i formasjon med sort først.
Litt lang avstand til foto men så relativt godt i kikkert.
P. (29.07.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å forså hva dette kan ha vært uten bilde av fuglene.
Roar Solheim (29.07.2023)
Død på parkeringsplass
Fant denne død på parkeringsplass på Ålgård. Noen som vet navnet?
M. (29.07.2023)
Svar:
Dette er en ungfugl tårnseiler.
Roar Solheim (29.07.2023)
Hvilken fugl?
Fuglen ble observert i en dam på Fornebu. Ble nysgjerrig pga. det knall røde nebbet med en gul tupp. Jeg prøvde å google meg til svaret, men fant det ikke. Hvilken fugl er dette?
S. (29.07.2023)
Svar:
Dette er en sivhøne.
Roar Solheim (29.07.2023)
Når får andeunger farge?
Hei, på hytta har vi andemor med 7 unger. Alle andeungene har lik fjærdrakt, man kan dermed ikke se forskjell på gutter og jenter. Når får de sin farge, slik at man kan se forskjell på dem?
K.A. (29.07.2023)
Svar:
Det kommer an på hvilken andeart dette er. Tror stokkender skiller seg i kjønn utpå høsten når de får ny fjærdrakt.
Roar Solheim (29.07.2023)
Albino gås
Har observert en totalt hvit gås i 2 dager nå på Vestlandet . Trodde først det var en svane som hadde misforstått litt. Går utifra dette er et sjeldent syn da den er totalt hvit fra topp til tå.
B.E. (28.07.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite uten bilde av fuglen. Det kan være en rømt tamgås, hvor mange er rent hvite.
Roar Solheim (29.07.2023)
Ikke noe svar?
Vi sendte inn et spørsmål om dere kunne ha noen forklaring på hva som hadde skjedd med de døde blåmeisungene i fuglekassa vår. (Sendte med video og bilde.) Men jeg kan ikke se at dere har svart. Har dere glemt oss, eller finner dere ingen forklaring?
M.B. (28.07.2023)
Svar:
Da kan ikke spørsmålet ha kommet inn, siden alle spørsmål de seneste dagene har blitt besvart.
Roar Solheim (28.07.2023)
Fugleunger
Hei. Det høres ut som om det er fugleunger oppi taket vårt, og nå viser kalenderen 28 juli. Hvilken fugl er det som kan ha laget reir i taket vårt og fått unger så sent?
R. (28.07.2023)
Svar:
Gråspurv, tårnseiler.
Roar Solheim (28.07.2023)
Skarv
I dag så jeg to Skarv ved Hakadal verk, Nittedal. Er de vanlige å se på disse trakter?
H.M.K. (28.07.2023)
Svar:
Storskarv kan påtreffes over alt i ferskvann i innlandet.
Roar Solheim (28.07.2023)