Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 113 til 4 122 av totalt 49 936 spørsmål


#Diverse

Kan Fugler ta valp

Kan måker og svartbak ta dvergdacs valp 2 kg

N.N (31.07.2023)

Svar:

2 kg høres litt stort ut, men umulig å vite sikkert. Dog svært usannsynlig! Men nå er det vel ikke noen grunn til å la slike små hunder løpe omkring uten tilsyn heller???

Roar Solheim (31.07.2023)


#Diverse

Fugleart, svalefamilien...

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne lille stakkaren midt på hovedveien og biler i stor fart på begge sider. Den var skremt og kunne ikke fly så tok den med hjem. Jeg så ikke noe rede eller foreldre rundt der heller. Jeg lurer på åssen fugl det er og om det er en unge ? Jeg kan heller ikke se øynene, bare at det er et mørkt hull der de skal være. Mulig de er der men da må de være veldig små. Kan det være at den har blitt utstøtt fra mora fordi den kan ha en skade ? Men som sagt, jeg bare grubler. Den virker ellers i fin form. Bildet ble tatt i dag, og dette er i Bø i Midt Telemark

L.K.P. (31.07.2023)

Svar:

Dette er en tårnseilerunge. Den må ha hjelp for å kunne komme seg opp i lufta. Den klarer ikke å lette fra bakken selv. Hvis den er utmattet - forsøk å holde en finger med vanndråpe borttil nebbet til fuglen, slik at den kan drikke ved egen hjelp. Ellers må disse fores med insekter. Melormlarver fra dyrebutikk, eller moste sirisser, kan gå an.

Roar Solheim (31.07.2023)


#Økologi og atferd

Grå spurv/ små fugl

Vi har utrolig mye småfugl/ grå fugl i rhododendron buskene våre i år. Noen grunn til det🤔 mvh

N.N (30.07.2023)

Svar:

Det kan tyde på at busken har en rik insektfauna som fuglene jakter på.

Roar Solheim (31.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Heipipelerke

Når sirka legger den egg? Er den var på vi er for nære den? Den har lagd rede på ei hylle på vår veranda på hytta

N.N (31.07.2023)

Svar:

Nei, det er nok helle gråfluesnapper som har rede PÅ hytta.

Roar Solheim (31.07.2023)


#Spor og sportegn

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hva disse kulene kan være. Fant dem utenfor på plenen, der det har vært måker m barn i hele sommer. Fant de samme ved et hjørne der en måke pleier å sitte. Bor like ved fjorden, fant en hel mengde oppi båten også. Ligner på morellsteiner, men såvidt meg bekjent har vi ikke det her i Fjærland, Sogn.

H.M. (30.07.2023)

Svar:

Ja, det er nok steiner fra moreller eller kirsebær. Kan være lagret av mus eller rester etter at fugl har spist fruktkjøtt.

Roar Solheim (31.07.2023)


#Diverse

Hva har skjedd med småfuglbestanden?

Hei Jeg er ingen ekspert, men mener å registrere at det er betydelig mindre små fugl i skogen enn det har vært tidligere. Jeg regner da i løpet av en periode på 20 - 30 år. Det er jo mer fugleliv i en park i Oslo enn i en alminnelig skog på Sørlandet. Vet ikke om det har sammenheng med mattilgang. For det er jo også betydelig mindre insekter enn før. Når vi kom hjem fra en lengre biltur på 80 tallet så var fronten av bilen ganske svart av døde insekter. Men nå er det jo ikke i nærheten av hva det en gang var. Stemmer det at bestanden av småfugl har gått kraftig tilbake? For måker, skjærer og duer blir det bare flere av. Men disse er jo flinke til å nyttegjøre seg mennesklig avfall. Hvis det er slik at vi har fått en varig tilbakegang av bestanden av småfugl så er det jo en katastrofe for oss alle. Jeg tror ikke alle er klar over hva som faktisk skjer.

T.T. (30.07.2023)

Svar:

Det du ser, er dessverre en virkelighet som er skremmende. Det har blitt langt færre insekter, og dermed mat for mange fugler. Det fører til at de fleste insektspisende fuglearter avtar i antall.

Roar Solheim (30.07.2023)


#Økologi og atferd

Trener trekkfugler før de trekker

Her på Bømlo kan jeg se at grågås flyr rundt i formasjon siste ukene før de trekker. Er det trening i formasjon og langt flyvning for "de små"?

T.F. (30.07.2023)

Svar:

Nei, det er nok bare lokale flytninger mellom spise- og sovesteder.

Roar Solheim (30.07.2023)


#Spor og sportegn

Barn leker med fuglefjær

Hei 😊
Man hører ofte at det er ikke er bra for barn å ta på fuglefjær de finner på bakken.
Stemmer det at de kan ha noe smittsomt/farlig på seg?
Om ikke (ser at et spørsmål om det ble besvart i 2016) hvor kommer disse ryktene i fra?
Kan det være farlig å ta på fjær når det er sykdom blant fuglene?

C. (30.07.2023)

Svar:

Nei, dette trenger du nok ikke å bekymre deg for.

Roar Solheim (30.07.2023)


#Økologi og atferd

Flokk med ravn

Jeg bor på en gård sør i Asker i Akershus.
Denne sommeren har vi for første gang opplevd at en flokk på mellom 10 og 15 ravner har hatt fast opphold i området. Dette er nytt. De lager mye lyd og opptrer både på jorder og i et lite skogområde i nærheten. En dag satt det 10 stk i et tre ved ved gårdsveien. Flotte fugler, men vi lytter på hvor vanlig dette er, både at det er ravn i området og at de opptrer sånn i flokk.

M. (30.07.2023)

Svar:

Dette er nok unge fugler som ennå ikke har funnet seg en make, og som da heller ikke har etablert et eget territorium for å hekke.

Roar Solheim (30.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Identifisering

Hei, syns denne fuglelyden var rar, hvilken art er det?

Ø. (30.07.2023)

Svar:

Helt ukjent. Har dessverre aldri hørt noe lignende. Mistenker at fuglen lager en utypisk lyd for sin art.

Roar Solheim (30.07.2023)

««første 4 113 - 4 122 av 49 936 siste»»