Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 697 til 2 706 av totalt 50 019 spørsmål


#Diverse

Død ørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, to ørner sloss like ved hytten vår. Etter en lang kamp lå den ene igjen død. Skal man informere noen om dette ?

R. (24.02.2024)

Svar:

Dette kan dreie seg om territoriekamp mellom (trolig) to hunnfugler av kongeørn. Fuglen bør ivaretas og fryses ned, da den kan ha vitenskapelig verdi. Gi beskjed til Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (24.02.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn på Sørumsand?

Denne gigantiske fuglen dukket plutselig opp i et tre i hagen utenfor, rett ved Glomma. Etter å ha brukt noen sekunder på å prosessere hva jeg så, fant jeg frem mobilen og klarte å filme fuglen da den fløy av sted. Skulle gjerne likt å vite om dette er en havørn og kanskje fått et anslag på vingespenn om det er mulig? Sjekket litt ulike arter på nett og havørn var den som liknet mest, men disse er vell ikke så vanlige på innlandet?

M.E. (24.02.2024)

Svar:

Ja, dette er en havørn. Den opptrer regelmessig i innlandet, og er ikke uventet langs Glomma.

Roar Solheim (24.02.2024)


#Diverse

Stær

På 70-tallet var store stærflokker på sensommeren et vanlig syn ihvertfall her hvor jeg bor i Nord-Norge. Dette er en saga blott idag. Men finnes det lokale stærbestander i Norge som kan ansees som betydelige?

R.P. (24.02.2024)

Svar:

Stærmengdene varierer en del fra år til år, så dette er dessverre vanskelig å besvare.

Roar Solheim (24.02.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

For noen dager siden sendte jeg et bilde av en rovfugl i boligområde i Lillestrøm kommune, og fikk vite at det var en ung hønsehauk. Bildet jeg sender nå viser en fugl som for meg ser helt lik ut. Den er sett i en park i San Fransisco, og avsenderen av bildet har kalt den Coopers Hawk. Er det det samme som hønsehauk, eller er det en annen type hauk ?

N.N (24.02.2024)

Svar:

Coopers hawk er en egen nord-amerikansk art som ligger mellom spurvehauk og hønsehauk i størrelse. Den kalles trostehauk på norsk. Ungfuglen ligner vår hønsehauk ungfugl, men er altså en helt annen art som aldri er påtruffet i Norge.

Roar Solheim (24.02.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Den ser ut som en dompap,men mangler liksom den typiske røde brystkassen. Er det en dompap?

M. (23.02.2024)

Svar:

Dette er en dompap hunn.

Roar Solheim (23.02.2024)


#Økologi og atferd

Fjæreplytt

Spørsmål 1: På Wickipedia står det at fjæreplytten spiser blåskjell hele og at de knuses i muskelmagen. Stemmer dette?
Spørsmål 2: Så for en tid siden en flokk fjæreplytt som hvilte. Noen hadde øynene åpne mens andre lukket øynene mer eller mindre og noen av dem stakk nebbet inn mot kroppen. Fuglene flyttet på seg, så jeg har ikke oversikt over hvem som hadde øynene åpne eller øynene lukket. Det jeg i ettertid har fundert på, er om flokken kunne ha en slags vaktordning. Kan det være at alle fikk sove og at alle måtte ha vakt?

G.F. (22.02.2024)

Svar:

De spiser små muslinger og snegler hele. Skall knuses i muskelmagen. I en flokk er alltid noen årvåkne. Fugl kan også sove med den ene hjernehalvdelen, slik at ett øye er åpent og det andre lukket.

Roar Solheim (22.02.2024)


#Økologi og atferd

Fugleunger hvert år?

Hei, vi har mye kråker rundt her jeg bor. Jeg lurer på om alle fugler får fugleunger hvert år. Eller om de hopper over et år? eller det er noen hann-fugler som ikke får unger? Passer kråkene på ungene på skift eller er det bare hunn-fuglen eller hann-fuglen?

N.N (22.02.2024)

Svar:

De fleste spurvefugler hekker hvert år, men en del langtlevende, store arter med lang ungeperiode kan hoppe over hekking enkelte år. Hos kråkene passer begge kjønn ungene.

Roar Solheim (22.02.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette skogdue?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen ble observert ut gjennom stuevinduet av en jeg kjenner idag, og jeg fikk tilsendt bildet med spørsmål om hvilken fugl det er. Siden jeg ikke har sett fuglen selv, vet jeg ikke hvor stor den er. Etter å ha googlet, fant jeg bare skogdue som har hvit flekk på halsen. Stemmer det? Fuglen er sett på Borgen i Ullensaker.

A.N. (22.02.2024)

Svar:

Dette er en fasan hann.

Roar Solheim (22.02.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

HAVELLE som overvintrer på Rhin

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg lurer på hvilken alder (1. vinter eller 2. vinter) er disse 2 haveller?

M. (21.02.2024)

Svar:

Har dessverre ikke noe litteratur som viser om det er forskjeller på første og andre vinterdrakt hos noen av andeartene, så det er umulig å besvare ditt spørsmål.

Roar Solheim (21.02.2024)


#Økologi og atferd

Kråkemat

Kan en kråke fange og spise en kråke?

N.N (21.02.2024)

Svar:

Det er neppe noe en kråke vil gjøre.

Roar Solheim (21.02.2024)

««første 2 697 - 2 706 av 50 019 siste»»