Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 766 til 775 av totalt 49 697 spørsmål


#Økologi og atferd

Kan en hettemåke fly over 100 km/t?

Fra Naturvernforbundet: Hvor mange timer brukte en hettemåke å flyge 399 kilometer fra Lista til Vejby Strand i Danmark?
Tre timer?
Seks timer?
Tolv timer ?
Vi vet svaret fordi en av de ti hettemåkene som ble pålimt en GPS-logger ved Mosvatnet i vår, valgte å legge ut på en lang reise. Reisen skjedde 1.juni, altså midt i hekkesesongen. Hvorfor hettemåka ikke stiftet familie på Måkeholmen vet vi ikke. Det kan hende den har gjort et forsøk, men av ukjente grunner gitt opp og i stedet lagt ut på langtur.
Hettemåka ble logget på Brusand kl 17.26. En time seinere, kl 18.30, dukket den opp på Lista og fortsatte ferden over Skagerak. Kl. 21.29 dukket den opp på Vejby strand, nord på Skjælland. Da har du allerede regnet ut at det rette svaret er tre timer.
Danmarksfareren er en av ti hettemåker som Sindre Molværsmyr i NINA fanget og GPS-merket ved Mosvatnet i begynnelsen av mai.
Er det vanlig at fugler flyr så fort?

N.N (08.07.2024)

Svar:

Nei, det gjør den nok ikke. Har ikke sjekket disse tidene/avstandene, men så høy hastighet er det nesten ingen fugler som benytter under langflyving, selv ikke tårnseilere.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Jeg har to observasjoner av en fugl mens jeg var passasjer på buss i løpet av de siste ukene. Observasjonene var på samme sted, et industriområde i Trondheim, med lav vegetasjon og løvtrær. Den satt i veikanten/gresset. Litt mindre enn en trost. Hele hodet var svart, med "bøddelhette" , og minnet om en svale i fasong. Kort nebb som ikke var ikke gulfarget, såvidt jeg kunne observere. Resten av kroppen var lysbrun evt grålig. Jeg har lett i fugleboka mi, uten hell. Det er ingen i svalefamilien som ligner. Kan det evt være en ungfugl?

C.J. (07.07.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig uten bilde av fuglen i dette tilfellet.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarte kråkefugler flyvende i flokk

Jeg er i Bulgaria ved Svartehavskysten. Det er mange vanlige kråker her. Men s kom en ganske stor flokk med helt svarte kråker flyvende i flokk forbi oss. De fløy ganske mye fortere enn vanlige kråker, men var litt mindre. Kan det være svart kråker?

Mvh
Jens Thoresen

N.N (07.07.2024)

Svar:

Mistenker at det er kornkråker du har sett.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Spor og sportegn

Har vi 2 forskjellige svaler på låven?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Vi har svaler både inne og utenpå låven. Reirene inni er bygd oppunder taket på bjelker og formet som en rund bolle. Reirene på utsiden er limt fast oppunder mønet med små åpninger de flyr ut og inn av. Er det låvesvale vi har inne og taksvale utenfor?
Se vedlagte bilde fra inne.

H.J.F. (07.07.2024)

Svar:

Ja, det er det vanlige. Låvesvaler inne, og taksvaler ute med reir limt oppunder takutstikk.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Diverse

Hvor lang tid tar det fra småfugl begynner å lære seg å fly til de kan det?

Vi har noen bittesmå fugler bak hagen. Hvert år har de fugleunger og i midten/slutten av forrige uke begynte ungene å røre på seg. Det hjelper ikke å ha bjelle på kattene, for fugleungene er så små at de ikke klarer å komme seg noe sted uansett om de hører dem. Kattene er derfor i husarrest inntil videre (dessverre fikk de tak i en unge før vi skjønte at ungene var igang). Hvor lang tid tar det fra de er igang med å prøve seg til de er flyvedyktige? Jeg vet dessverre ikke arten, men selv de voksne er veldig små. Tipper de voksne er rundt 10 cm fra nebb til halespiss. På forhånd takk!

L. (07.07.2024)

Svar:

Små spurvefuglunger flyr nok ganske bra etter en ukes flyvetrening ute.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Fuglekasser

Katteproblem

Hei. Vi har en fuglekasse montert på husveggen. Der har et pilfinkpar rigget seg til og klekket ut noen unger.

Dessverre oppdaget vi en nabokatt som satt på lokket med forlabben ganske langt inn i hullet i forsøket på å få tak i noen unger.

Det er et tregjerde rett under kassa, om lag 1 meter til kassetaket, som katten antakelig har tatt sats fra for å komme seg opp på.

Nå er vi bekymret for hvordan det skal gå. Vi prøver å finne ut en måte å hindre katten. Har dere noen råd?

N.N (07.07.2024)

Svar:

Du kan lage en nettingtunell på ca 10 cm og sette rundt hullet. Da klarer ikke katta å få inn en labb i hullet. Deretter - skrem katta så kraftig du kan for å få den til å holde seg borte.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

To store fugler, høye skrik, avløste hverandre

Gikk i blandet skog, Bærum øst, idag, minst to store fugler skrek høyt og skarpt og avløste hverandre. Hva? Gått her i 30 år, aldri hørt denne fuglelyden. Kl 16.

E. (07.07.2024)

Svar:

Må ha opptak av lyden for å finne ut hva dette kan ha vært.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Diverse

Kjøttmeisunger

Hei jeg har to spørsmål 1 kan man mate fugle unger mark mens man har handker på? 2 skal fugle morgen ligge å ruge på ungene etter de har klekket?

A. (07.07.2024)

Svar:

Fugler står over ungene sine og varmer dem til ungene er store nok til at de klarer å opprettholde kroppstemperaturen på egen hånd. Du trenger ikke hansker for å mate en fugl.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Økologi og atferd

Tjeld

Hei , hvis tjelden mislykkes med avkommet/eggene, legger de nye egg samme år?Eller venter de til «neste år?

L.M.6. (07.07.2024)

Svar:

Det KAN de gjøre, men det avhenger av hvor tidlig eller sent i hekkesesongen de mister første kull.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Økologi og atferd

Måler på jordet

Hei. Bor i et landbrusområde nord for Oslo , her er det et jorde hvor graset nettopp er slått og presset i rundballer, nå kommer måker i store flokker hver dag og spiser et eller annet, bare på det ene jordet, dette har ikke skjedd før, hva kan det være de spiser ? Vet det er mye jordråtter og brunsnegle der, eller kan det være spesielle vekster.?

B.T.H. (07.07.2024)

Svar:

De spiser mark og insekter, og korn der det ligger igjen slikt.

Roar Solheim (07.07.2024)

««første 766 - 775 av 49 697 siste»»