Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 439 til 1 448 av totalt 50 296 spørsmål «forrige neste»
Svarthvit fluesnapper og kun far som kommer med mat
Hei, vi har en Svarthvit fluesnapper i fulgekassen vår her på Toten. Ser at det kun er faren som har kommet med mat til ungene den siste uken, og moren har vi ikke sett noe til den siste uken. Er det vanlig at kun far tar seg av matingen og moren stikker av?
Kan moren alt ha etablert et nytt rede og er i gang med kull nr 2?
Regner med at det er like før at ungene forlater kassa nå når vi skriver 2. juli. Da blir det også kun far som passer på ungene den første tiden etterpå?
M.B. (02.07.2024)
Svar:
Nei, det er nok mer sannsynlig at hunnen er død.
Roar Solheim (02.07.2024)
Terne
Rødnebbterne eller makrellterne?
B.M.L. (02.07.2024)
Svar:
Ser ut til å være en makrellterne.
Roar Solheim (02.07.2024)
Kan måser drepe måseunger hvis mennesker kommer for nær de
Kan voksne måser drepe måseunger hvis mennesker kommer for nær de? En arbeider måtte jobbe på et tak der det var mange måseunger, og alle er sporløst borte nå. Er heller ikke på bakken rundt bygget.
N.N (02.07.2024)
Svar:
Det er spesielt de store måkene som kan ta andres unger.
Roar Solheim (02.07.2024)
territorielle skjærer og noen rovfugler
Har høner som går fritt rundt huset og har flere ganger observert skjærer som spiser av maten deres. Nå har det blitt en del skjærer her og har sett at de blant annet har gått til angrep på ravn, hvis de har kommet for nære tunet, og til og med rev en gang. Vi bor omringet av skog men er misstenkelig lite plaget av rovdyr som prøver å ta hønene. Er dette normal adferdsel hos skjærer?
Føles nesten ut som de beskytter hønene fordi de vet at da fortsetter maten å komme.
Har også et tilleggsspørsmål. Holder ravn og rovfugl, typ hauk/ørn, seg unna hverandres områder? Var desverre plaget med rovfugler som ville ta hønene i fjor. Men har ikke sett tegn til den i år, da vi har hatt en del ravn i nærheten. Men nå har jeg ikke sett ravn på en stund og syntes jeg så en større brun fugl i nærområdet. Hønene har også vært veldig skeptiske i det siste. De gjemmer seg hele tiden bort og løper hvis de skal gå under åpen himmel.
N.N (01.07.2024)
Svar:
Har dessverre ikke noen opplysninger som tyder på at f. Eks. hønsehauk kan holde seg vekk pga kråkefuglers nærvær, men det kan tenkes å ha en innvirkning siden de prøver å mobbe en rovfugl hvis de oppdager den.
Roar Solheim (02.07.2024)
Hva slags and er dette?
Hei. Denne anda lå og halvsov nede ned Ljanselva (Oslo) i dag. Lite sky, jeg var bare to meter unna da jeg tok bilcderto. Jeg vet ikke hvilken art det er. Prøvde å søke litt på nettet, uten resultat. Kan du hjelpe meg.
T. (01.07.2024)
Svar:
Kvinand hunn.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvilken fugl er dette
Det var to store fugler, på Str med gås, så det ut til..i et fjellvann ved Svelgen i Sogn og fjordane. Jeg har aldri sett denne før, og har søkt på nett og ikke funnet noen som ser akkurat sånn ut. Litt dårlig bilde, prlvde å zoome med mobilen.
H.V. (01.07.2024)
Svar:
Dette er to storlomer.
Roar Solheim (01.07.2024)
Skadet fiskemåke
Hei,
Det er en skadet fiskemåke som holder seg i nærheten av hytta vår. Den halter og det er tydelig at det er noe med benet. Hvordan kan vi hjelpe den?
Har lagt ut mat den kan spise.
V. (01.07.2024)
Svar:
Vanskelig å vurdere uten bilde av skaden. Utlegging av mat er trolig det beste dere kan gjøre.
Roar Solheim (01.07.2024)
Due
Hvilken due art er dette?
N.N (01.07.2024)
Svar:
Vanlig bydue/tamdue.
Roar Solheim (01.07.2024)
Meis med unger og besøkende fink
Har i år besøk i 3 av 4 kasser. 2 x meis og 1 x fluesnapper .
Både lørdag og i dag har jeg "stappet" tilbake en meisunge som har tatt en litt tidlig take off. Bare stas, men i dag har angjeldende kasse hatt besøk av det jeg antar er gråfink i flokk. Noen har faktisk også vært inne i kassen. Jeg tror det var i denne forbindelse at dagens unge ramlet ut. Gråfink er sjelden å se her ellers, men altså i dag en skokk på "terror besøk". Er dette "vanlig" ?
L.J. (01.07.2024)
Svar:
"gråfink" er ikke et eksisterende fuglenavn, så kanskje er det gråspurv eller pilfink du hinter til.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvor lenge er trostunger avhengig av hjelp til å finne mat?
Hvor lenge etter at en trostunge har forlatt redet har den behov for hjelp av foreldrene til å skaffe nok mat?
Er en trost avhengig av en "flokk" for å overleve eller kan de klare seg alene og i hovedsak hekker sammen?
Takk!
I. (01.07.2024)
Svar:
De fleste troster klarer seg nok alene med hensyn til matsøk. Vet ikke hvor lenge ungene mates av foreldrene etter at de hopper ut fra reiret, men sannsynligvis noen uker (kanskje 2-3 uker for å anslå en kvalifisert gjetningstid).
Roar Solheim (01.07.2024)