Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 3 551 til 3 560 av totalt 49 935 spørsmål «forrige neste»
Kva fugl er dette?
Kva fugl er dette? den er på størrelse med ei bydue, har ei sølvgrå stripe over haudet, litt krokete nebb og mørke vinger. Sett på sotra utanfor Bergen 8sept.23
M.L. (03.10.2023)
Svar:
Dette er en svarttrost, og den er nok mye mindre enn ei bydue.
Roar Solheim (03.10.2023)
Gråtrost?
Hei! Jeg var på tur i fjellet og plutselig var det flokker med denne fuglen som fløy opp. De jaget også ravnene i området. De spiste bær. Bildene ble ikke så bra siden avstanden var stor.
S. (03.10.2023)
Svar:
Dessverre umulig å se hva dette er ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (03.10.2023)
Hvilken fugl er dette?
Tror det må ha vert en fuglunge da den satt med store føtter og rund kropp midt på stien uten å flytte seg når jeg nesten gikk rett på den. Har fått tips om at det kan være en Heipiplerke, og det kan jo stemme, men er ikke helt overbevist. Den virket så pass barnslig for å si det sånn at jeg tenker den vil bli større enn en Heipiplerke når den blir voksen. Nebbet var breit og kort og buet litt ned mot munnvikene, noe jeg ikke ser at en voksen Heipiplerkens nebb hvertfall gjør i særlig grad.
Bildet er tatt i juli i år i bratt tereng opp mot Livarden fra Arnadalen i Bergen.
Ø.F. (02.10.2023)
Svar:
Litt vanskelig å artsbestemme denne sikkert, men ung heipiplerke er sannsynlig. Fuglen kan imidlertid også minne litt om en ung gulspurv, selv om nebbet da virker for spinkelt.
Roar Solheim (02.10.2023)
Brun fuglebæsj
Hei. Det kom flygende en ganske stor brun bæsj på meg når jeg sto å venta på bussen. Dette var i Oslo og det pleier å være måker der. Er det vanlig at bæsjen har et slikt utseende og kan det føre med seg sykdom? På forhånd takk for svar!
V.V.A. (02.10.2023)
Svar:
Neppe farlig, bare ekkelt. Vanskelig å vite hva slags fugl som kan ha sluppet fra seg dette.
Roar Solheim (02.10.2023)
Skremmer rødt pannebånd!
skremmer rødt pakkebånd bort småfugler også ? For ingen skjærer eller småfugler vært her etter det ble hengt opp ? Dette er i privat eie på veranda.
N.N (02.10.2023)
Svar:
Dert kjenner jeg ikke til, men det er mulig at fuglene kan ha blitt skremt dersom dette er noe nytt som har dukket opp nær forplassen. Men de kan også over tid venne seg til slike nye objekter.
Roar Solheim (02.10.2023)
Fugl unge kastet ut av redet
Hei på deg, jeg lurte på om hvorfor fugl mamma og eller fugl pappa har kastet ut ungene sine. Det klekket tre egg i går og i dag fant jeg tre unger på gulvet i buret. Alle tre levde så puttet dem inn i kassa igjen men Hvorfor er di kastet ut. Ser friske og hele ut. Dette er Goulds Amadiner finker
L.H. (02.10.2023)
Svar:
Dette er burfugler, så her må du konsultere burfuglholdere.
Roar Solheim (02.10.2023)
Hubro
Fant en død hubro flytende i Jøssingfjorden. Hva gjør vi med den? Hvor melder man evt fra om dette?
V.N. (02.10.2023)
Svar:
Ivareta og legg den i fryser hvis du har mulighet for det. Fuglen har vitenskapelig interesse.
Roar Solheim (02.10.2023)
Hvit gås sammen med hvitkinngjess
Hei.
I en stor flokk (over 100) med hvitkinngjess var den en som var helt hvit. Bein og nebb var sorte. Halsen kortere enn på de andre gjessene, ellers omtrent på størrelse med dem. Den fulgte flokken når den flyttet seg.
Observasjonen ble gjort nær Makkevika på Giske 1. oktober 2023
G.U. (01.10.2023)
Svar:
Det kan være en hvitkinngås som er hvit - leucistisk. Dessverre vanskelig å artsbestemme sikkert.
Roar Solheim (01.10.2023)
Holde skjæra vekk fra fuglebrettet
Jeg planlegger å lage et fuglebrettet montert inne i et bur. Planen er å bruke netting som har så store masker at den slipper fugler på størrelse med trost inn, mens skjærer og lignende holdes ute. Noen ide om maskestørrelse på nettingen for å oppnå dette?
L.W. (01.10.2023)
Svar:
Har selv brukt netting som har 5 x 5 cm åpning. Det slipper gjennom alle mindre spurvefugler (meiser, finker, spurv), men jeg vet ikke hvor store hullene må være for at troster skal kunne komme inn. Her må du kanskje eksperimentere. 6 x 6 kunne kanskje gå, men da kan det hende at f. eks. også nøtteskriker kommer inn.
Roar Solheim (01.10.2023)
Fugel med rødfarge på halsen
Hei mitt navn er Marianne Toften og jeg lurte på en ting hvilken fugel liker å spise potet som ligger på marka. Enkelte poteter hos oss har merker på poteter vi hiver som er små??
M.T. (01.10.2023)
Svar:
Kanskje kråkefugler. Nøtteskrike kalles lokalt noen steder for potetskrike, så kanskje den er glad i slike.
Roar Solheim (01.10.2023)