Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 2 198 til 2 207 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Spettmeiser
Hvor ofte må en spettmeis som ruger, mates av hannen ?
N.N (21.04.2024)
Svar:
Det har vi dessverre ikke data for.
Roar Solheim (21.04.2024)
Ørn
Sitter og ser på en kongeørn som bare ligger i gresset.
Er det tegn på noe sykdom eller er det normalt for ørn på denne tiden? Den flydde til plassen den ligger på
N.N (21.04.2024)
Svar:
Umulig å bedømme uten selv å observere hva som skjer. Kanskje spist litt mye? Det hender...
Roar Solheim (21.04.2024)
Uvanlig oppførsel til tjeld
Hva er årsaken til at en tjeld sittet å pikker på vinduene hver morgen. Hele hytta der den kommer til er utgriset av hvit sikel og vekker oss hver morgen. Vi må dekke til om kvelden, men den finner alltids en ny plass. Det er et par, men kun den ene.
A. (21.04.2024)
Svar:
Ofte skyldes dette at fuglen ser speilbilde av seg selv og oppfatter det som en rival.
Roar Solheim (21.04.2024)
Blåmeisen
Hei! Eg har sett opp ein ny fuglekasse no i april. Og det varte ikkje lenge før det kom ein Blåmeis kom og byrja å bygge reir av mose. Men når dei hadde gjort det cs i ein dag byrja dei å bera ut att mosen. Så om det var ein dag etter at kassen nesten var tom så byrja det å kome mose inn at i kassen mykje mose, og Blåmeisen har og over natta der i nokre netter. Men så skjedde det at at den bar ut att reirmatrial og kassen var neste tom att. Eg las eit sted at noko liknande har skjedd, men da var det gammalt reirmatriale der og. Men her er det heilt ny kasse som ikkje er brukt før. Har du svar, så er eg takk nemleg.
I.H. (21.04.2024)
Svar:
Høres merkelig ut, og jeg har dessverre ikkenoe forklaring på hvordan dette skal tolkes.
Roar Solheim (21.04.2024)
Kan noen hjelpe med å flytte reir?
Et duepar har bygget reir på balkongen vår og lagt egg i en fei.
Vi er nødt til å fjerne dette, da vi skal flytte herfa veldig snart, og reiret
er bygget på/ved ting vi skal ha med oss.
Hvem bør vi kontakte for at eggene kan få en lykkelig fremtid?
Har lite lyst til å kaste dette i søpla/grøfta...
L. (21.04.2024)
Svar:
Dessverre, dette er feil side å spørre om slik hjelp. Du må finne noen lokalt å spørre. Duereir kan nok ikke flyttes uten at duene gir opp reiret
Roar Solheim (21.04.2024)
Stær på vaskerommet
Stær har lagt redet sitt inne i selve plastrøret på luftekanalen på vaskerommet. Ble oppdaget for ca en uke siden. Lurer på om det er greit å bruke vaskemaskinen med sentrifuge som bråker mye. Vil ikke ødelegge så fuglene blir skremt.
I.H. (21.04.2024)
Svar:
Ja, det må du bare gjøre. I verste fall flyr stærene ut og blir borte mens bråket står på, og kommer deretter tilbake. Men fugl pleier ofte ikke å bli skremt bare av støy. Husk å rense ut ventilen etter at ungene har fløyet ut, og få tettet med metallnetting slik at ikke fugler kan komme inn der igjen.
Roar Solheim (21.04.2024)
Blåmeis
Hei Hvor ofte kommer den tilbake til Reiret når den er ferdig med å bygge?
T.E.B. (21.04.2024)
Svar:
Når den begynner å legge egg, er hunnfuglen bare innom reiret en kort tid hver morgen for å legge ett egg. Ruging starter når alle eggene er lagt. Av og til kan meisen stå over eggene uten å ruge på dem om natta.
Roar Solheim (21.04.2024)
Type Gås
Hvilken type gås er dette ?
S.H. (20.04.2024)
Svar:
Tamand - moskusand.
Roar Solheim (21.04.2024)
Når på året kommer Sivhøna tilbake til hekkeplassen?
Vi går og venter på at Sivhøna skal komme tilbake til froskedammen i Alnaparken, hvor hun har vært flere ganger før. Regner med at det er den samme?
Jeg hadde noen triste øyeblikk der for 3 år siden, da den så ut til å ville drepe den minste ungen, som var så avhengig av mamma. den dukket ungen lenge og vel, og da den hang i nebbet til mamma, så den mere død enn levende ut. Det var trist å se. Dette skjedde gjennom hele dagen. og alle dager jeg satt og fulgte med dem. Ungen pep etter mamma, og hun kom tilsynelatende med et kjærlig blikk, men på ett sekund svartnet blikket til noe sint og ondt, før hun grep tak i ungen og dukket den under vann. Jeg vet det er naturens gang i visse tilfelle, men like vondt å se hver gang.
A.E. (21.04.2024)
Svar:
Har dessverre ikke oversikt over sivhønenes trekktider, men de burde være "rett rundt hjørnet" nå.
Roar Solheim (21.04.2024)
Forplass og fugleinfluensa - igjen
Takk for en flott måte å få svar på spørsmål! Jeg lærer masse av spørsmål og svar, og liker oversikten over vanlige/uvanlige/sjeldne gjester. Ser at mange opp gjennom har spurt om fugleinfluensa, men siden det ikke har vært oppe i det siste, lurer jeg på om det er nye anbefalinger. Bor i Oslo, nær marka, har matet småfugl og fire ekorn gjennom vinteren. Har vasket fuglemater og ekornmater med vann og såpe ca hver uke, før ny mat. Vet du om det er registrert fugleinfluensa hos hagefugl? Ser at det var fugleinfluensa hos svaner sommer 23. Nye tilfeller av syk sjøfugl i Oslofjorden? Kanskje Mattilsynet eller Veterinærinstituttet har statistikk? Hunden og jeg har mye glede av å se på dyrelivet.
B.A. (20.04.2024)
Svar:
Ingen nye meldinger hittil i vår.
Roar Solheim (20.04.2024)