Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 372 til 381 av totalt 49 973 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart lavskrike

Har hørt disse mer enn sett dem. Lyder ligne på lavmælte skjærelyder.
(Har aldri sett skjære i området) Ligner på lyd av lavskrike jeg har hørt på opptak. Men ikke helt. Observerte 3 stykker i ei furu, v barskog overgang til innmark. Av størrelse mest som ei slank skjære. Nesten svart og langt nebb.
I hvert fall ikke noen brunfarger eller kort nebb som på bilder av lavskrike.
Austrheim kommune i Nordhordland

N.N (08.09.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å vurdere hva du kan ha sett uten bilde av fuglen, men det er nok ikke snakk om lavskrike i denne delen av landet.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fuglen ble tatt hjem av katten min. Den var død. Fuglen var større enn en gråspurv. Den var grå og hvit, mest hvit på brystet. Denne fuglen ble funnet ved kysten i sør-troms. Jeg har flere bilder av fuglen.

L. (08.09.2024)

Svar:

Dette er en ung sandlo.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Låvesvale

Vi har flere låvesvaler på gården og nå har alle unntatt to stk flydd av sted. Det er kanskje unger født i år. Er det noen forklaring på hvorfor de to ble igjen og vil de stikke av gårde alene sørover de to?? Det er nok snart to uker siden flokken dro.

N.N (08.09.2024)

Svar:

Nei, ikke annet enn at de kanskje ikke har vært store nok til å legge ut på trekk.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Fuglekasser

Dueslag

Vi bor på gård i Oslo og duer ble holdt tidligere i due-slag. Vi har bygget et i hagen, men har bare ringduer. Vil de kunne hekke i dueslag og hva kan vi gjøre for p få duer dit.
Mvh
Jon

N.N (08.09.2024)

Svar:

Dueslag ble bygget for tamduer. Ville ringduer vil nok ikke bygge sine reir i slike innretninger.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Har hørt denne fuglen en del gjennom sommeren men klarer ikke sette noe ID på den. Er dessverre litt vanskelig å høre på opptaket men den har 3-4 litt langstrakte toner etter hverandre. Må nok settes på høyeste for å kunne høre det. Noe idé hva det er?
-Fauske, Nordland, 9 om kvelden

C.T. (08.09.2024)

Svar:

Jeg hører lyden, men klarer dessverre ikke å gjenkjenne hvilken art dette kan ha vært.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Pjuskete skjærer

Jeg har over flere år hatt en skjære familie på tomten, som jeg mater. Skjære paret er helt trygg på meg, og kommer ofte og setter seg ved siden av meg eller med ryggen til meg og pludrer og steller fjærene sine. Hver juli kommer de hit med fugleungene som har overlevd. Den ene, tror det er hunnen, har noen hvite merker rundt øyet. I år hadde de tre unger. Den minste, ser forferdelig pjusk ut i drakten med masse hvite merker rundt øynene/hodet. Alle ungene er rufsete, men den minste spesielt. De ser ellers helt frisk ut, med masse energi og spiser normalt. Men er dette noen kjent sykdom? Jeg har forsøkt å finne bilder på nettet for å identifisere det jeg ser, uten hell.

S.H. (08.09.2024)

Svar:

Det er4 mulig at de bare er i ferd med å skifte fjær, og ser pjuskete ut før de nye er helt utvokst. Dessverre umulig å vurdere uten bilde, og heller ikke da enkelt.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Har det blitt Færre Ringduer og samtidig flere kråkefugler?

Hei. Jeg synes det har hvert endel færre Ringduer på Østlandet i 2023 og 24, og samtidig stadig økende bestand av Kaier og Kråker, stemmer disse observasjonene overens med tellinger og er det en sammenheng?

N.N (07.09.2024)

Svar:

Har dessverre ikke noen registreringer over større områder som kan bekrefte eventuelle endringer for disse artene, og i så fall skyldes det neppe noen sammenheng.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Måkene borte, Hegrekolonien vokser

Hei Ute på hytta hos oss i Råkvåg/Trøndelag har det alltid vært stor forekomst av måker. Nå er disse nesten fraværende, og i stedet har vi fått en stor koloni med hegre. Kan det være slik at hegre fortrenger måkene?

A.K.N.S. (08.09.2024)

Svar:

Neppe. Det er mer sannsynlig endring i hvilke fiskearter som finnes som mat for måkene og gråhegrene. Mulig at noe har endret seg der.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Små fugler forsvunnet plutselig

Andebu/Høyjord . Fra ca. andre uke av august , har observert at nesten alle små fugler som var aktive her forsvunnet. Stor aktivitet av alle typer av trost, spurv, meis , er ikke lenger synlig, og ikke skjære heller , som har vært stor plage her.Det ikke har skjedd før. Hvordan forklare det?

A.B. (08.09.2024)

Svar:

Det er ikke noen enkle forklaringer på slike observasjoner, dessverre.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl hører vi her?

Jeg har hørt denne nattestid/grålysning flere kvelder i august og september i år. I Agder. Hvilken fugl er det? Vedlagt videofil uten bilde, kun lyd.

N.N (08.09.2024)

Svar:

Kattugle hunn.

Roar Solheim (08.09.2024)

««første 372 - 381 av 49 973 siste»»