Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 121 til 3 130 av totalt 49 973 spørsmål


#Diverse

Kjøttmeis med svingte halefjær

Har observert en kjøttmeis fra tid til annen på fuglemateren. Halefjærene dens svinger i en fin noe mot høyre istede for å strekke seg rett ut bak kroppen. Er dette uvanlig? Og klares den seg likevel normalt i flukt og annet?

T. (09.12.2023)

Svar:

Dette kan kanskje skyldes at fuglen har overnattet i et trengt hulrom hvor stjertfjærene faktisk har blitt bøyd.

Roar Solheim (09.12.2023)


#Spor og sportegn

Fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, på en kveldstur i fjellet for noen dager siden, utenfor Bergen, kom jeg og en kompis over disse restene av en fugl. Hvilket rovdyr som hadde fortært den vet vi ikke. Fjærene var vel ca 10+ cm lange, Jeg lurer på hva slags fugl det kan være?

(beklager dårlig bildekvalitet)

T. (08.12.2023)

Svar:

Dette er fjær fra en svart og hvit spett, mest sannsynlig flaggspett (vanskelig å vurdere størrelse). Spurvehauk og hønsehauk er potensielle jegere her.

Roar Solheim (08.12.2023)


#Økologi og atferd

Fugleobservasjon 20.11.2023

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne, for meg, ukjente fuglen ved Kaupanger, Ringebu. Den satt og spiste bær i buskene. Er observert der flere ganger både før og etterpå. Hvilken fugl er dette?

G.B. (08.12.2023)

Svar:

Dette ser ut til å være en gråtrost på grunn av flekkene på kroppssiden under vingen. Den er såkalt leucistisk, dvs den har en genfeil som gjør at mange fjær ikke tar opp fargestoff under utvekst, og blir hvite. Ganske vanlig hos troster.

Roar Solheim (08.12.2023)


#Diverse

Redusert pikfinkbestand?

Hei.
Har det skjedd noe med pilfinkene i år? Gjennom mange år har vi hatt rundt 30, opp i 48 pilfinker på matbrettet, og bare en og annen gråspurv. Nå er det nesten tvert om. Vi har rundt 17 spurver, og har bare sett en pilfink. Vi er veldig glade for at spurvene har økt i antall, det er vel et sunnhetstegn? På nabogården har de hatt utegående smågris i sommer/høst. Kan det være årsaken?

I.S.M.F. (08.12.2023)

Svar:

Dessverre umulig å vite årsak til dine observasjoner hos deg. Pilfinken har ikke noen synkende tendens på landsbasis.

Roar Solheim (08.12.2023)


#Trekkfugler

Spørsmål:

hvordan kommer fugglene seg fram til varme
land

N.N (08.12.2023)

Svar:

Et svært upresist spørsmål, dessverre. De FLYR jo, men det er neppe det du lurer på??

Roar Solheim (08.12.2023)


#Diverse

Skadet due som er blitt frisk

Vi har hatt en due i forpleining i en måned etter at den var skadet av rovfugl. Den hadde store sår på kroppen, den ene vingen hang ned og den haltet på en fot. Men nå er den helt fin igjen og er meget aktiv inne. Det er nå verste vinterperioden med mot 8 minus grader og sola er borte. Er det forsvarlig å slippe den ut i kulden.

W.H. (08.12.2023)

Svar:

Kommer litt an på hvilken dueart det er og hvor i landet dette er. Vanligvis vil en slik fugl kunne klare seg godt.

Roar Solheim (08.12.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva gjør fuglene når de Flyr over Vannet og blir sliten

M.E.T. (07.12.2023)

Svar:

De som KAN lande på vann, gjør det. Ellers forsøker de å finne noe de kan lande på (båter og oljeplattformer er mye brukt). Hvis de ikke finner noe slikt, havner de i vannet og omkommer.

Roar Solheim (08.12.2023)


#Økologi og atferd

Flyr kråka på natten.

Siden kråkene sitter så tett samlet i trær om natten. Vil det si at de ikke kan fly, når det er mørkt?

P. (07.12.2023)

Svar:

Nei. De Kan LETTE hvis de blir skremt. Kråkefugler sover ofte samlet fordi det gir bedre beskyttelse for den enkelte fugl mot fugler som kan spise dem, spesielt hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (08.12.2023)


#Diverse

Spørsmål:

Hei.
Jeg fant en liten fugl (størrelse med en spurv?) inn på soverommet våres. Spørsmålet er hvordan? Vinduene har ikke vært oppe på noen dager pga. snø. Dersom den har kommet seg inn via ytterdøren, må den ha passert gang og stue ubemerket, og mest sannsynlig hadde jeg merket dette, da vi har liten både gang og stue. Dørene til rom er igjen så lenge vi ikke går igjennom den. Kan det være gjennom sprekk vi ikke vet om på soverommet? Hull? Finner dette meget merkelig. Noen idé?
(Den fløy ut da jeg lukket opp vinduet)

M. (07.12.2023)

Svar:

Dessverre umulig å kunne uttale seg om hvordan en fugl har kommet inn i et hus hvor man ikke selv befinner seg og kan undersøke mulige inngangsveier.

Roar Solheim (07.12.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en svarttrost eller er det en annen fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har svarttrost med oransje nebb i hagen og så har vi denne her. Er det også en svarttrost, selv om den har mørkt/svart nebb?

H. (07.12.2023)

Svar:

Dette er en svarttrost, men en ung hann. De har ikke oransje nebb før til sommeren.

Roar Solheim (07.12.2023)

««første 3 121 - 3 130 av 49 973 siste»»