Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 534 til 1 543 av totalt 50 250 spørsmål «forrige neste»
Kjøttmeis kull 2 i samme reir?
Hei. Har hatt et kull med kjøttmeis i fuglekassa mi i år. Har lest de ofte legger 2 kull gjennom sommeren. Legger de kull 2 i samme reir eller må jeg ta det ut så det kan bygge nytt?
N.N (21.06.2024)
Svar:
Ta helst ut det brukte reiret.
Roar Solheim (22.06.2024)
Hvit klippedue?
Fant denne liggende helt i ro på taket av blokken jeg bor i Oslo. Den er muligens skadet av en måke som har rede på en av naboblokkene. Er denne vanlig i en by som oslo?
H. (21.06.2024)
Svar:
Dette er en brevdue/tamdue pga ringen.
Roar Solheim (22.06.2024)
Observert stork på Vigra?
Vi kjørte fra Synesvegen og forbi flyplassen på Vigra ca. Kl 10.45 torsdag 20.06.2024, da vi så en stor hvit fugl, med posete orasnje nebb og hvite vinger med svart kant og som vi begge lurte på om kunne være en stork.. fuglen stod i gresset ved veiskulderen på nordsiden. Jeg søkte litt på om dette kan være mulig, da dette er en sjelden fugl å se i Norge. Jeg leste fra Sunnmørsposten om et tilfelle med Stork på Vigra i 2008 og ser også her på siden rapporter om stork observert flere steder i Norge i 2024 (Mandal og Sogn.) Vi rakk desverre ikke ta bilde av den, men kanskje flere har observert denne fuglen, eller kan si noe om sannsynligheten for at en Stork var kommet til Vigra?
S.P.V. (22.06.2024)
Svar:
Vanskelig å si. Oransje tyder på gråhegre, siden stork har knallrødt nebb.
Roar Solheim (22.06.2024)
Ubebodd fuglekasse
Hei!
Vi har hytte ved sjøen i Hardanger og har der en fuglekasse med kamera som vi tar ned hver høst og henger opp på samme sted ved påsketider. De 2 første årene hadde vi svarthvit fluesnapper i kassene og det påfølgende året hadde vi et meisepar. Så ble det bom stopp, de 2 siste årene har kassen stått tom. Vi lurer på om det er noe vi kan gjøre for å få kassen mer attraktiv. Den henger forskriftsmessig hva høyde og avstand angår. Vil det hjelpe å legge ut mat? Lage fuglebad? Vi savner livet i kassen vår og lurer på om det er noe vi kan gjøre.
J.S. (22.06.2024)
Svar:
Neppe. Dette er nok litt tilfeldigheter.
Roar Solheim (22.06.2024)
Flytting fuglekasse med unger
Vi har hengt opp noen fuglekasser i trærne ved hytta på fjellet. Dessverre glemt jeg igjen en fuglekasse på benken på terrassen. Når vi kom opp igjen etter lang tid var det et rede med unger i denne. Vi tør ikke å forstyrre disse. Kan vi flytte fuglekassen eller hva gjør vi ?
A. (21.06.2024)
Svar:
La den stå til ungene er ute.
Roar Solheim (22.06.2024)
Eggsamling fra 1970
Har arvet en eggsamling som er fra ca 1970. Hvis man ønsker å selge dette hvor henvender man seg. Er det lovlig å selge for mange sier det er ulovlig.
S.B. (21.06.2024)
Svar:
Ikke lovlig å selge. Kontakt Statens naturoppsyn.
Roar Solheim (22.06.2024)
Måke
Vi har hatt måkereir i Hagen og fått 2 nydelige unger for 2 uker siden. Ikveld så vi et nytt egg,er det vanlig at de legger egg flere ganger i sesongen?
Da er det altså 5 uker siden hun la egg!
N.N (21.06.2024)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (22.06.2024)
Mating av ringduebaby
Hva kan vi gi ringdue unge å spise? Den flyr litt,men fikk juling av noen måker så vi måtte ta den inn for å gi den en sjanse. Hva kan vi gi den ? Mais, menes da maiskorn tørket eller ferske ? Har villfuglblanding og brød,hva mer kan vi gi ?
A.M. (22.06.2024)
Svar:
Fuktig mais, oppbløtet havregryn mm kan kanskje gå.
Roar Solheim (22.06.2024)
Hvordan flytter måkeforeldre ungene sine?
Vi har måkepar som i 5 år har hekket på taket. Ungene slipper de ned på bakken og passer dem der fra de er små. Vi bor i villastrøk i Oslo vest, mye grønt og hager her, men for å komme til vannet er det mye motorveier og jernbanelinjer, men også en bro over jernbanelinja, som biler kjører på, med fortau.. Vannet er ganske nær i luftlinje. Måkene pleier å ha ungene sine i hagen vår 2-3 dager, så flytter de. Naboer har også fredelige hager, men det er jo store veier rundt det meste. I fjor erfarte vi at måkeparet startet ny hekking etter et par uker, da var nok ungene døde? men i år har de ikke kommet tilbake, vi antar at ungene da har klart seg? Spørsmålet er: Hvordan klarer foreldrene å flytte ungene, bortsett fra å lokke dem med seg? De kan jo ikke fly. hvordan kan foreldrene få ungene ned til vann, når det er så store hindringer av veier og jernbanen? Klarer de å "sikte seg inn" mot den eneste brua, og bruke den ? Det er lite trafikk om natta. Kan de frakte dem i nebbet?
A.L.J.V.G.H.S.P.E. (22.06.2024)
Svar:
Ungene må gå på egne bein.
Roar Solheim (22.06.2024)
Dompapp i juni
Heia. Vi bor litt utenfor Elverum , på ca 400 moh. I dag så vi en dompapp, knallrød i bringe. Hva skjer? tenkte jeg. Det er da en vinterfugl. Har alltid hørt at dompapp varsler snø og kulde. Og da lover det ikke godt for denne sommeren. Dette er ikke første gang den er sett. Pleier noen å være igjen når de andre trekker? Mvh jorun
J.B.B. (22.06.2024)
Svar:
Dompap hekker i regionen,men det er ikke så ofte at man legger merke til dem om sommeren.
Roar Solheim (22.06.2024)