Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 48 til 57 av totalt 49 925 spørsmål «forrige neste»
Fuglen sin mat.
Hvilke fuglearter kan spise en marihøne? (trenger å finne det ut for en næringskjede)
N.N (22.10.2024)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (22.10.2024)
Hagefugel telling
Hei, jeg jobber som sjukepleier på en DPS post innen psykiatri. Flere av våre pasienter hadde store glede av at vi foret småfuglene sist vinter. Også personalet. Vi hadde mange dompap, som er ekstra stas. Hvordan kan vi være med på hage småfugel telling i vinter. Ikke bare en helg, men prøve å finne ut hvilke arter som kommer å spiser hos oss? Trur Flere av pasientene ville synes det stas. Hvordan får jeg svar?
M.A. (21.10.2024)
Svar:
Den organiserte hagefugltellingen skjer siste helg i januar. Det er flott hvis du får pasientene engasjert i å følge med på hvilke fugler som ellers besøker forplassen, antall osv. Hvor i landet er dette?
Roar Solheim (21.10.2024)
Fuglers evne til å gjenkjenne lyd
Hei. Jeg har lagt merke til at det er endel fugler setter pris på musikk og tydelig følger takt. Dette blir sett både hos papegøyer og slike fugler, men også hos høns og kråkefugler. Mitt spørsmål er da,- har fugler en hjerne som er mer utviklet i forhold til lyd og rytmer enn andre dyr ?
B.H. (21.10.2024)
Svar:
Et interessant spørsmål, og det kan godt tenkes at det er slik, siden fugler bruker lyd som en sentral del av sin kommunikasjon. Mange arter har komplisert sang, og øker kompleksiteten ved å imitere andre arter. Men om fuglene er mer koblet inn mot rytme enn andre dyr, kjenner jeg ikke til noen forskning omkring.
Roar Solheim (21.10.2024)
Stær med morgenmøter
Vi er nå i oktober og i trærne utfor oss møtes en hærskare stær hver morgen. De fyller trærne, det er høy skvatring og summing en god stund, og
som på et signal sa flyr de alle avgårde. Dette har nå skjedd hver morgen i ca 14 dager. Er det de samme fuglene hver dag? Hva er anledningen? Blir så fasinert av at alle vet hvor og når de skal møte opp.
T.H. (21.10.2024)
Svar:
Stærene starter å samle seg i flokker straks etter at ungene har forlatt reiret. Utover høsten kan stærene så samle seg i stadig større flokker før de til slutt starter trekket sydover. Når stær samler seg på en felles overnattingsplass, er det nok de samme individene som kommer dit dag etter dag, men dert kan også tilkomme nye individer.
Roar Solheim (21.10.2024)
MR og kontrastveske (radioaktiv)
To venninner tok Mr med kontrastveske (radioaktiv). De skal ikke ha tett kontakt med barn i den første tiden etterpå, pga at barn har mindre lunger. Hva med småfugler- jeg har to babyundulater - de skal ikke utsettes for maling, ovnsrens, legleøakkfjerner osv. Hva med radioaktiv kontrastveske? Det høres ulogisk ut at små fugler ikke tar skade av dette....?
N.N (20.10.2024)
Svar:
Dette bør du forhøre deg med papegøyeholdere om.
Roar Solheim (20.10.2024)
Hvilken fugl er dette?
Var og gikk tur langs ferskvann på Bryne og midt i blandt stokkender og svaner var disse to som var betydelig større enn de andre endene. Lurer på hva slags and/fugl er dette?
T.K. (20.10.2024)
Svar:
Rømte tamender.
Roar Solheim (20.10.2024)
Toppen av gran
Lang avstand. Men hva er dette?
Tatt i Tromsø. Nært sentrum. Kl 1000 døndah
H. (20.10.2024)
Svar:
Dessverre for dårlig bilde til å se hva det er. KAN kanskje være snakk om en haukugle.
Roar Solheim (20.10.2024)
Kjøttmeis
Hvorfor hakker kjøttmeis på hus veggen under takk utstikket på høsten?
N.N (20.10.2024)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si generelt hvorfor. Men det KAN hen de den jakter på overvintrende fluer.
Roar Solheim (20.10.2024)
Hva har skjedd her?
Fant dette meisereiret slik ved rengjøring av en kasse nå i høst. Her har det ikke blitt noen unger så vidt jeg kan forstå for foreldrene pleier å rydde reiret for tomme eggeskall. Hvem har pikket hull i eggene?
N.N (20.10.2024)
Svar:
Umulig å si hvilken fugl som kan ha hakket i stykker eggene. Men reiret kan ha blitt forlatt før eggene ble hakket i stykker.
Roar Solheim (20.10.2024)
Ugle som høres ut som rådyr
Hei. Vi har trudd i flere manns at vi har hatt rådyrene inne på tunet når mørket kommer. Men har funnet ut at d er ugle. Det er to stk. men klarer ikke finne ut hvilken type. Den ser ut som en av de større typene når vi har lyst på den i treet.
Men de høres ut som rådyr når de prater/roper til hverandre. Vet dere hvilken type det et? Og noe tips så den kan trives enda bedre?
K. (20.10.2024)
Svar:
Hornugleunger? Deres tiggelyder er pipende, omtrent som lyder som rådyr kan lage.
Roar Solheim (20.10.2024)