Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 863 til 1 872 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
hvilken fugleart ?
har mange svarttroster, denne spiste sammen med dem
trodde det var svarttrost til så den forfra ,kan det være at det er en gråtrost hun ?
D. (05.06.2024)
Svar:
Dette er en gråtrost.
Roar Solheim (06.06.2024)
Fugler spiser Delfiafett om sommeren
Vi har en egen beholder til Delfiafett og fjerner ikke den når vi slutter å mate fuglene om våren. Både blåmeis og hakkespett er ivrige på dette fettet nå i juni. Skal jeg sette ut mer når det er tomt ?
W.V. (05.06.2024)
Svar:
Det kan du gjøre - det gir foreldrefuglene mer tid til å lete etter riktig mat til ungene sine.
Roar Solheim (06.06.2024)
Død blåmeisunge i kassa
Vi har en kasse med blåmeisunger og kamera. I dag våknet vi til at en av ungene er døde. Bør vi fjerne den for å unngå sykdom og parasitter, eller er det for forstyrrende? Det er syv levende unger igjen.
H. (05.06.2024)
Svar:
Ja, det kan du gjerne gjøre - det reduserer lukt av råtnende fugleunge.
Roar Solheim (06.06.2024)
Etterlatt maisunge
Etterlat mais-unge. Nå fløy de av sted, fikk se at en etter en forlot fuglekassen, de var samlet på greiner inni hagen her, og plutselig fløy 3 voksne og 4-5 unger, men en er igjen. Kommer maise - foreldrene tilbake ? Skal jeg prøve å fore den med ,...makk el ?
A.L.R.S. (05.06.2024)
Svar:
Du mener nok mEiseunge. Nei, enten er den i god nok form til å fly ut litt etter de andre, eller så kan den være svekket og bli igjen og dø - dette er normalt.
Roar Solheim (06.06.2024)
Hvilken fugl?
Hei, jeg lurte på hvilken fugl dette kan være? (Hør vedlagt fil) Den ble hørt klokken 01.00 på natten på Karmøy, Rogaland. Håper dere har svaret:)
G. (05.06.2024)
Svar:
Dette er lyd fra en kattugle hunn.
Roar Solheim (06.06.2024)
Kråkeunge på bakken
Hei! Vi har en kråkeunge som ikke kan fly enda, og som vandrer rundt i hagen og på veien. Problemet er at det er ekstremt mange katter i nabolaget og kråkeungen kan ikke fly enda. Burde vi gjøre noe, f.eks. ta den med inn eller sette den noen steder? Vi har satt den oppå et garasjetak (ikke høyt så den tar ikke skade hvis den faller ned" for å prøve å skjerme den men det er ganske uvær her så det kan hende den detter ned igjen.
T.M.D. (04.06.2024)
Svar:
Tror det er det eneste du kan gjøre.
Roar Solheim (05.06.2024)
Skjære og grus
Hei! Vi har en elektrisk grill utendørs der jeg har sett skjæra ofte kommer for å spise små rester rundt grillen. Nå har jeg oppdaget at den har tatt med småstein som blir liggende på bordet under grillen. Hva kan dette være godt for, mon tro?
Ø. (04.06.2024)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (05.06.2024)
Ungfugl - konglebiter?
Hei! I dag hoppet en liten luring ned på terrassen min ved Asker sentrum. Den var på størrelse med en kjøttmeis, og var for det meste svart, med rødlig bryst og svarte og hvite vinger. Den hoppet fornøyd bortover og var ikke særlig sky. Mener den hadde svart nebb også. Hvilken fugl kan dette være? Synes konglebiter ligner mest, men den er ikke helt lik.
H. (04.06.2024)
Svar:
Konglebit har du ikke der. Vanskelig å vite hva du kan ha sett.
Roar Solheim (05.06.2024)
Fugleunger i feieluka.
Hei! Jeg oppdaget akkurat 3 fugleunger i feieluka mi.
Det ser ut som katteugler.
Skal jeg la de være eller kan jeg lage til noe ute å flytte de dit?
L. (04.06.2024)
Svar:
Disse må bli i alle fall en uke eldre før du flytter dem. Hvor i landet?
Roar Solheim (05.06.2024)
Om kråker, at de ikke angriper
Jeg har i to år sammenhengende hatt skikkelig ufyselig opplevelse med kråker.det begynte en gang jeg gikk tur med bikkja. Jeg stoppet opp og ga hunden en godbit. To kråker kom nære, veldig nære og ville ha, så jeg kastet en bit til hver av dem og tenkte ikke mer på det. Neste gang jeg gikk tur i samme strøket kom kråkene. Veldig innpåsliten. Jeg hadde ikke noe å gi, og ville ikke gi heller da denne veldig nære kontakten ble ekkel. Jeg passerte dem, de kom flyvende og satt seg rett foran meg på veien. Igjen og igjen. Jeg fortsatte å gå og da kjente jeg et smell i bakhodet, så et nytt smell. Det vår kråkene, de stupte etter meg, og satt seg foran der jeg gikk. Vi snakker flere hundre meter bortover en sti. I tiden etter skjedde dette igjen og igjen. Ut av intet- pang i bakhodet, kråkeangrep. Kunne være hekking sa noen. Men vinteren kom og det fortsatte. I vår la jeg turen gjennom samme stien. Og pang - aggressive angrep. Leste ornitolog Fredriksen skrev at kråker ikke angrep.
K. (04.06.2024)
Svar:
Dette må være fugler som har lært at nærflyging mot mennesker kan resultere i kasting eller misting av mat.
Roar Solheim (04.06.2024)