Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 62 til 71 av totalt 49 921 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Stor som en kaie ca, gråaktig med noe som likner sp
ettet mønster i brøstet. Merkelige lyder...som en hundehvalp som piper
Aldri hørt det før.Hva kan det være?

N.N (18.10.2024)

Svar:

Sjekk nøttekråke.

Roar Solheim (18.10.2024)


#Fugleforing

Mate kråker på tur

Hei, jeg har hatt et par kråker som jeg har gitt mat til periodevis de siste par årene. De kjenner meg igjen og jeg har lært å kjenne de igjen, og vi har en fast møteplass hvor jeg går med hundene hver dag også gir jeg de litt nøtter og kjøttbiter. Når jeg går videre så følger de gjerne med et stykke mens jeg kaster snacks til de, og så har vi møtt andre kråker som har hengt seg på. Nå er det blitt ganske mange kråker som kjenner oss igjen og kommer når de ser meg. Det blir snart oppimot 20 kråker som følger oss inntil jeg går tom for snadder. Mange av kråkene er ganske unge. Jeg har ikke noe imot det, har bare tatt med mer mat sånn at alle kan få, men jeg lurer på om det er dumt av meg å mate så mange kråker? Kan de finne på å begynne å sloss, eller skaper jeg noe trøbbel for de på noe vis?

S. (18.10.2024)

Svar:

Det eneste du kan forårsake av "trøbbel", er dersom noen av kråkene tror de kan få mat av andre mennesker, og opptre nærgående overfor dem. Forhåpentligvis er det ikke "kråkehatere" i nærheten av der du ferdes, i så fall kan kråkene risikere å bli skutt mot, hvilket sjeldent ender særlig godt for kråkene.

Roar Solheim (18.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kan dette være rosenstær?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet er tatt i dag 17/10 i Alver kommune i Vestland. Tok bilde av en flokk med stær. Når jeg kom hjem og såg nærmere på bildene var det en fugl som skilte seg markant ut. Artsorakel sier rosenstær (100%). Sjekket litt i mine "bøker" - det må vel i så fall være en juvenil (1K). Eller kan det være en misfarget stær?

N.N (17.10.2024)

Svar:

Det kan hende at dette er en ung rosenstær, men jeg har for øyeblikket dessverre ikke litteratur for hånden slik at jeg får sjekket dette.

Roar Solheim (18.10.2024)


#Fugleforing

Måte småfugler om vinteren

Naboen og jeg hadde en diskusjon om det er lurt a mate fugler om vinteren. Jeg mente ja, men han mener at vi ofte er bortreist for lenge over jul (2-3 uker, vi bør landlig) slik at fuglene kommer til å dø foran de tomme fuglebrett når man begynte å mate de en gang. Stemmer det?

N.N (17.10.2024)

Svar:

Det er ikke et problem at en fóringsplass blir tom for mat en periode. Fuglene er tilpasset slike endringer i mattilgangen, og finner raskt alternative matkilder.

Roar Solheim (17.10.2024)


#Fuglekasser

Plassering av uglekasse

Hei. Jeg har fått en uglekasse som skal henges opp ute i skogen, ved hytta. Altså i skog og myr. Ca 450 moh. Så ser jeg det anbefales litt åpne områder. Da er mitt spørsmål om dette kan være en glenne i skogen som er f.eks. 15 m lang og 8 m bred, eller om det helst bør være et mer åpent myrområde med vidt utsyn fra kassa? Kan det være en ide å henge den opp på en knaus, slik at det blir utsyn fra en topp?
En annen ting er om det er forstyrrende om kassa er hengt opp ca. 80 m fra en hytte der det titt og ofte benyttes motorsag?

K. (17.10.2024)

Svar:

Ikke heng den på en knaus - det er unødvendig. Heng kassa 4-5 meter over bakken, gjerne i kanten ved glenna. Det betyr neppe noe om den henger 80 m unna hytta selv om du bruker motorsag av og til. Husk ca 10 cm med stubbeflis i bunnen av kassa. Du finner alltids en morken trestubbe som du kan smuldre opp med fingrene.

Roar Solheim (17.10.2024)


#Økologi og atferd

Spettmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
To spettmeiser har stadig vært rundt fuglekassen denne høsten, som blåmeisen bruker hvert år.
2 dager siden den 15.10.24 begynte den ene og hakke rundt hullet på kassen. Så ut som den ville prøve å lage hullet større? Holdt på en god stund. Den prøvde også å komme inn i kassen. Filmet dette. Prøvde å sende filmen. Tror ikke det virket så sender et bilde. Er dette vanlig for spettmeiser, og hvorfor gjør de dette? Så sent på året?

E. (17.10.2024)

Svar:

Spettmeisen prøver nok å finne ut om den kan benytte kassa til å overnatte i utover høsten og vinteren.

Roar Solheim (17.10.2024)


#Diverse

Fugl peller en del fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi har en Caique papegøye som de siste dager har pelt av veldig mye fjær. Det har ikke vært et problem før, og det er de siste dagene det har tatt av. Vi mistenker fuglen er syk/proteinmangel/eller har fått en infeksjon. Han holdes ikke i lukket bur og er med oss stort sett hele tiden, og om ikke, i et bur med åpen dør.

N.N (17.10.2024)

Svar:

Dette må du spørre papegøyeholdere om. Eller en dyrebutikk.

Roar Solheim (17.10.2024)


#Økologi og atferd

Skjæreir om høsten

Hei! Ser at skjærene holder på med et reir nå i oktober. Er ikke det uvanlig?

J.S. (17.10.2024)

Svar:

Nei, jeg tror ikke det er uvanlig, selv om det kanskje ikke er alle skjærepar som bygger noe på reiret nå.

Roar Solheim (17.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en stokkand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Arts orakel sier stokkand, men den er anderledes.
Sett på Prestvannet i Tromsø 16.10.24

M. (17.10.2024)

Svar:

Dette er en tamand, eller krysning mellom tamand og stokkand. Fuglen har i alle fall mye stokkandgenetikk i seg, så Artsorakelet er ikke alt for langt unna riktig svar her.

Roar Solheim (17.10.2024)


#Spor og sportegn

Hvilken type fugl tilhører denne foten?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Jeg fant nylig en fuglefot på Austevoll, Stolmen, helt ytterst mot Nordsjøen. Foten hadde en blå ring med tall, som tyder på at fuglen er ringmerket. Basert på fotens størrelse og form, ser det ut som den kan tilhøre en mellomstor fugl. Vi lurer på hvilken type fugl dette kan være, gitt funnstedet som er et maritimt kystområde.

Hvilke fuglearter er vanligst å finne ringmerket i dette området, og hvilken art kan det mest sannsynlig være?

J. (16.10.2024)

Svar:

Mistenker at dette er foten fra en tamdue/brevdue.

Roar Solheim (16.10.2024)

««første 62 - 71 av 49 921 siste»»