Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 183 til 2 192 av totalt 50 379 spørsmål


#Diverse

Låvesvalereir

Hei, i fjor hadde jeg låvesvalereir i garasjen. Det var artig. Vil gjerne at den skal komme tilbake. Vil den helst at jeg skal rydde bort reiret, så den kan begynne på nytt, eller vil den helst pusse opp det gamle?

M.V. (20.05.2024)

Svar:

Litt usikker på hvordan låvesvalene forholder seg til gamle reir, men tror kanskje at de kan forbedre de gamle og bruke dem om igjen.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Spor og sportegn

Hvem har mistet denne fjøra ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant fjøra langs en liten veg i jordbrukslandskap. Den er ca22 cm lang.
På forhånd takk.

M.V. (20.05.2024)

Svar:

Vingefjær fra en musvåk.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fugleforing

Fugleunger

Hei
Kan fugleunger få tørket mel larver?

N. (20.05.2024)

Svar:

Kanskje, men det kan nok være bra å bløte dem opp først.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Svarttrostens adferd

Vi har hytte ved Stangvikfjorden på Nordmøre og har en god del svarttrost her. I år har vi for første gang observert at svarttrosten ofte sitter på taket, evt på ei grein rett ved, fugleburet der kjøttmeisen er i ferd med å ale opp et kull unger. Det ser nærmest ut som den sitter og venter på at ungene skal komme ut, og vi lurer derfor på om det er fare for at den kan spise kjøttmeisungene i det de er på tur ut av reiret/buret?

K. (20.05.2024)

Svar:

Nei, svarttrost er aldri observert å spise andre småfuglers unger.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Økologi og atferd

Skjæra vipper ikke lenger med stjerten

Hei, vi har skjærereir som nærmeste nabo og har hatt det i mange år. Nå observerer vi at de sitter på ledninger og i trærne uten at de vipper mrd stjerten. Helt påfallende atferdsendring! Har nå perfekt balanse og kan slik lenge helt stille. Er dette bare "våre" skjærer eller har andre observert det samme?

E. (20.05.2024)

Svar:

Dette har jeg dessverre aldri hørt om, så dette var en uvanlig observasjon. Ikke mulig å finne noen forklaring her.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Diverse

Ingen gjøk å høre i Aure i år?

Har aldri tidligere opplevd å ikke ha hørt gjøken når vi er kommet til 20. mai - men det er tilfellet nå i år…noen som har noen teori om hvorfor??

A. (20.05.2024)

Svar:

Nei, dessverre ikke. Gjøk er i alle fall hørt flere steder, men det kan være lokale endringer.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny gjest i hagen

Hei! I vår har jeg blitt oppmerksom på en ny fuglesang i hagen. Jeg klarte å se sangeren én gang. Da satt hen på en ledning mellom husene her og sang. Ganske «kjedelig» i fjærdrakten. Grålig rygg og lysere bryst uten særlig tegninger. Lyden er monotone «calls» som en eldre mobil. Kan også minne om en slags rangle som ristes. Jeg bor i Drøbak og har hørt den en måneds tid, men ikke de siste dagene. På tur på Nesodden i går, derimot, hørte jeg flere! Jeg har trålet to fuglebøker og lyttet gjennom fuglelyder.net men klarer ikke å finne den. Hadde vært gøy å finne ut av dette!

M.B. (20.05.2024)

Svar:

Mistenker kanskje at du kan ha hørt en møller.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Fugletrekk

Hvor lang tid bruker tårnsvalen fra Sør Afrika og opp til oss i Sør Norge?

A. (19.05.2024)

Svar:

Tårnseilere kan fly 500 til 800 km per dag under trekket. Finn et sted i Afrika og et sted i Skandinavia, mål avstanden på Google Earth og regn ut trekktiden derfra - da har du svaret.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis med leketøy?

Hei

Jeg har en fuglekasse med kamera i. I noen dager nå har jeg sett mor ha en ball som noen ganger ligger med eggene, og noen ganger ligger ved siden av henne. Er dette for lek?

Ball kan observeres på denne linken: https://tv.users.no/w/tixArw8jSoQtt846NkDfkE

L. (13.05.2024)

Svar:

Nei, dette er nok bare en ulldott som tilfeldigvis har form som en rund kule, og som blir dyttet litt hit og dit når meisen hakker/plukker ned i reiret. det er noe den gjør på jakt etter insekter eller parasitter. Det har ikke noe med det vi ville kalle "lek" å gjøre.

Roar Solheim (20.05.2024)


#Fuglekasser

Forlater stær-unger reiret før de kan fly?

Hei. Jeg har noen stær-kasser rundt huset. I to av dem var det 5 egg 1. mai. 13. mai oppdaget jeg en rar atferd fra foreldrene i den ene kassen. De kom med mat, men fløy ikke inn i kassen. De fløy bort til hullet og tilbake til en gren. Etter en stund sjekket jeg kassen og oppi den var det én forholdsvis stor unge Ingen nakne partier. Den lå helt rolig da jeg tittet oppi. Jeg var overrasket over at det kun var én unge oppi kassen. Den 15. mai var det ingen foreldre som kom med mat. Jeg kikket oppi kassen igjen. Da var ungen borte. Ingen døde unger eller egg oppi. Min refleksjon i ettertid er at foreldre prøvde å lokke ungen ut av kassen med sin atferd 13. mai. Jeg har sjekket på nettet og egne bøker ift hvor lang tid det går før stær-unger kan fly og jeg finner fra 18-24 dager. I denne kassen var det 5 egg 1. mai, én unge 13. mai og tom kasse 15. mai. Forlater stær-unger kassen før de kan fly eller kan de ved god tilgang på mat bli flyvedyktige tidligere enn normalt?

H.R. (19.05.2024)

Svar:

Er du sikker på at det var en stær-unge som lå i fuglekassa? Kanskje det var en vendehals som holdt på med å kaste ut eggene for selv å overta fuglekassa som hekkeplass? Her høres det ut som at det er noe annet som har skjedd enn din tolkning av det du så.

Roar Solheim (20.05.2024)

««første 2 183 - 2 192 av 50 379 siste»»