Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 795 til 804 av totalt 50 024 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Forvillet seg inn på hytte i Finnmark (Alta), men kom seg heldigvis helskinnet ut igjen.

I.W. (29.07.2024)

Svar:

Umulig uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (29.07.2024)


#Sykdom og skader

Ung voksen grågås som ikke klarer å fly

Hei, vi har fulgt med på en gåseflokk med mange unger i sommer. Vi så at den ene halvvoksne gåsungen hadde en vinge som hang litt ned på siden. Da beitet de på gresset her, og alle jumpet uti fjorden når de var ferdige. Men, nå er alle de andre ungene flyvedyktige og har begynt å forflytte seg. Den siste ungen har blitt forlatt, og svømmer frem og tilbake langs fjorden her. Skikkelig trist. Den roper og roper, og får noen ganger svar….men klarer tydeligvis ikke å fly, ser det ut som. Forslag? Snart drar de andre avgårde sydover og hva da? Jeg har ikke sett den prøve å fly. Den bare svømmer. Dette er i Åros ved Oslofjorden.

S.Å. (29.07.2024)

Svar:

Hvis den ikke kan fanges inn, og hvis skaden ikke leges naturlig,bør nok denne gåsa avlives senere i høst. Gi den minst 1 mnd sjanse til å komme seg.

Roar Solheim (29.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grå fjærkledd kropp. Markert hvit strek i bakhodet.

Dukket opp i hage i Bergen. Litt mindre enn
en stær. Trippene gange. Løp.

H.K. (29.07.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å finne ut av uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (29.07.2024)


#Diverse

Fotografering av fugler

Hei! Jeg har to spørsmål. Det er sånn at jeg vet om en hekkeplass hvor det er en hornugle-familie, og en hekkeplass hvor det er en spurvehauk-familie. Jeg har da lyst til å fotografere disse fuglene, men lurer på hvor nær jeg kan være på dem. Det varierer jo fra fugl til fugl hvor komfortable de er rundt mennesker og jeg har absolutt ikke lyst til å skremme dem eller påvirke dem på noen måte. Vet du noe om hvordan jeg kan la være å plage dem mens jeg tar bilder? Eller bryr de seg ikke om at jeg er der? På forhånd takk for svar :)

N.N (29.07.2024)

Svar:

Har dessverre ikke noen bestemte avstandsangivelser, men det beste er nok om du kan sette opp kamuflasjetelt 15-20 meter unna, eller lenger dersom du kan se og sitte gjemt i teltet.

Roar Solheim (29.07.2024)


#Økologi og atferd

Hvem spiser andunger

Er ved et fjellvann på Helgeland. For noen dager siden så vi en andeler med 12 unger (kvinand) Nå ser vi bare to unger. Hvem kan ha spist ungene?

T.G. (29.07.2024)

Svar:

Mink, stor fisk (!), diverse rovfugler, måker - det er mange alternativer her. Til og med storlom kan drepe kvinandunger hvis de hekker i samme vann - trolig for å bli kvitt mulige konkurrenter om mat (!).

Roar Solheim (29.07.2024)


#Fuglekasser

Fugletragedie?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi renser fuglekassene ved hytta i Ulsteinvik på Sunnmøre 28.7.24 og finner at et av kassene har 6 små turkise egg i seg. Det er ikke fugler som flyr til/fra kassa. Ser også at åpningen er utvidet fra opprinnelig størrelse. Hakkespett?
1. Hvilken fugl har lagt eggene?
2. Hva kan ha skjedd?
Se bilde vedlagt.

J.J. (28.07.2024)

Svar:

Kan være rødstjert. Hunnen kan ha gitt opp eggene, eller ha omkommet.

Roar Solheim (29.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bærum, saltvann

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Vandret rundt med en hel haug Canadagjess, eneste av sitt slag der, omtrent like stor som dem.

E.H. (28.07.2024)

Svar:

Hvitkinngås.

Roar Solheim (29.07.2024)


#Økologi og atferd

Måseunger som lærer seg å fly

Hei! Jeg har en måke-familie rett ved der jeg bor og kan observere dem fra min veranda. Ungene er nå store og lærer seg å fly. Jeg har lagt merke til at de alltid har noe i nebbet når de holder på! Er dette vanlig prosedyre? De plukker opp stein eller mose fra taket de bor på og har dette i nebbet mens de flakser og hopper. Kanskje er det lek? Eller hjelper det dem på noen måte i prosessen med å lære seg å fly?

N.N (28.07.2024)

Svar:

Dette har ingen betydning for flyvetreningen. Usikker på hva de holder på med og hvorfor

Roar Solheim (29.07.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødstjert / svartrødstjert

Bilde vedlagt spørsmålet

Sendte inn ett bikde for to dager siden av en fugl som artsorakel bestemt mente var en svartrødstjert. På grunn av vanskelig lys m.m. kunne det være vanskelig å artsbestemme men dere mente at det mest sannsynlig var en rødstjert / hunn. Vedlegger et annet bildet. Er ikke sikker på om det er samme fugl - men det er i alle fall en rødstjert eller en svartrødstjert. Jeg var på samme stedet to dager på rad og fotograferte fugler. Det var gate/vei med eneboliger og små hager utenfor. Bildet er tatt i Sæby (Jylland - Danmark). Er det, basert på vedlagte bilde, lettere å vurdere om det er rødstjert eller svartrødstjert?

N.N (28.07.2024)

Svar:

Her ser fuglen såpass mørk ut at det må dreie seg om en svartrødstjert hunn.

Roar Solheim (28.07.2024)


#Ringmerker

Død due som er merket

Har en død due i hagen, som var tydelig syk og svak i går kveld. Den er merket tre ganger på bena. Skal dette meldes til noen, eller skal jeg bare kvitte meg med den? Bor i Stavanger.

J.T. (28.07.2024)

Svar:

Tipper at det dreier seg om en brevdue/tamdue. I så fall kan du prøver å rapportere numrene til Brevdueforbundet.

Roar Solheim (28.07.2024)

««første 795 - 804 av 50 024 siste»»