Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 790 til 799 av totalt 49 726 spørsmål


#Økologi og atferd

Grønnfink

Hei!
For ca. En måned siden til nå har det vert to grønnfinker som sitter ved et spesifikt vindu i annen etasje. Fuglene driver å sitter på ramma på vinduet eller flyr og hakker på vinduet. Det er som oftest på morgenen eller på dagen, ikke kvelden. Vi flyttet hit i februar, og de begynte med dette nå i midten av juni. Er det noen grunn til at fuglene gjør dette?

N. (08.07.2024)

Svar:

Som regel gjør fugler dette fordi de reagerer på sitt eget speilbilde, og tror det er en rival. Fuglen på opptaket er en voksen hann, så kanskje ser den seg selv som en rival.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugler er dette

Høres ut som en kamp på liv og død

H. (08.07.2024)

Svar:

Tror dette er skriking/ungetigging fra en gråhegrekoloni.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Diverse

Kråker og Skjærer

Hei!
Har i en liten stund nå matet noen kråker i nabolaget og noen skjærer noe avstand unna.
Jeg har prøvd å mate de til ulike tider hver dag og jeg kaller på de på en bestemt måte, så nå kommer de når jeg kaller på de, og ikke venter på mat om jeg skulle lagt det ut til samme tid hver dag.
Problemet et at i dag er at kråkene fulgte etter meg opp til skjærene uten at jeg merket det, og kom først frem etter jeg hadde kalt på skjæra og den fløy ned for å spise, da kom kråka å jaget de bort.
Hva kan jeg gjøre for å hindre at kråka nå presser bort skjæra? Og jeg ønsket ikke å bli uvenner med de nå som de har begynt å stole på meg. Skjæra er så ufattelig intelligent og fin fugl, men mulig jeg var kjempedum å trudde at jeg skulle klare å bli venner med begge samtidig. Eller kan kråkene og skjærene tollerere hverandre?

N.N (08.07.2024)

Svar:

Kråker og skjærer har lav toleranse overfor hverandre, bl.a. fordi kråker kan spise egg og unger fra skjærer. Det er ikke sikkert at du kan klare å holde disse unna hverandre hvis begge arter har lært å forbinde deg med mat.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei. Lurer på hvor høyt over bakken en fuglekasse for småfugl bør plasseres? Også lurer jeg på om sittepinne er lurt eller ikke og hvor tykk og lang den bør være? Mvh Turid

N.N (08.07.2024)

Svar:

Glem sittepinne - det er unødvendig. Småfuglkasser trenger ikke henge høyere enn at du kan stå på bakken, åpne lokket og titte ned i kassene. Men ellers er 2-3 mob mer enn høyt nok.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Hvilken fugl kvitrer slik? "duit" med små intervaller mellom.

Fra Bodø, Nordland

N.N (08.07.2024)

Svar:

Kanskje myrrikse.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Økologi og atferd

Kan en hettemåke fly over 100 km/t?

Fra Naturvernforbundet: Hvor mange timer brukte en hettemåke å flyge 399 kilometer fra Lista til Vejby Strand i Danmark?
Tre timer?
Seks timer?
Tolv timer ?
Vi vet svaret fordi en av de ti hettemåkene som ble pålimt en GPS-logger ved Mosvatnet i vår, valgte å legge ut på en lang reise. Reisen skjedde 1.juni, altså midt i hekkesesongen. Hvorfor hettemåka ikke stiftet familie på Måkeholmen vet vi ikke. Det kan hende den har gjort et forsøk, men av ukjente grunner gitt opp og i stedet lagt ut på langtur.
Hettemåka ble logget på Brusand kl 17.26. En time seinere, kl 18.30, dukket den opp på Lista og fortsatte ferden over Skagerak. Kl. 21.29 dukket den opp på Vejby strand, nord på Skjælland. Da har du allerede regnet ut at det rette svaret er tre timer.
Danmarksfareren er en av ti hettemåker som Sindre Molværsmyr i NINA fanget og GPS-merket ved Mosvatnet i begynnelsen av mai.
Er det vanlig at fugler flyr så fort?

N.N (08.07.2024)

Svar:

Nei, det gjør den nok ikke. Har ikke sjekket disse tidene/avstandene, men så høy hastighet er det nesten ingen fugler som benytter under langflyving, selv ikke tårnseilere.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Jeg har to observasjoner av en fugl mens jeg var passasjer på buss i løpet av de siste ukene. Observasjonene var på samme sted, et industriområde i Trondheim, med lav vegetasjon og løvtrær. Den satt i veikanten/gresset. Litt mindre enn en trost. Hele hodet var svart, med "bøddelhette" , og minnet om en svale i fasong. Kort nebb som ikke var ikke gulfarget, såvidt jeg kunne observere. Resten av kroppen var lysbrun evt grålig. Jeg har lett i fugleboka mi, uten hell. Det er ingen i svalefamilien som ligner. Kan det evt være en ungfugl?

C.J. (07.07.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig uten bilde av fuglen i dette tilfellet.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarte kråkefugler flyvende i flokk

Jeg er i Bulgaria ved Svartehavskysten. Det er mange vanlige kråker her. Men s kom en ganske stor flokk med helt svarte kråker flyvende i flokk forbi oss. De fløy ganske mye fortere enn vanlige kråker, men var litt mindre. Kan det være svart kråker?

Mvh
Jens Thoresen

N.N (07.07.2024)

Svar:

Mistenker at det er kornkråker du har sett.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Spor og sportegn

Har vi 2 forskjellige svaler på låven?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Vi har svaler både inne og utenpå låven. Reirene inni er bygd oppunder taket på bjelker og formet som en rund bolle. Reirene på utsiden er limt fast oppunder mønet med små åpninger de flyr ut og inn av. Er det låvesvale vi har inne og taksvale utenfor?
Se vedlagte bilde fra inne.

H.J.F. (07.07.2024)

Svar:

Ja, det er det vanlige. Låvesvaler inne, og taksvaler ute med reir limt oppunder takutstikk.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Diverse

Hvor lang tid tar det fra småfugl begynner å lære seg å fly til de kan det?

Vi har noen bittesmå fugler bak hagen. Hvert år har de fugleunger og i midten/slutten av forrige uke begynte ungene å røre på seg. Det hjelper ikke å ha bjelle på kattene, for fugleungene er så små at de ikke klarer å komme seg noe sted uansett om de hører dem. Kattene er derfor i husarrest inntil videre (dessverre fikk de tak i en unge før vi skjønte at ungene var igang). Hvor lang tid tar det fra de er igang med å prøve seg til de er flyvedyktige? Jeg vet dessverre ikke arten, men selv de voksne er veldig små. Tipper de voksne er rundt 10 cm fra nebb til halespiss. På forhånd takk!

L. (07.07.2024)

Svar:

Små spurvefuglunger flyr nok ganske bra etter en ukes flyvetrening ute.

Roar Solheim (07.07.2024)

««første 790 - 799 av 49 726 siste»»