Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 807 til 2 816 av totalt 49 926 spørsmål «forrige neste»
rovfugl
Har hatt besøk av og til av denne rovfugl, som ikkje er så stor. Vil så gjerne veta hvilken . Spurvehauk? Dvergfalk?
B.L.G. (23.01.2024)
Svar:
Spurvehauk.
Roar Solheim (23.01.2024)
Kråka på toppen av treet
Å se en fugl helt øverst, i treets topp, på denne tynne greinen, tar pusten fra meg. Det er liksom et vanlig syn, ikke sant, men likevel så aldeles forunderlig, for hvordan får de det til? Hvorfor knekker ikke greinen? Eller, kan hende den gjør det, noen ganger? Uansett; hvilken fysisk lov er det som gir kråka, og andre fugler, store, små, denne eventyrlige evnen? Ah, tenke seg til, å sitte der og svaie i vinden, stødig, trygg og med all verdens oversikt.
T. (22.01.2024)
Svar:
Gode gripeklør.
Roar Solheim (22.01.2024)
Trekkfugler
beklager jeg glemt si hvor i landet.
jeg mente Oslo, når og hvilke trekkfugler kommer først ?
M. (22.01.2024)
Svar:
Ofte er det linerle, stær bokfink og s
Roar Solheimanglerke. (22.01.2024)
Mye skjærer
I år syns jeg at det er så mye skjærer rundt/under der fuglematen henger. Det er rett og slett hardtrampet der. Men småfugl har det vært veldig lite av. Sammenheng eller andre årsaker? Har hørt at mye småfugl fryser ihjel når det er så kaldt som 10-15 minus. Stemmer det?
M. (22.01.2024)
Svar:
Nei, de fryser ikke ihjel når de finner nok mat.
Roar Solheimt. (22.01.2024)
Stjertmeis
Igår hadde vi besøk av 4 Stjertmeis på foringsplassen. Har aldri sett Stjertmeis før. Hvor sjeldne er disse på Rena. Det har vært veldig kaldt her i vinter, - 20° til - 30°
H.O. (22.01.2024)
Svar:
Stjertmeis er sporadiske brettgjester.
Roar Solheim (22.01.2024)
Om foring og uteblitte fugler
Hei
Jeg har hytte i Skirvedalen i Tinn/Telemark. Ca 900 MOH. I mange år har jeg ved alle hytte besøk lagt ut fuglefôr. Dels i rør og dels på brett. Dette har vært div frøblandinger/solsikkefrø og også finoppskårne brødrester. Innen ett døgn har det vært fullt av fugl på fôringsplassene, og etterfylling har vært påkrevet, Mest småfugl som granmeis, spettmeis, toppmeis, svartmeis, kjøttmeis, bokfink. Men også andre. Av litt større fugl har det vært skjære, nøtteskrike og lavskrike.
I de siste par årene er småfuglene blitt helt borte, kun med et sjeldent besøk av spettmeis. Av de større er det stort sett nøttekrikene som kommer på besøk og forsyner seg grovt.
Når jeg fyller opp brett og rør samt meiseboller før,avreise, er der alltid tomt når jeg kommer tilbake etter 3-4 uker
Spørsmål 1
Hva kan grunnen være til at dette rikholdige fugleliv er blitt praktisk talt borte? Er det grunn til å vente at bestanden vil ta seg opp igjen?
Spørsmål 2
Jeg har i alle år foret fuglene med oppskårne brødrester. Har nylig hørt sagt at fuglene ikke skal fores med brødrester, da disse kan inneholde salt. Er dette riktig?
O.S. (22.01.2024)
Svar:
Dessverre umulig å vite årsak til at fuglene uteblir hos deg. Brødsmuler kan gis til fuglene.
Roar Solheim (22.01.2024)
Myting hos ærfugl
Når hannen myter, får den da en periode med annen farge på fjærdrakten ?
O.A. (15.01.2024)
Svar:
Når ærfuglhanner ikke er i hekkedrakt har de blant annet mye mindre hvitt i fjærdrakta, og ser ganske annerledes ut enn om vinteren og våren.
Frode Falkenberg (22.01.2024)
Spørsmål:
Greit å sende inn hage fugl tellingen
tidligere?
Mvh. Karin Backe.
K.B. (04.01.2024)
Svar:
Ja, du kan rapportere til Hagefugltellingen i perioden 20.1.-4.2.2024.
Frode Falkenberg (22.01.2024)
Hvilken fugl er dette?
Vi bor i høyere liggende strøk i Oslo Nord og har satt ut fuglematere med solsikkekjerner og noe peanøtter. Her om dagen var det en noen type fugler vi ikke har sett før eller klarer å finne ut av hva kan være. Vi tror kanskje grønnfink eller orientfink?
M. (22.01.2024)
Svar:
Dette er vanlig grønnfink.
Roar Solheim (22.01.2024)
Streng vinter
Bor på i et område det normalt er mye fugleliv; så også ugler (I hovedsak Kattugler og Perleugler). Stort sett er de å høre vinter som sommer, men i år er vinteren hardere enn på mange år, med både streng kulde og mye snø. Og Uglene..... vel de er det blitt mer og mer stille på. Normalt sett pleier jeg å leve etter regelen om at viltet klarer mye mer enn man skulle tro, og at de på mange måter endrer "modus" til vinter. Sett at de får være i fred under mer normale forhold..... Nå, derimot hvor det som sagt har vært uvant lange perioder med streng kulde og mye snø, tenker jeg virkelig på disse fuglene. Om det er noe man kan gjøre for å lette situasjonen for dem en stakket stund. De små pippene er det jo mulig å hjelpe litt; så også de litt større. Hvertfall av de som klarer å få i seg fulglebrett-mat. Uglene er det jo litt verre for...... Eller er det bare at man ikke legger merke til dem på grunn av "døgnrytmen"?
H. (19.01.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å "hjelpe" viltlevende ugler hvis de har vansker med å finne nok mat. Mange dør naturlig nok under harde snøvintre. Det er kun når en finner utsultede ugler som kan fanges inn at det er mulig å ta dem inn og fore dem opp gjennom noen uker til de får tilbake god kroppsvekt.
Roar Solheim (22.01.2024)