Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 229 til 1 238 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Hvilken vader
Hvilken vader er dette. Bildet er tatt nå i juli på Nord-Island.
N.N (18.07.2024)
Svar:
Kanskje fjæreplytt i sommerdrakt.
Roar Solheim (18.07.2024)
Fugl med strupesekk
Stor fugl observert på den svenske vestkysten. Sort og hvit med strupesekk
F. (18.07.2024)
Svar:
Ung storskarv??
Roar Solheim (18.07.2024)
En hauk vel, men hvilken art?
Lista 18. juli. I strandsonen.
O.E.E. (18.07.2024)
Svar:
Fiskeørn.
Roar Solheim (18.07.2024)
Måkeunger
Hei
Hvor lenge går måkeunger på bakken etter at de er ute av reiret og før de lærer å fly?
I. (18.07.2024)
Svar:
Har ikke sikker tidsangivelse på det, men tror måkeunger kanskje kan fly 4-5 uker etter at de er klekket.
Roar Solheim (18.07.2024)
Tårnseiler?
Vi har blitt jaget vekk av en mørk fugl, litt mindre enn ei kråke, med spisse vinger og en stjert som ligner svalens, mens vi har plukket multer på ei myr på ei lita øy i Hadsel kommune. Kan det ha vært en tårnseiler? Den var litt lys under vingene og stupte i et ganske raskt tempo.
N. (18.07.2024)
Svar:
Hvis du lar deg JAGE vekk av en tårnseiler, bør du kanskje søke hjelp... Det er ikke en art som pleier å jage folk! Kan det ha vært en lerkefalk med reir i nærheten??
Roar Solheim (18.07.2024)
Fuglunge på betongplatting
Hei.
Alltid like rådlaus når det gjeld desse små stakkarane. Såg ein liten munk? - unge sittande i bakgården på søndag. Det er betong, men iallefall tørt rundt den. Skjulte seg bak vannkanna, går litt rundt, men sakte, flaksar litt med vengene. Ved siden av låg ein død samme sort.
Ein av foreldra/begge? kjem med kvinande/litt jamrande lydar oppi buskane like bak. Den/dei flyg ned til fuglungen, men har ikkje sett dei har hatt mat i nebbet.
Det er ingen reir å sjå, men muligens heilt i toppen av nokon kjempehøge bjørketrær som er uråd å komma opp i. Kva gjer vi? ( Har vatn på skål, men finn ikkje utav det).
N.N (18.07.2024)
Svar:
Ung munk, men har nok nå hoppet ut fra reiret, og blir matet av foreldrene. La den være i fred.
Roar Solheim (18.07.2024)
Måkeunger på anleggsområde
Vi har funnet 3 måkeunge som valser rundt på et annleggsområde. Foreldrene er i nærheten og gor klar beskjed hver gang vi nermer oss ungene. Vi vil helst flytte de 3 ungene siden de er i fare for å bli knust av maskiner og annet tungt, men er redde for at foreldrene vil regne dem som fortapt og stikke av viss vi rører ved ungene. Er det trygt å flytte ungene, hva er en bra plass å flytte dem til eller skal vi berre la den være i fred og håpe at alt går greit?
E. (18.07.2024)
Svar:
Hvis du skal flytte ungene, må du gjøre det gradvis (kanskje 10 m av gangen), og se at foreldrene følger etter.
Roar Solheim (18.07.2024)
Fiskemåke mislykket fuging.
Hei,
Vi har en fiskemåke som har ruget i takrennen over gaten nå i mer enn
tretti dager. Hva skal til før den skjønner at dette ikke går? Og hvor lenge kan det gå før de gir seg?
Hilsen Inger Johanne
I.J.M. (18.07.2024)
Svar:
Et par uker over normal rugetid vil den nok gi opp.
Roar Solheim (18.07.2024)
Måke som skal settes fri
Fant en skadd måke i et industriområde. Har nok vært borti en bil da den blødde litt på et bein. Nå har jeg hatt den i 9 dager og den ser helt bra ut nå. Da lurer jeg på om det er best å slippe den der jeg fant den. Den hadde en «venn» som ikke ville forlate den der den lå. Det leita etter den så det ut som etter jeg hadde tatt den inn i bilen. Vil de finne hverandre igjen tror du? Det er et finere område å slippe den her ved kysten men vil helst gjenforene den med kompisen. Og er dumt å merke den med litt konditorfarge e.l på en fjær. Hadde vært moro å sett etter den igjen snart.
L.A. (17.07.2024)
Svar:
Slipp den der du fant den. Du kan evt. sette sort tusjmerke på et par stjertfjær - det gjør neppe noe. Fjærene skiftes neste år, og da forsvinner merkene. Ellers er det mulig å få noen til å ringmerke fuglen profesjonelt dersom du finner fuglefolk nær der du bor.
Roar Solheim (18.07.2024)
Kjøttmeis
Kjøttmeisen har reir under taksteinen på huset. Nå i midten av juli kommer paret med mat i nebbet og skal inn til sine små. Men jeg forstyrrer de med å være i nærheten. De flyr desperate frem og tilbake på tunet og vil ikke røpe hvor reiret er. Er det vanlig å ha reir så tett på mennesker?
Kan jeg forvente at de gjør det neste år også?
N.N (17.07.2024)
Svar:
Ja, mange fugler hekker tett på oss. Selv om de kan bli forstyrret, så gir nærheten til oss mennesker en del beskyttelse mot andre som kan spise egg eller unger.
Roar Solheim (18.07.2024)