Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 044 til 3 053 av totalt 49 931 spørsmål


#Fugleforing

Meisekuler

Hei, jeg har satt opp mater beregnet for meisekuler, begge deler kjøpt på Plantasjen i Bergen. Har satt opp en på hver side av huset, men det virker som fuglene ikke vil ha det. Det har vært noen få meiser her, ellers mye skjære, trost og rødstrupe.

Tar gjerne i mot tips om annen mat vi kan gi til fuglene nå som det er kaldt og snødekke her i Bergen.

A. (13.12.2023)

Svar:

Det KAN dessverre hende at meisebollene er av dårlig kvalitet.

Roar Solheim (14.12.2023)


#Fugleforing

Mate forskjellige fuglearter

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har kjøpt et nytt fuglestativ og har satt fram frøblanding og meisboller. Den er allerede godt besøkt, men har lagt merke til at også noen skjærer har lyst på frø, men de har det vanskelig å komme seg til frømateren. Fuglestativet har en skålholder. Jeg har hengt opp en skål med noen brødsmuler av grovt brød som kanskje skjærer har godt av. Er det lurt å mate skjærer og småfugler på samme plass? Tenkte hvis skjærer prøver seg allikevel har det kanskje ikke så mye å si?

L.M.M. (13.12.2023)

Svar:

Skjærene kan nøye seg med det som faller ned på bakken. Skjærer lagrer mat, og kan fort tømme en fórplass dersom de får lett tilgang til alt.

Roar Solheim (14.12.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjøttmeis

På forings brettet dukker det opp en kjøttmeis som har en hvit stripe i nakken. Er dette en spesiell art?

Ø.B. (13.12.2023)

Svar:

Nei, bare en kjøttmeis med fargeavvik.

Roar Solheim (14.12.2023)


#Økologi og atferd

Sothøne

Hvordan overlever sothøne vinteren , er det en trekkfugl ? Har sett unger sent på høsten rekker de bli flyvedyktige før kulden kommer ?

M. (13.12.2023)

Svar:

Så lenge det finnes åpent vann, klarer de seg. De dykker ned etter mat.

Roar Solheim (14.12.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit/lys ugle

Jeg var ute å luftet hunden ved midnatt, i et nok så tettbygd strøk men også nærhet til fjell (høgkubbben) der kommer det et stort flyvende dyr og nesten setter seg på høyspentkabelen over meg, før det flyr videre inn i en liten skog. Det jeg rekker å se er at den er stor av størrelse, lysbrun eller mulig hvit da den flyr over en lyktestolpe. Og at den ligner ei større ugle. Er det mulig at dette kan ha vært ei snøugle?

T. (13.12.2023)

Svar:

Nei, definitivt ikke noen snøugle, men dessverre ikke mulig å finne ut hvilken av de øvrige artene du kan ha sett, da de fleste ugler fra undersiden virker nesten hvite, spesielt om natta.

Roar Solheim (14.12.2023)


#Diverse

Hauk i troms

Hei, jeg tenker å male en hauk til min bestefar i julegave og lurer da på hvilken hauk jeg burde male. Spørsmålet mitt er hvilke hauker som bor i troms?

S.S. (13.12.2023)

Svar:

Både hønsehauk og spurvehauk er aktuelle arter her.

Roar Solheim (14.12.2023)


#Økologi og atferd

Trost

Hvorfor løfter trostene et ben når den enten bare sitter å ser på eller når den står å spiser. Det ser ut som det er tilfeldig hvilke ben den løfter opp. Er det slik at dem ikke klarer å holde varmen i bena på snøen? Eller er det en annen grunn?
Jeg har jo tidligere lest at trost er en trekkfugl selv om mange blir her i Norge på vinteren også. Er det slik at dem ikke har "blidt vant til kulde"?
I dette tilfellet er det svart trosten jeg har sett det på da jeg sjelden ser grå trost om vinteren.

E. (14.12.2023)

Svar:

Fugler står på ett ben for å hvile det andre. Det samme kan du se hester gjøre med bakbeina - de står på ett bakbein (+ forbeina selvsagt) og holder det andre lett over bakken. Vi gjør det samme når vi "henger" på en av hoftesidene - står skjeivt og hviler det ene beinet/hofteleddet.

Roar Solheim (14.12.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Rustfarget hode, blått bryst,hvit flekk bak og langt nebb, litt større enn en trost

N.N (13.12.2023)

Svar:

Prøv å få tatt et bilde av fuglen.

Roar Solheim (14.12.2023)


#Spor og sportegn

Hakkespett - ødelgger den takpapp?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Vi har en hytte ved Hallingskarvet der en hakkespett (trolig en svartspett) har hakket seg gjennom vindskien (se bildet) og holdt til i mellomrommet mellom overtaket (tretak) og undertaket (som er dekket med takpapp). Jeg tenker å tette igjen hullet i vindskien, men er usikker på om hakkepsetten også kan ha hakket seg gjennom takpappen / undertaket. Jeg må åpne opp ganske mye av treverket for å få oversikt over eventuelle skader på takpappen og lurer derfor på om du har erfaring / synspunkter på om hakkespetter også hakker i takpapp.

Hilsen
Egil

E.B. (12.12.2023)

Svar:

Vet dessverre ikke noe om hvordan spetter reagerer overfor takpapp, men slik hakking i treverk er uheldigvis nokså vanlig. Også vanskelig å stoppe/forhindre.

Roar Solheim (12.12.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny gjest i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Han karen/damen her har vært fast i Hagen nesten hver dag, noen sier rømt bur fuggel, andre sier feil på farger i fjær (albinisme).
Men er det rømt "tam" fuggel e han tøff og klare kulda godt, vært lange perioder med 8-14 minus her i Trondheim men han hold ut og kommer nesten hver dag 🥰

T.S. (12.12.2023)

Svar:

Dette ser ut til å være en meis, og den er såkalt leucistisk. Dette er en genfeil som gjør at fjær ikke tar opp (nok) mengde fargestoff under utvekst. Ganske vanlig hods mange spurvefugler.

Roar Solheim (12.12.2023)

««første 3 044 - 3 053 av 49 931 siste»»