Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 604 til 1 613 av totalt 50 282 spørsmål «forrige neste»
Fuglelyd med ukjent opphavs»mann»
Hører den hver kveld i juni. Fuglen jeg jakter på navnet til, har en nedadgående kronologisk sang. Spennet er ca en kvint. Hva heter den?
M.T. (19.06.2024)
Svar:
Dessverre umulig uten opptak av lyden.
Roar Solheim (19.06.2024)
Havarerte meisekull
Hei. Opplevde i år, dvs mai/juni 2024, at fleire av kassene med kjøttmeis fekk havari, i eit inferno av fuglelopper og anna svineri. Har ikkje sett slikt før, så eg lurer på om det er sjokkvarmen i mai som har forskipla balansen i fuglekassa. Har 12 meisekasser, der 5 har enda i katastrofe med nesten flygedyktige ungar som ligg døde i reiret. Har aldri sett så mange lopper i eit og same teir før. Plar tøme kassene kvar haust, så det er ingen gamle reir frå før. Så, kan det vere varmen, her på dunnmøre, eller har fugleloppene mutert?
T.B. (18.06.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke nok til å kunne kommentere vedrørende loppene, men fugleunger dør ofte i kasser hvis foreldrene plutselig opplever en periode med vanskeligheter med å finne nok insekter og larver.
Roar Solheim (19.06.2024)
Hvordan holder fugleunger varmen
Når fugleungene er nakne eller med pinnefjær i redet. Er de da avhengige av at en foreldrefugl ligger over dem hele tiden, eller er det stort sett om natten de får varme av foreldrene? Det kan jo være både kaldt og vått også på dagtid...
I. (18.06.2024)
Svar:
Ja, de trenger foreldrenes beskyttelse for å holde på kroppsvarmen, og for å bli varmet opp igjen dersom de blir nedkjølt i lave temperaturer.
Roar Solheim (19.06.2024)
Hvorfor har fugler faste steder de trekker til?
Hei, jeg lurer på hvorfor det er slik at ulike trekkfugler har beste steder de drar om vinteren. Hvorfor drar de ikke til det første stedet med grei temperatur, men tar seg eksempelvis hele vegen til Afrika?
M. (18.06.2024)
Svar:
Du må snu dette spørsmålet rundt. Afrikatrekkerne er egentlig afrikanske arter som flyr opp til oss for å hekke. Det gjør de fordi det skjer en eksplosjon av matproduksjon på våre breddegrader om sommeren. Fuglene vender tilbake til de stedene de kjenner fra før.
Roar Solheim (19.06.2024)
Hvilken fugl har lagt dette egget
På vår terrasse i Oslo fant vi dette idag. Hvilken fugl kan det være som har lagt dette. Det rare er også at vi tror det har kommet dit nylig.
H.Ø.P. (18.06.2024)
Svar:
Det er det dessverre vanskelig å finne ut av, siden egget er nesten fargeløst og det ikke ligger i noe typisk rede.
Roar Solheim (19.06.2024)
Kjøttmeis som er fryktelig irriterende!
Har de siste årene hatt kjøttmeis som sitter utfor huset vårt og «plystrer» noe så forbanna intenst, at jeg ikke takler å høre den ellers i naturen lenger! :( Den starter rundt februa frem til den flyr sørover, som oftest kveldstid, men aller helst mellom klokken 24-04.00 på natta når vi skal sove! Har brukt ørepropper i lang tid pga dette, men nå er det blitt ubehagelig å ha i, så nå er jeg rådløs! Hva kan vi gjøre for å fjern/skremme vekk denne plageånden som sitter rundt huset og lager gnagsår i hjernebarken?! Lyden er så syyykt intens og høyfrekvent! Er så forbanna at jeg snart sprekker Hver eneste kveld/natt i flere år! Blir gal!! Hadde vi ikke bodd i tettbygd strøk så hadde jeg fått noen til å jakte den til helvette herifra! Vi har prøvd å ha ei ugle i plast stående utenfor uten at det hjelper. Vi har to katter også, men de er ikke til hjelp
N.N (19.06.2024)
Svar:
Har dessverre ikke noen råd her. Det er jo dessverre beklagelig at du finner naturlige fuglelyder irriterende, så dette kan vi nok ikke hjelpe deg med.
Roar Solheim (19.06.2024)
Blir gal av måker
Jeg kan ikke fatte at måkene er rødlista og utryddingstrua. Har telt minst 35 stk her utenfor blokka mi. Noe må gjøres for å fjerne dem fra borettslagene i oslo. Det er totalt miljørettet helsestøy. Men ikke noe kan gjøres. Fugleskremmere
På taket hjelper overhode ikke. År etter år, konstant støy hele vår og sommer. Hvem kan man virkelig kontakte for å løse dette problemer. Bydels overlegen? Viltnemda?
G. (18.06.2024)
Svar:
Det er spesielt fiskemåker som har begynt å hekke på hustak. Denne arten er i kraftig tilbakegang, men når de gjenværende måkene flytter inn til byer, tror folk dessverre at bestanden øker.
Roar Solheim (19.06.2024)
Måkeunge
Hei
Vi har fått 2 måkeunger som holder til rett utenfor inngangdøren våres og på parkeringsplassen. Det er umulig å kunne være ute med ungene da foreldrene til måkeungene angriper oss. Dem terroriserer alle i nabolaget som går forbi huset når ungene er på parkeringsplassen våres. Vi har ett uteområde med skog vedsidenav oss, så kan en flytte måkeungene dit? Det er kanskje snakk om 30meter.
Eller er det andre tips til å jage dem vekk på?
N.N (19.06.2024)
Svar:
Du bør la måkeungene gå av egen maskin, så det beste er å forsøke å plassere deg selv slik at måkeungene kanskje går i den retningen du ønsker, mens foreldrene følger med og ser at ungene flytter seg.
Roar Solheim (19.06.2024)
Måkeegg
Hei. Planlegger å sanke måkeegg neste år. Skal sjekke med grunneier først. Er i ryfylke utenfor Stavanger. To spørsmål:
1) Finnes alle tre måker her; svartbak, sildemåke, gråmåke?
2) hvordan ser jeg forskjell på eggene så jeg er sikker på at jeg plukker riktig egg?
N.N (19.06.2024)
Svar:
1. Tror ikke du har lov til dette, og 2: dette bør du IKKE gjøre, siden de fleste måkene har problemer med reduserte bestander. For det tredje bør du ikke spise måkeegg - de kan inneholde en del miljøgifter!
Roar Solheim (19.06.2024)
Kråke unge
Hei. Jeg oppdaget en kråkunge på bakken for 2dager siden.
På nabo tomten, jeg snakket med naboen om den, og vi lot den være. Men fulgte med. Dagen etter hadde naboen satt den opp i en gren på treet, ihåp om at kattene ikke tar den. Kråke familien over mater ikke kråkungen. Kun de oppe i redet.
Idag prøvde jeg og gi mat, men den er ikke så stor, så den trenger å få dytttøet mat nedi nebbet skjønner jeg, da jeg leste at kråkene fortsetter og mate barna selv om de hopper ut av redet. Men foreldrene mater den ikke, den skriker når de kommer til søsknene med mat. Så flyr foreldrene avgårde.
Det ene øyet til kråkungen buler veldig ut. Som en fisk som kommer opp av havet.
Da jeg 2gang prøvde å gi mat, så pratet den veldig, og (kjente nok stemmen min da vi er ute i hagen mange timer om dagene, spiser lunsj/kvelds i hagen også)
Da åpnet den munnen og fikk litt bær. Men kråke foreldrene fikk med seg dette, og bortimot kjeftet på meg.. De har aldrig kraket når vi er i hagen. Hva skal jeg gjøre?
A. (19.06.2024)
Svar:
Har du først startet med å mate denne ungen, må du kanskje fortsette til den er stor nok til å klare seg selv, og det tar flere uker framover.
Roar Solheim (19.06.2024)