Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 787 til 1 796 av totalt 50 366 spørsmål «forrige neste»
Fiskemåke
Har et fiskemåkepar på hustake som har lagt egg her og fått ut unger og ned av taket....et par dager senere er de på flyttefot ned til havet...men det ender ikke bra....de skal over jernbane og en traffikert riksvei...hvorfor kan den ikke vær her med huset til de er flyvedyktig....
Men nu de to siste årene har måkeparet ikke fått ut noen unger....de har lagt på reir og passet eggene sine...i fjor ga de opp til slutt og dro herfra....var bare oppom her å så om det var mat til de....det samme skjer i år også....der kommer ikke unger på tak...men ligger der og ruger...legger merke til at de begynner å bli lei...om det er hannen som sitter på stolpen å passer på veit jeg ikke men nu er den oftere borte men kommer tilbake....de får nu mat og passer veldig godt på den....jager andre som kommer hit...Da lurer jeg på om det kan være et nytt måkepar som har slått seg ned på taket eller det er den "gamle" som er her ennu og hvorfor greier/slutter de å få unger....
Mvh
TJ
N.N (12.06.2024)
Svar:
Dessverre umulig å vite uten å ringmerke fuglene.
Roar Solheim (13.06.2024)
Svarttrost med spesiell sang
En svarttrost holder til på Haslum i Bærum. Den dukket opp i vår og sitter ofte i toppen av denne høye bjerka. Den synger med en strofe til slutt som er spesiell tror vi. Vi har aldri hørt den før i allefall. Stadig er den der med sin spesielle og morsomme sluttstrofe. Vi må nesten le litt hver gang vi hører den. Er den ikke litt uvanlig?
E.K. (13.06.2024)
Svar:
Jo, denne var litt uvanlig.
Roar Solheim (13.06.2024)
Døde blåmeisunger
Ser på sosiale medier at det er mye døde blåmeis unger i fuglekasser i år. Da jeg sjekket min fant jeg fire døde nesten flyvedyktige unger. Er det en grunn for dette i år?Har aldri skjedd meg før.
B.L. (13.06.2024)
Svar:
Foreldre finner nok ikke nok mat. Det er ikke uvanlig for mange meiser.
Roar Solheim (13.06.2024)
Reir med egg på bakken i barskog - Hvilken fugl?
Støkket en liten fugl da jeg gikk i blandet barskog med litt blåbærlyng i Halden (ca 150 moh) i dag (13. juni).
Fikk bare et glimt av fuglen, men den var relativt liten. Hva slags fugl kan ha dette reiret (se bilde)?
G. (13.06.2024)
Svar:
Strandsnipe.
Roar Solheim (13.06.2024)
Brushane
Bildet ble tatt i går ved Gaulosen. Brushane hann til høyre. Er de to til venstre hunner av samme art?
G.F. (13.06.2024)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (13.06.2024)
Fluesnapper forlatt rede
Hei
Observerte idag 4 flekker med fjær/dun på plenen og sjekket kassen det var 6 fluesnappere i(alle var borte) . Fjerner fluesnapperen dun/fjær når den forlater rede eller har det vært noen å tatt ungene? De klekket i midten/mot slutten av mai.
Bilde av fjærflekk lagt ved.
N.N (13.06.2024)
Svar:
Her er en fugl tatt på plenen.
Roar Solheim (13.06.2024)
Blåmeisunger
For første gang fant jeg døde blåmeis unger i kassen i år. Hørt om lignende over hele landet. Er det noe spesielt i år?
B.L. (13.06.2024)
Svar:
Nei, men vanlig hendelse.
Roar Solheim (13.06.2024)
Misunnelse blant mødre
Hei, jeg har i år satt opp et viltkamera for å observere kvinandmoren gjennom rugetiden.
Dette har gitt meg mye innblikk i andemorens liv som til tider har vært ganske dramatisk.
Det overrasket meg at det kom gjentatte ganger en eller flere hunner samtidig til kassa for å jage bort andemoren som ruget.
Jeg får også inntrykk av at det kan har forekommet at andre mødre har overtatt rugetiden mens den "egentlige" moren tok seg en pause på elva.
Etter at ungene hadde kommet seg ut av kassa og svømte sammen med en hunn av gårde, kom det fortsatt en kvinand (-ender?) til kassa for å sjekke den.
Er det vanlig at mødrene ufrivillig bytter på rugetiden?
S.S. (13.06.2024)
Svar:
Kvinender driver utstrakt reirparasittisme på hverandre, og verper i andres reir.
Roar Solheim (13.06.2024)
Kjernebiter som "fjellgeit".
I dag fikk jeg et sjeldent besøk. Har aldri hatt den her. Bor 985 moh. Satt inntil veggen og koste seg med solsikkefrø. Vet at arten har profittert på solsikkematingen de siste 20 30 årene. Men er det vanlig at den trekker så høyt. Var ikke spesielt sky. Spiste en time, og dro.
T.N. (12.06.2024)
Svar:
Ja, det kan skje.
Roar Solheim (13.06.2024)
Gribb i Norge?
For ca 1 uke siden observerte jeg 2 fugler som fløy sammen. Det første jeg la merke til var måten de lekte seg i lufta på, spesielt at de var helt lydløse under leken. Når de var litt fra hverandre la jeg merke til den bøyde nakken, som jeg tror er typisk for gribber. Det neste var at det ytterste av vingene var typisk "ørnevinger" med sprikende fjær.
Jeg er ingen fuglekjenner, men hadde noen vist meg et bilde av denne fuglen hadde jeg gjettet på at det var en gribb.
Kunne det være det, eller er det en annen fuglearter som er det sannsynlige?
T.M. (13.06.2024)
Svar:
Dette er nok en av de rovfuglartene som hekker i Norge.
Roar Solheim (13.06.2024)