Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 386 til 3 395 av totalt 49 949 spørsmål


#Spor og sportegn

Hva kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg la merke til dette sporet og kom til å tenke på når jeg gikk forbi en ørn som sto med byttet sitt i Central park, New York.
Jeg holder på med en skoleoppgave i Naturfag ved barnahagelærerutdanningen på UiS. Jeg krabbet og listet meg rundt innimellom busker, kratt og trær rundt mosvatnet i dag tidlig, og kom over dette. Ingen andre spor rundt. kun dette.
Kan det være en rovfugl som har tatt en gnager? Legger ved bilder. Har lest at det er kattugler her.

K.H.B. (26.10.2023)

Svar:

Dette ser mer ut som hår som kan komme fra en hare, og da kan det være bare hårfelling, eller to dyr som har sloss. Hårene er alt for lange til å komme fra en gnager. Dessuten ligger det sjelden hår på et sted der en smågnager har blitt bytte for et rovdyr. Men det er ikke mulig å si sikkert hva dette er, kun kvalifisert gjetting.

Roar Solheim (26.10.2023)


#Diverse

Tretåspett

Bilde vedlagt spørsmålet

For andre gang har jeg sett det jeg mener er tretåspett hee hos oss, Ersfjordbotn, Kvaløya (Troms) Forrige gang var sist i oktober -01.
Den har hakket et stort hull i en gammel trestamme, men jeg har ikke sett den siden i går formiddag.
Er den vanlig her i våre trakter?

N.N (26.10.2023)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Hvis du søker etter artens forekomst på Artdatabankens nettsider, så kan du finne svar på dette.

Roar Solheim (26.10.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sort fugl med sort nebb

Fuglen er i stær-størrelse. Har ikke sett den i Birkens ved Kr.sand før.

N.N (26.10.2023)

Svar:

Det KAN være en ung svarttrost hann, men vanskelig å si sikkert uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (26.10.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant den død på terrassen idag og har ikke sett denne arten før. Vi bor ytterst (nesten) på Årø i Sandefjord

J.R. (26.10.2023)

Svar:

Dette er en nøtteskrike.

Roar Solheim (26.10.2023)


#Økologi og atferd

Kråker til besvær på balkongen. Roter og søler til.

Kråker som stadig roter, velter blomsterpotter og sprer jord fra Potter utover balkongen. Jeg rydder opp og de er raskt tilbake og roter opp alt. Har lest at kråker er hevngjerrige. Virker som disse har lagt sin «elsk» eller hat på meg. Hva kan jeg gjøre? Har vurdert å innglasse balkongen , men lurer på om de da kan hevne seg å skite ned glassene? Har hørt om det. Dette er plagsomt og og konsekvensen er blitt at jeg benytter balkongen stadig mindre. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt den uønskete og ubehagelige oppmerksomheten fra kråkene?

L.P. (25.10.2023)

Svar:

Kråker driver nok ikke med "hevn"basert adferd, men det er ikke lett å finne ut hvorfor de gjør dette.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Økologi og atferd

Kjernebiter hakker konstant på ruta uavhengig av matønske

Hei Roar. Vil bare gjøre deg oppmerksom på at denne teorien ikke stemmer med virkeligheten:

"Dette er en kjernebiter. Det KAN hende at den har skjønt sammenhengen mellom mat på forplass og dere inne. Bankingen KAN være signal om matønske!"

En hann Kjernebiter hakker på ruta mi hver dag. Holdt på en uke nå.
Har observert den med plommekjerner i nebbet i vinduskarmen samtidig som den hakker på ruta. Og etter jeg la ut solsikkekjerner, som den spiser, så fortsetter den hakkinga. Spisinga er også oftest en pause i hakkinga. Hannfuglen, som jeg har valgt å kalle for Kjetil, dukker opp hver dag når sola står opp, og slutter når det blir mørkt. Noen pauser innimellom, men de er relativt korte.
Kjetil er en enslig Kjernebiter. Ingen hunnfugler i nærheten. Kanskje Kjetil blir litt ekstra aggressiv/rar av ensomhet? Og ser refleksjoner i ruta som en trussel fra en annen Kjernebiter? Med flere plommetre i nærheten, samt foringsplass, så vil jo dette være et meget lukrativt territorie å beskytte.
MEN:
Det er også insekter i ruta til tider, så jeg tror hakkinga er en kombinasjon av insektjakt (Kjøttmeisen er ihvertfall på aktiv insektjakt rundt ruta, og hakker på den svært sjelden), og reaksjon på egen refleksjon. Akkurat nå sitter han med en plommekjerne i kjeften og ansiktet 0,25 cm unna ruta, så den refleksjonsteorien henger ikke helt på grep hele tiden. Det er ikke alltid aggressiv hakking....
Det er jo også en måte å holde seg aktiv på uten å forlate territoriet?
Ingen andre Kjernebitere er observert i nærheten, og de jeg har sett tidligere har alltid hengt sammen i par.
Er det mest vanlig at Kjernebitere henger sammen i par? Eller er det bare mine observasjoner her jeg bor(Tønsberg/Revetal)?
Nok av rovfugler i nærheten, så ei makker kan ha blitt spist.
Kanskje Kjetil er blitt litt sprø av kjærlighetssorg... he he ;)
Spesiell type han Kjetil, det er ihvertfall sikkert!
Og for meg er Kjernebiter Kjetil en kjernekar som står for daglig underholdning :)

Ville bare komme med innspill, og tar gjerne imot flere teorier jeg kan forske videre på!

Mvh Jan Banan Thalmann

J.B.T. (25.10.2023)

Svar:

Takk for interessante observasjoner. Nei, vindushakking lar seg ikke alltid forklare, derfor er det bare mulig å komme med mulige forklaringer. Insektjakt kan nok oså være en grunn.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Økologi og atferd

falk ertet ugle

for noem uker siden så vi en ugle i en tretopp i 900 meters høyde i telemark.- på dagtid. like etterpå kom en falk- antakelig tårnfalk og fløy i store svinger over hodet på uglae . så ut som den gjorde utfall ned mot ugla for å skremme eller erte den. lavskrikene i nærheten varslet hverandre. er det vanlig at en liten falk erter en ugle?

O.B. (25.10.2023)

Svar:

Ja, og dette høres til å kunne være en haukugle, som nok kan ta en falk. Derfor grunn for å mobbe og forsøke å jage ugla vekk.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette duer? Bor i lofoten Vestvågøy og har aldri sett disse før.

L.H. (25.10.2023)

Svar:

Ja. Byduer.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Diverse

Grå kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Har oppservert en kjøttmeis på fuglebrettet mitt i flere dager som er helt grå, uten det gule pigmentet.Er dette vanlig? Mutant eller genfeil?Jeg holder til i Indre Østfold

N.N (25.10.2023)

Svar:

Kan være en ungfugl.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Ringmerker

Svart trost

Jeg bor i aurskog høland og i et skogs omerådet jeg jobber er det 1 svart trost som kommer og 'hilser' på meg hver dag de siste ukene, den har en hvit tag på den ene foten. Hvorfor er den merket tror dere? Er den rømt? Den er nesten tam men kommer ikke helt borti? Er det vanlig med merking av slik fugl

S.L. (25.10.2023)

Svar:

Vanskelig å besvare uten bilde av fuglen og merket.

Roar Solheim (25.10.2023)

««første 3 386 - 3 395 av 49 949 siste»»