Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 124 til 3 133 av totalt 49 931 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkand

Jeg kjører byfergene i Fredrikstad og følger intressert med på fugler. Jeg har pr nå 3 stk ender som holder seg i lag med stokkender. De er helt like i størrelse, men de er brune og litt mørkere på ryggen. Har samme farge på hodet som hann stokkand og en hvit flekk på brystet. Nå lurer jeg på om disse egentlig er stokkender da de på alle måter oppfører seg som det og tilbringer hele tiden med de? I tillegg har jeg en annen som også er rimelig lik stokkand, men svart/ hvitspettet. Den er også midt i flokken

L.N. (03.12.2023)

Svar:

Høres ut som rømte tamender. Disse har mye stokkandgenetikk i seg og oppfører seg som stokkender.

Roar Solheim (03.12.2023)


#Fugleforing

Munk.

Hei, vi fikk besøk av en munk her for første gang, så vi lurte på hva vi kan mate den med.vi leste at den spiste mest bær.men det har vi ikke.

O.K.S. (03.12.2023)

Svar:

Hvis du får tak i overmodne epler og pærer, kan du dele dem i to og stikke dem fast på greiner - DET er fin mat for munk og troster, rødstrupe og andre. Munk kan også spise små smuler av kaker, kjeks o.l.

Roar Solheim (03.12.2023)


#Sykdom og skader

Fugl uten øye

Dessverre kom katten vår inn med en liten meis. Men fuglen så ut til å mangle begge øynene. Han kom inn med den når det var mørkt ute, noe som er uvanlig da det som regel er på dagtid og når det er lyst ute det yrer med fugleliv her. Vi tror ikke katten har tatt ut øynene da den ikke hadde andre tydelige sår. Hva kan vær3 årsaken til at en meis mangler begge øynene.

I. (02.12.2023)

Svar:

Umulig å vurdere dette uten nærbilde av fuglens øyne.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Fuglekasser

Raserer fuglekassene

Her i Stavanger har jeg nå i høst fått ødelagt flere fuglekasser. Det er unge flaggspett som driver på. Det er en fugl jeg knapt har sett på disse traktene før. Hvor lenge vil dette pågå? Jeg gir snart opp. Ødelegger de kassene den kommer over. Metallplate hjelper ikke heller. Er det håp om fuglen vil gi seg utover vinteren?

M.L. (02.12.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite noe sikre svar på det du spør om. Du bør kanskje bare la kassene være, og deretter bytte frontstykker/reparere kassene i april, like før ny hekkesesong.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Fugleforing

Puffet quinoa

Kan jeg gi puffet quinoa - urkorn granola fra Berit Nordstrand til fuglemat?
På forhånd takk for svar!

K.E. (02.12.2023)

Svar:

Trolig uproblematisk dersom fuglene vil ha det.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Fugleforing

Ny foringsplass for fugler på hytta

Hei! Vi har akkurat fått oss hytte, og som den fugleelskeren jeg er, har jeg opprettet en foringsplass for fuglene utenfor hyttevinduet. Det ser imidlertid ut som det tar lang tid før det dukker opp fugler, er dette vanlig? Håper på full aktivitet i løpet av kort tid.

C.M. (02.12.2023)

Svar:

ALLE muligheter finnes for hvor raskt fugler oppdager eller tar i bruk en foringsplass, og dessverre er det ikke mulig å finne noen standard forklaringer på forskjellene.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Økologi og atferd

Hektiske fugler flyr rundt og rundt

Hei! I går i Oslo på St. Olavs plass stoppet folk opp, fordi rundt en høy bygning fløy enormt mange fugler rundt og rundt. De lagde veldig høy lyd og var svært mange. De virket frustrerte eller redde. Hvorfor tror dere de gjorde dette? På vinteren? Kan det ha noe med lysforurensning?

S.A.O.A. (02.12.2023)

Svar:

NÅR på døgnet? Var det mørkt eller lyst? Vanskelig å vite hvilke art dette kan ha vært, uten bilde av fugleflokken.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Diverse

Spurvehauk

Hei,
Jeg har observert spurvehauken ved to anledninger. Den har satt seg på skigarden og i busk rette ved foringsplassen min for småfugler. Kan det tenkes at den samme spurvehauken oppholder seg i takmønet på huset mitt? En eller annen ganske stor fugl oppholder seg der om natten hvor den møkker ned vegg og veranda. Vi har lite av skjær og kråke, og mye gran og furuskog. Bor i et lite boligfelt på landet. På forhånd, takk for svar!

L. (02.12.2023)

Svar:

Nei, det er neppe spurvehauken som sitter der, det høres mer ut som et sted hvor skjærer kan tenkes å overnatte. men hauken kan være samme fugl som kommer tilbake gjentatte ganger på sine jaktrunder.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Diverse

Hekketid, havørn

Når er hekketida for havørna?

N.N (02.12.2023)

Svar:

Mars-juni.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Økologi og atferd

Spettmeis spiser blåmeisavføring

Hei
Jeg har en kasse med kamera som en blåmeis sover i om natten.
Om dagen kommer en spettmeis innom og tar med seg avføringen (se vedlagt film). Gjerne flere ganger til det er tomt. Dette skjer stort sett hver dag. Er dette kjent oppførsel?

A.J.D. (01.12.2023)

Svar:

Her tar den ekskrementet i nebbet, og holder det i nebbet inntil den forsvinner ut igjen. da er spørsmålet: SPISER den dette, eller holder den på med å RENSKE opp i bunnen av kassa? Uansett en interessant adferd, som jeg aldri har hørt om eller sett på film slik som her.

Roar Solheim (02.12.2023)

««første 3 124 - 3 133 av 49 931 siste»»