Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 719 til 1 728 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
Fiskemåke
Har matet ett fiskemåke par i mange år. Idag fikk vi "gave" I form av nose ,gress levert på bord utenfor vinduet. Vi satt en meter fra og så dette. Hvorfor denne handlingen?
E.S. (06.06.2024)
Svar:
Det kan jeg dessverre ikke gi deg noen forklaring på.
Roar Solheim (06.06.2024)
Pynting på reir, kongeørn
Når begynner kongeørna å pynte på reiret?
N.N (06.06.2024)
Svar:
Det mistenker jeg at de kan gjøre hele året, men i hvert fall tidlig midtvinters.
Roar Solheim (06.06.2024)
Egg i blåbær lyngen.
Hva slags fugl legger slike egg på bakken?
M.G. (06.06.2024)
Svar:
Kan være strandsnipe.
Roar Solheim (06.06.2024)
Skjære unge
Hei.
Hva kan man mate skjære unger med?
N.N (06.06.2024)
Svar:
Oppbløtet kattemat burde være ypperlig.
Roar Solheim (06.06.2024)
Gråmåke?
Er dette en 2k gråmåke? Har i lengre tid gått og beitet rundt i hagene her og langs sterkt trafikkert vei, heldigvis går den helt ut i kanten, men flyr ikke eller hopper unna når det kommer biler. Den kan fly. Trodde de stort sett holdt til i fjæra. Er dette normal adferd? Troms.
N.N (06.06.2024)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en gråmåke ungfugl, klekket i fjor.
Roar Solheim (06.06.2024)
11 blåmeisegg / 5 unger
Hei.
Vi har ei fuglekasse i skogen ved siden av oss.
I månedsskifte april/mai, oppdaget vi at det låg 11 blåmeisegg i kassa og at moren låg og ruget på egga.
Ruginga såg ut til å gå etter planen og etter ei tid var alle egga utklekte. Ungene fekk jevnlig mat og godt stell, og ble større, og såg friske og raske ut. For nokre dagar siden, flaug 5 av ungene ut. Dei igjenværande ungane såg fremdeles friske og raske ut, hoppa rundt om i kassa og skreik etter mat som dei også fekk.
For 2-3 dagar siden, oppdaga vi plutselig at 2 av dei igjenværende ungene, var døde. Dei 4 som enno levde, såg ut til å vere i fin form og fekk jevnlig mat av foreldra.
Då vi slo på kameraet i går morgon, fekk vi oss eit sjokk: Alle 4 ungane som var igjen, var no døde!!!
Vi lurer no på kva som kan ha skjedd og om vi bør fjerne dei døde ungane?
T.N. (06.06.2024)
Svar:
Ungene dør fordi foreldrene ikke klarer å finne nok insekter og insektlarver for å mate dem. Dette er dessverre et vanlig fenomen for mange småfugler. Døde unger er det fint om dere kaster ut fra fuglekassene. Hvis det ikke er noen levende unger tilbake i reiret, bør kassen renses helt - kast ut reir og døde unger. Fuglene bruker aldri opp igjen gamle reir, men bygger eventuelt nytt reir oppå det gamle.
Roar Solheim (06.06.2024)
Merkelig oppførsel av due
Jeg fikk en regnværsdag besøk på gesimsen utenfor vinduet. To duer la seg til rette på metallkanten. Det så ut som de ønsket regn under vingene.
Hvorfor oppfører duene seg slik?
R. (06.06.2024)
Svar:
Fugler liker å bade for å vaske og rense fjærdrakten, så kanskje disse to satset på dusj-varianten?
Roar Solheim (06.06.2024)
Hva spiser ender?
Hva slags frukt, grønnsaker, bær, korn, blomster etc. er ender særlig glad i å spise?
C.B. (06.06.2024)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Sjekk med noen som holder tamme ender.
Roar Solheim (06.06.2024)
Bartrær til høner
Hei! Jeg ønsker å plante et vintergrønt tre/busk i hønsegarden. Spiser høner banåler? Ergran, edelgran eller furu giftig/uheldig for dem?
E. (06.06.2024)
Svar:
tror ikke de spiser på slikt, i alle fall gjorde ikke hønene jeg selv hadde en gang det. Men stikkelsbær og andre bær fra spisebærbusker forsvinner kjapt!
Roar Solheim (06.06.2024)
Bevisstløs andunge?
Jeg var nettopp vitne til en måke som fløy av sted med en andunge i nebbet. Den landet ikke så langt unna meg og slapp andungen. Andungen prøve å løpe for livet men ble hakket på og tatt i måkens nebb igjen. Jeg løp etter måken for å få den til å la andungen være. Men den fløy bare av sted med den i nebbet. Jeg fortsatte å løpe etter måken da den landet ikke så langt unna hver gang jeg nærmet meg. Til slutt slapp måken andungen fra ca.3 meters høyde ned på noen steiner. Jeg løp bort for å hjelpe andungen tilbake til moren, men den så ut til å være livløs. Den hadde ingen synlige sår eller skader, men reagerte ikke når jeg løftet den opp og strøk den. I håp om at den bare er bevisstløs, tok jeg den inn og lagde et «reir» i en boks for at den skal holde varmen. Hva bør jeg gjøre?
N.N (05.06.2024)
Svar:
Måker spiser blant annet andre fuglers unger, noe som er en naturlig del av det som skjer ute. Ungen er trolig såpass skadet at den enten er død eller dør - ikke så mye du kan gjøre med dette.
Roar Solheim (06.06.2024)