Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 284 til 2 293 av totalt 49 920 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brun fugl med vippe på hodet

Hei!
Jeg så nettopp en fugl på fuglemateren som jeg ikke blir klok på. Den var ikke særlig større enn blåmeisen som også var her, og blåmeisen fikk spise først.
Fuglen jeg så var litt slankere enn blåmeisen, brun og jevnt lysebrun på magen og mørkere på hodet og ryggen. I tillegg hadde den en liten vippe på hodet, som en toppmeis, men mye mindre markert, og en lys stripe nedover nakken, ikke på tvers, men bakover hodet fra under vippen. Fasongmessig liknet den ikke helt en meis, men heller en fink. Det nærmeste jeg finner på nettet er bokfink hunn, men de har vanligvis verken topp eller stripe i nakken(?) og den var ikke så stor. Fuglen var ganske sky og lot seg ikke avbilde

C. (05.04.2024)

Svar:

Toppmeis??

Roar Solheim (05.04.2024)


#Fugleforing

Hvilken mat foretrekker svarttrosten?

N.N (05.04.2024)

Svar:

Litt overmodne halve epler og pærer er ypperlig.

Roar Solheim (05.04.2024)


#Fugleforing

Mating

Når er d3n beste tiden å stoppe å mate fugler dersom man har maten gjennom vinteeren? Vi har stoppet å matet nå da det har vært varmt i en lengre periode og fulgwne ser ut tilå finne mat andre steder, knupper på trær osv. Men nå er frosten tilbake samt litt snø (som ikkje kommer til å bli liggende). Bør vi mate mer?

N.N (05.04.2024)

Svar:

Det er ikke noen "bestemt tid" du "bør" slutte med å mate fuglene - det kan du gjøre hele året om du vil. Men når det plutselig faller snø om våren, er alltid ekstra mat kjærkomment for mange fugler.

Roar Solheim (05.04.2024)


#Diverse

Gjess som overvintrer i Norge

Hei!
Jeg er litt forvirret over overvintringen og hekkingen til gjess.
Jeg har lært at gjess overvintrer sydover i Europa, og at de hekker lenger nord i Norge. Men jeg synes stadig jeg ser gjess midt på vinteren på Bygdøy, og jeg synes også jeg ser dem med slå fugleunger der ute på våren.
Er det jeg som ser syner?

M. (05.04.2024)

Svar:

Både grågjess og kanadagjess overvintrer i Norge, så det er nok disse du ser vinterstid på Bygdøy.

Roar Solheim (05.04.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl - Asker

Så i et ganske kort glimt en fugl i morges i tre rett utenfor huset. Lignet en rødstrupe i form og størrelse, men med koksgrått bryst og noe mørkere hode. Antydning til rustbrunt ved sidene av brystet.

N.N (05.04.2024)

Svar:

Kanskje en jernspurv.

Roar Solheim (05.04.2024)


#Diverse

Skjæra vil bo inne i markisen på balkongen

Jeg bor første vår i en 4 etasjers bygård leilighet. På min balkong har det også flyttet inn en skjære. Den har nylig begynt å samle kvister som den "lirker" inn under min terassemarkise. Den jobber i et iherdig tempo, men jeg har enn så lenge fjernet kvistene dag for dag. Det er ikke et stødig sted å bygge rede og det vil også rase hvis jeg beveger på markisen. Problemet er at skjæra insisterer og selv om jeg fjerner alt( det er foreløpig ikke blitt et fullverdig rede og ingen egg er lagt) kommer den like entusiastisk tilbake bare minutter senere. Hvordan forhindrer jeg at den bygger rede akkurat der? Mvh fortvilet huseier med insisterende leieboer.

M. (04.04.2024)

Svar:

Da må du nok stenge fuglen ute med netting slik at den ikke kommer til.

Roar Solheim (04.04.2024)


#Økologi og atferd

alene eller flokk

Hei
Lurte på om flaggspetten og andre spetter er einstøinger eller ikke.Uten om hekketiden da.

R. (04.04.2024)

Svar:

Alle spettene holder seg mest for seg selv utenom hekketiden.

Roar Solheim (04.04.2024)


#Sykdom og skader

Sjuke dompaper

Har hatt en liten flokk med Dompap i vinter, opp til 15, ca 50/50 han/ hun. Den siste uka har jeg sett på 2 hanner som døde og flere er sjuke. Oppblåste. Hvorfor?

N.N (04.04.2024)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å besvare uten at fuglene blir undersøkt av veterinær.

Roar Solheim (04.04.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stork over Borgestad?

I går (03.04.24) fløy det to fugler i rett linje fra vest mot øst over Borgestad. De var på størrelse med gråhegre, men fløy med rett hals. I silhuett var hode-hals og bein symmetrisk plassert om kropp og vinger. Bortsett fra geografisk plassering, ville jeg gjettet på stork. Hva kan dette ha vært?

K.H. (04.04.2024)

Svar:

To traner er nok mer sannsynlig.

Roar Solheim (04.04.2024)


#Diverse

Vipa

Ved hytta vår I Svartdalsheiene I Seljord har vi ikke observert vipe på flern år. Hvorfor

N.N (04.04.2024)

Svar:

Det er det dessverre umulig å vite, annet enn at vipene har gått stadig tilbake i antall over hele landet.

Roar Solheim (04.04.2024)

««første 2 284 - 2 293 av 49 920 siste»»