Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 315 til 2 324 av totalt 50 366 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

navn

Bilde vedlagt spørsmålet

Samme fugl men motsatt side
Gråspurv med pigmentfeil?
Karmøy

P..M. (09.05.2024)

Svar:

Normal gråspurv hunn.

Roar Solheim (09.05.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Navn på fugl i Nordmarka

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi så noen flotte fugler ved et vann i Nordmarka. De holdt til i vannet og dykket etter fisk og de hadde et ulende kall som en hund nesten. Ved letting og landing løp de over vannet. Jeg prøvde å ta et bilde, men det ble litt lang avstand.
Noen som vet hva slags fugl dette er?

M. (09.05.2024)

Svar:

Dette er storlom.

Roar Solheim (09.05.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvitryggspett eller flaggspett?

Juvenil flaggspett kan forveksles med hvitryggspett pga rød isse. Men hvor lenge beholder den unge flaggspetten sin juvenile fjærdrakt? Kan en snart ett år gammel flaggspett observert i april året etter at den ble klekt, fremdeles ha rød isse?

U.R. (09.05.2024)

Svar:

Nei, den mister nok dette på senhøsten. Merk også at mens flaggspett har en "flaggrød" rødfarge under stjerten, så er rødfargen under stjerten hos hvitryggspetten mer rosarød.

Roar Solheim (09.05.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rosenvarsler

Jeg har nå sett et fuglepar som er karakteristiske og som jeg ikke har sett før. Det er helt klart hann og hunn av Rosenvarsler. De søkte etter maur i en maurtue.
Leser at disse kun sees sporadisk i Norge.
Sted Møsvann, 950 moh, Øst-Telemark.
Er det nok og melde inn her for å få registrert fuglen?

M.O. (09.05.2024)

Svar:

Her må du nok dokumentere med fotografier, for sannsynligheten for at du ser et par av denne arten i Norge nå, er tilnærmet lik null.

Roar Solheim (09.05.2024)


#Økologi og atferd

Rugeflekker.

Det er kjent at mange fugleslag, de fleste kanskje, får rugeflekker i rugetiden. Napper fuglen ut fjær fordi den er i ruging, eller mister den fjær spontant av samme grunn? Er det hormonstyrt? Er det evolusjonen?
Dette spørsmålet er grunnet i en stadig fascinasjon av at fuglene gjør valg som tilsier intelligens, ikke bare instinkter.

D. (09.05.2024)

Svar:

Dette er nok hormonstyrt, men i denne tiden plukker nok andefugler ut dun som løsner og fórer reiret med disse. Ingen fugler napper aktivt ut fjær uten at de løsner av seg selv.

Roar Solheim (09.05.2024)


#Diverse

Duereir

Vi har et tujakratt som det holder til et duepar, nå skal naboen hugge dette krattet, er dette lovlig når duene har etablert seg i et gammelt skjerereir ? Hilsen KL

N.N (09.05.2024)

Svar:

Nei, han må vente til dueungene flyr ut.

Roar Solheim (09.05.2024)


#Økologi og atferd

Svart hvit fluesnapper

Hei.
I fjor hadde vi et par som hekket i ei kasse,men plutselig ble hunnen borte,og det ble inger unger. Hannen kom 07.05 i fjor og 07.05 i år. Nå er hannen helt alene. Sitter på toppen av fuglematstativet. Helt taus.
Kan det være den samme som i fjor? Og kan han finne en ny make i år?

F. (09.05.2024)

Svar:

Dessverre umulig å vite uten å ringmerke disse fuglene. Hannene må gjerne synge en stund, og hunnene flyr omkring og vurderer de ulike hannene. Kanskje er han heldig, men det kan også være at hunnene finner mer attraktive hanner og lar denne være.

Roar Solheim (09.05.2024)


#Diverse

Dompap reir på terrassen, hannen er blitt borte

Bilde vedlagt spørsmålet

Dompapen har et reir i vår oppstammede syrintre på terrassen som står inntill vinduet vårt. Hannen har vi nå ikke sett siden 01.mai. Ser ut til at hun har 4 små. Hun er mye borte da hun må fore disse alene. Er så bekymret for både henne og de små . Spørsmål: klarer hunnen å fø opp disse alene?

A. (09.05.2024)

Svar:

Ja, sannsynligvis.

Roar Solheim (09.05.2024)


#Diverse

Mår

Vi har mårunger i luftinga på hyttetaket nå. Har hund som klikker så vi må bo i et aneks ved siden av hytta. Moremor har vist seg frem og fortsetter å ha ungene der selv om vi er her. Vi vil tette alle hulrom til luftinga i taket etter at hun har flyttet ut men spørsmål:
Vil også ungene ha tilhold her senere?

Vil de også lete etter hulrom i hytta senere?
Vi vet ikke hvor mange unger det er der oppe men de lager mjauelyder når moren kommer og dier dem.
Vi lar de være i fred og det later til at moren har funnet ut at vi og hunden ikke er noen trussel selv om vi går ut og inn av hytta, lager mat der, og hunden bjeffer og styrer hver gang hun kommer og går.

G.T. (08.05.2024)

Svar:

Neppe. Ungene vil nok spre seg ut til andre steder.

Roar Solheim (09.05.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Hei!
Observert på Honningsøya, Averøy kommune. 10-15 fugler i «flomålet» som beitet i flokk. Er det mulig å artbestemme der lyd også inngår i opptaket?😊

S.V. (08.05.2024)

Svar:

Fjæreplytt.

Roar Solheim (09.05.2024)

««første 2 315 - 2 324 av 50 366 siste»»