Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 832 til 2 841 av totalt 49 926 spørsmål «forrige neste»
Svarttrost
Hvorfor graver svarttrosten i snø? Den har gravd helt ned til barmark, ca 20 cm snø på Jæren.
J.K. (18.01.2024)
Svar:
Fordi den ofte leter etter mat på bakken. Prøver nok å komme ned til bakken.
Roar Solheim (18.01.2024)
Rødstjert
Hei.
Kan jeg bruke stærkassene fra Biltema og håpe på Rødstjert i dem??
O.W. (18.01.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke hvordan de ser ut eller størrelse, men det jan nok gå.
Roar Solheim (18.01.2024)
Fant denne forkomneved strømnett for noen år siden
Hvilken type ugle er dette?
Fant den ved strømnett/stolpe for noen år siden.
Her er en del ørner som flyr rundt i tillegg. Er hekkeplass litt lengre ute fra oss på annen eiendom.
Vi bor i Sveio kommune/Vestland med grense mot Tysvær kommune/Rogaland.
I tillegg er jeg ivrig på å passe på småfugl og mater de gjennom vinteren. Har flere matstasjoner i eldre tre i hage med villfuglfrø og div. typer fuglemat. En del kommer fra skogen og området rundt huset her.
I tillegg er her vatn på de neste eiendomer med div fugleliv som står i kommunes skriv over verne områder - Eileråsvatnet.
Nå planlegger Haugaland Kraft å sette opp høyspentnett fra ene ende til annen ende av eiendom her på oppside av eindom hvor det er urørt natur i varierende terreng slåttemark og inn/utmark med fjell, kratt, einer og skog i grense til den større skogen. Vi har sau gående på inn og utmark. (I tillegg vil de grave gjennom overflatedyrka mark hvor det er hjortetrekk og brunstplass for hjort). Ganske store inngrep synes vi.
Har bedt de legge kabel i jord i stedet langs hele eiendom mot i urørt naturgrensen- og her skal være god mulighet for det. Da forblir siste front urørt natur langs mot skogen og ingen fare for krasj for fugler. (I tillegg legge kabel lenger ut mot myr og ikke rett gjennom overflatedyrka innmarksbeite, hvor vi har hjorte tråkk og som bruk Men her er det visst pengene som rår!!
Trenger derfor gode argument i tillegg om du har noen.
S.H.H. (17.01.2024)
Svar:
Dette er en perleugle.
Roar Solheim (18.01.2024)
Hvilken ugle
Hvilken ugleart er dette? Litt dårlig bilde, men den er helt grå i brystet og ring rundt halsen.
M.L. (17.01.2024)
Svar:
Haukugle. Hvor er bildet tatt?
Roar Solheim (18.01.2024)
Grågåstrekk
Observerte et grågåstrekk over Sandnes som var på veg sørover i dag, 17.01. Hvordan går det midt på vinteren med kuldegrader og snø?
B.F. (17.01.2024)
Svar:
Helt uproblematisk. Kan være lokal flytting for å finne åpent vann/mat.
Roar Solheim (18.01.2024)
Hvilken fugl
Fugl med varmgul hode, nakke og «smekke». Litt større enn dompap
Ellers stålgrå bryst. (Trodde først det var rødstrupe, men det var det ikke.)
Ikke sett denne før. Satt i toppen av fjellbjørk på 1000 moh. (v/ fôringsplassen med solsikkefrø. ) Fløy videre uten å «lande»
Det var for stor avstand til å ta bilde.
E.R. (17.01.2024)
Svar:
Kanskje en konglebit hunn.
Roar Solheim (18.01.2024)
Hemp seeds
Hei.
Jeg har en pose med Hemp seeds som jeg lurer på om jeg kan dele med fuglene?
Mvh Vigdis Hauger
V.H. (17.01.2024)
Svar:
Ja, det er supermat for sisiker og små meiser!
Roar Solheim (18.01.2024)
Trekryper
Trodde trekryper kun spiste insekter. Er det vanlig at de spiser nøtter etc? Det kan være småbiter av knuste meiseboller i beholderen i tillegg til litt fettrester
M. (17.01.2024)
Svar:
Den kan ikke spise hele nøtter, men kanskje få løs små biter eller plukke smuler mellom nøttene. Hvis du finmaler nøtter/hasselnøtter og blander med matfett, og smører dette på trestammen, så er det perfekt for trekryperen!
Roar Solheim (18.01.2024)
Hvit ugle i Tvedestrand
Vi bor ved Tvedestrandsfjorden, ca. 100 meter over havet. I kveld fikk min kone og jeg se en diger hvit ugle sittende i en høy furu. Den satt rett over småfuglmateplassen. Der finnes det også mus, så det er nok mat å få for ugler.
Her finnes flere typer ugler, men denne var nesten helt hvit, kun med noen få flekker og mye større enn de vi har her til vanlig. Vi så den tydelig og den satt lenge stille og så på oss ti meter fra oss. Kan det ha vært en snøugle?
K.V. (17.01.2024)
Svar:
Det er veldig lite sannsynlig, så et bilde er påkrevet for å kunne verifisere snøugle her. Andre kan imidlertid også oppfattes som nesten hvite, så dessverre umulig å finne ut hva du kan ha sett.
Roar Solheim (18.01.2024)
Kjøttmeis skadet?
Den lille satt helt stille på verandaen under vinduet i går. Den fløy etter en stund opp på et rør. Jeg satte ut frø til den og etter en stund kom den tilbake. Den satt helt rolig (spiste litt) . Det var kaldt og snø. Plasserte den i et fat med teppe under tak ute i natt. Den satt der i dag morges også. Vi tok den inn i boden og nå sitter den i et bur. Den spiser litt. Hvor lenge før vi bør ta den ut?
N.N (17.01.2024)
Svar:
Du kan vente til den viser tegn til rastløshet og prøver å komme seg ut. Da kan du slippe den.
Roar Solheim (17.01.2024)