Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 3 556 til 3 565 av totalt 50 205 spørsmål «forrige neste»
sjøfuglene
hva skjer når ungene blir født?
B. (08.11.2023)
Svar:
Litt upresist og uforståelig spørsmål, dessverre.
NB. Fugler blir ikke født, de klekkes.Roar Solheim (08.11.2023)
Årets Fugl 2024
Hvem blir neste års "Årets Fugl"?
J.P.S. (08.11.2023)
Svar:
Dessverre ikke bekjentgjort ennå.
Roar Solheim (08.11.2023)
Tjeld
Hei , jeg bor nært sjøen har sett flere tjeld , før forlot de oss på september og kom tilbake på februar . Er det mattilgangen som gjør at de ikke drar?
Takker fir svar
L. (08.11.2023)
Svar:
Ja, det kan det nok være. God mattilgang kan få enkelte arter til ikke å trekke.
Roar Solheim (08.11.2023)
Mugg på skrelte peanøtter
Hei. Har en del skrelte peanøtter som er beregnet til fuglemat, men det er kommet mugg/grønt belegg på en god del av de. Lukter litt mugg i boksen. Er 4kg boks. Kan jeg alikavel gi det til fuglene ute eller er muggen skadelig?
T. (08.11.2023)
Svar:
Tror det er best å kaste dette/la det gå i komposten.
Roar Solheim (08.11.2023)
Kan et svanepar skille lag i perioder?
Hei! I fjor oppholdt et svanepar seg hele sommeren og høsten i den lille bukten vi har hytte i Oslofjorden. De var merket og vi kunne se nummeret på begge. I sommer kom paret tilbake en kort tur først, med fire store svaneunger (på størrelse med gjess), og alle fire var merket. Noen uker senere kom paret tilbake med tre unger og var mye her i noen uker. For ca. to uker siden kom den ene voksne svanen tilbake og har vært her alene nesten daglig. Er det naturlig at et svanepar skiller lag i perioder (når ungene er blitt store), eller tyder det på at det har skjedd noe med maken og barna?
N.M.S. (07.11.2023)
Svar:
Selv hos fugler som svaner, som kan holde sammen i par helt til den ene fuglen dør, kan fuglene skille lag og lete etter nye partnere. Det er spesielt dersom partneren ikke tilfredsstiller makens forventninger (til mating, pass av unger, eller forsvar av reir og unger mm).
Roar Solheim (07.11.2023)
Dyrtid smalhans for småfugl?
Hei.
Jeg har en teori — eller hypotese — om at småfuglene begynner å slite skikkelig akkurat nå.
Jeg er blant dem som har sluttet helt å legge ut fuglemat i vinterhalvåret, men likevel har jeg hatt enorme mengder småfugl på besøk i heggen. Det er litt av en vegg av hegg nederst i hagen, med perfekt utsikt fra kjøkkenruta. Det virker som om de slår seg ned der for å være i fred for spisepress i resten av nabolaget.
Nå er løv og bær borte, men det er mindre småfugl å se — på alle måter. Det er mest av de aller minste meisene, men de er tydeligvis travelt opptatt til sammenligning med tidligere år.
Teorien min har vokst fram i min klappjakt på avfallsposer til restavfall hos Europris, som tydeligvis er blitt førstevalget til Kari Søple og Ola Dunk, etter at de nye prisene på plastikkposene i butikkene kom til. Betjeningen på dusinvis av Europris-utsalg har gitt meg masse anekdotisk data om desperate kunder som med all tydelighet viser at de bare er plent nødt til å gå over sjøpattedyr-lik for å slippe å bruke gjenbruksnett på sine handleturer.
I kjølvannet av dette, har jeg observert overfylte hyller med fuglemat, mens kunder haster forbi, og de som stopper står og vender og snur på mat til sine katter og hunder med sine smarttelefoners kalkulatorapper i full sving. Fuglematen står urørt. Det er dyrtid, og det er ikke bra for dyr, og kanskje verst for småfugl.
Har dere registrert meldinger, data, klare tegn på at småfuglen allerede sulter?
Er i det hele tatt fare for uteblitt fuglemating et tema dere har merket dere?
Jeg er redd ingen finner ut hva de har ikke gjort, før de spør seg og hverandre hvorfor livløshet dominerer julenek og andre jule-fuglemateting når de har spart ihjæl fuglene med enighet om at "det holder å vente til jul nå som alt er så mye dyrere", og heller ikke da kommer de til å være i stand til å legge to og to sammen, og regne seg frem til annet enn at småfuglene er blitt preget av moderne tider og kommentarfelt, så de bare er ute etter å krenke "meg"-ene der ute.
Jeg har ikke lyst til å trå til for å dekke over nabolagets manglende evne til å la småfugl lære seg å finne maten sin sjæl nå som de har funnet det for godt å spare dyra for serveringen de er tilvendt oppigjennom åra (altså generasjonene, det kommer jo mer an på mengden overlevende tilbakevendende enn renskåren hukommelse). Det ville faktisk være brutalt, for jeg har ikke lenge igjen å leve. Naboene, derimot...
...tt forgår ikke så lett.
Beklager den makabre kåseri-tonen, men skriving er mitt fag.
Håper det finnes mer beroligelse enn forklaringer der ute.
Beste hilsener
J.A. (07.11.2023)
Svar:
Fuglene klarer seg trolig bra selv om de ikke finner mat på fóringsplassene. Da finner de enten mat andre steder, eller de trekker mer enn de kanskje ellers ville ha gjort (de artene hvor mange ellers trekker sydover om høsten).
Roar Solheim (07.11.2023)
Døde blåmeisunger i kasse
Hei! Denne våren hadde vi blåmeis i to kasser i hagen vår. I begge kassene ble det lagt syv-åtte egg. Men utover våren observerte vi dessverre at de klekte ungene døde én etter én, selv om foreldrene fortsatt fløy fram og tilbake med mat. Vi har hatt meis i disse kassene mange ganger, uten at noe lignende har skjedd.
Kan det være fordi denne våren var utrolig varm og tørr?? Eller hva kan årsaken være?
Hilsen tre unger på Hvaler.
A. (07.11.2023)
Svar:
Da har nok foreldrene ikke klart å finne tilstrekkelig mengde mat, og ungene har sultet i hjel. Dette skjer hvert år med mange fugleunger.
Roar Solheim (07.11.2023)
Meisene hakker i marluse og stol
Vi har meiser som sitter konstant å hakker på topoen av markisene. De hakker op tråden den er sydd med. Likeså har de hakket istykker toppen på en stol med kunstskinn. De tar ikke med seg noe. Vi mater fuglene, på sndre siden av huset. Hva gjør vi for å gå slutt på disse markisehakkerne?
L. (07.11.2023)
Svar:
Det er dessverre vanskelig å finne gode råd for å stoppe slik adferd, så jeg kan beklageligvis ikke gi noe svar på dette.
Roar Solheim (07.11.2023)
Spurv
Hei. Gråspurven forsvant fra fôringsplassen når løvet blei borte, hvorfor?
V.S.H. (07.11.2023)
Svar:
Det er det dessverre umulig å vite grunnen til.
Roar Solheim (07.11.2023)
Svanepar med 3 unger
Jeg jobber med gjenåpning av vannspeil i et fuglereservat,og har hatt et svanepar med 3 unger i nærheten i flere uker. For 2 dager siden var det bare 2 unger med foreldrene,og en unge svømmer alene lenger sør i reservatet. Kan den være utstøtt av familien,eller skadet på noen måte?
V. (07.11.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite grunnen til dette.
Roar Solheim (07.11.2023)