Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 571 til 49 580 av totalt 50 068 spørsmål


#Økologi og atferd

Linerle

Hvor legger linerle eggene

N.N (08.05.2006)

Svar:

Linerla liker å gjemme reiret inne i forskjellige former for sprekker og hull, og kan noen ganger også hekke i en fuglekasse.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Diverse

Blå meisen

Hvorfor er blåmeisen så liten?

L. (08.05.2006)

Svar:

Noen fugler er små, mens andre er store. De spiser forskjelig mat og de lever på forskjellig måte. Blåmeisa og de andre meisene er små fugler som lever av frø og insekter.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar hegreaktig fug...

jeg bor ved utkanten av en skog ut mot et vann.det er siv der.En dag gikk det en rar hegreaktig fugl der. og fuglen gikk på en måte i ett med sivet.den var brun stripete med mørke og lysebrune striper.hvilken fugl?kan den være sjelden i haugesund?
(christer.11.5.2006.)

C. (11.05.2006)

Svar:

Dette høres nesten ut som en rørdrum. Rørdrummen er en hegrefugl som er litt mindre enn vår hjemlige hegre, og den er sjelden i Norge. Ta en titt på bilder av den her: http://cyberbirding.no/photo/b_stellaris_01.php og her: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20030315.php. Om det er denne arten, så tror jeg at mange aktive fuglekikkere i Haugesund skulle ønske å se den. Gir du meg et svar så skal jeg varsle de. Husk lokalitet og dato på observasjonen.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Sykdom og skader

fuglevirus

Hvil småfuglene foesvinne på grun av fugleinfluensa?

K.A. (04.05.2006)

Svar:

NEI! Hittil har ingen fuglearter blitt rammet av fugleinfluensa så kraftig at de forsvinner helt. Mest negativt rammet visstnok fugleinfluensaen stripegjess på overvintringslokalitet i en nord-kinesisk innsjø for et par år siden.

Roar Solheim (04.05.2006)


#Fuglekasser

Figlekasser

Skal snekre fuglekasser!
Hva er målene for andre enn fuglesnapper?
MVH Alida

A.D. (18.04.2006)

Svar:

Du finner alle fuglekassemål som du trenger på denne siden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/intro.php

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Diverse

Tyrkerdue

Hej. Jeg er en dreng på 9 år, som har spurgt mine forældre om hvorfor det hedder en tyrkerdue, kan du svare mig på det ?

Venlig hilsen
Mads Hansen

M.H. (15.04.2006)

Svar:

Tyrkerdua er en relativt ny art i den NV-europeiske fuglefaunaen. Da den innvandret til våre områder på midten av det forrige århundre kom den fra sørøst, og fikk navnet tyrkerdue av den grunn.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Fuglekasser

Rensing av fuglekasser

Når er det mest gunstig å rense fuglekasser? Dette ble gjort i høst, og ved sjekk nå i april viste det seg at det var masse skitt og gamle fjær i kassene igjen. Jobben måtte gjøres på nytt. Er det best å kun rense kassene om våren?

L.H.J. (16.04.2006)

Svar:

Det kan være en god ide å kun rense kassene om våren. Fuglene bruker kassene til overnatting om vinteren, og liker nok godt isolasjonen de gamle reirene gir. Rens kassene relativt tidlig om våren slik at du slipper å gjøre det etter at loppene har klekket...

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter

Er Kjernebitern veldig sjelden i Norge. Eg såg den i Norge den 13 April.

B.J.E. (17.04.2006)

Svar:

Kjernebiteren er en relativt fåtallig art i Norge. Den finnes bare i deler av Sør-Norge, men ting tyder på at den norske bestanden har økt i løpet av de siste 20 åra. Les mer om kjernebiteren her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4236.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Økologi og atferd

hønsehauk

hvordan bygger vanligtvis hønsehauken sitt reir? og hvor mange unger får den? Er det både hunnen og hannen som jakter?

B. (25.04.2006)

Svar:

Hønsehauken legger reiret sitt i storstammet gammel skog, gjerne minst 4 meter opp i reirtreet. Selve reiret kan brukes flere sesonger, og består av realtivt kraftige kvister som blir pyntet med friske furu- eller granbar. De legger fra to til fem egg. Både hunnen og hannen jakter, men under rugeperioden er det hunnen som står for all ruging unntatt når hun spiser maten hannen har gitt henne.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Sykdom og skader

dvergpapegøyen min

heisann! jeg har en dvergpapegøye som driver å "gulper""spyr" opp frø som han har spist tidligere. jeg lurer på om dette er naturlig da han har gjort det "alltid" eller om han kjeder seg eller rett å slett har en sykdom? han har også i siste tiden plukket seg under vingene slik at han har blødd. er dette fordi han kjeder seg? eler kan han ha midd eller noe? han er 7 år gammel og en slags "blandings dvergpapegøye" mellom rosenhode-dvergpapegøye og etellerannet annet.
håper at dere kan hjelpe meg å finne ut av problemet vårt.

mvh --janne--

N.N (30.04.2006)

Svar:

Mange fugler gulper opp materiale i føden som er tungt eller ikke fordøyelig. Om det er skallene på frøene som kommer opp, så er det vel naturlig å tro at det er noe som er helt normalt. Ta kontakt med en veterinær for å få svar på spørsmål nummer to. Denne spalten dreier seg stort sett om ville fugler.

Frode Falkenberg (03.05.2006)

««første 49 571 - 49 580 av 50 068 siste»»