Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 171 til 180 av totalt 50 055 spørsmål «forrige neste»
Ærfugl?
Je regner med at dette er en ærfugl, hunn. Men jeg har ikke sett disse fargene før.
B.S. (23.10.2024)
Svar:
Ærfugl, ung hann.
Roar Solheim (23.10.2024)
Snipe eller bekkasin?
Katten vår i Haugesund ville så gjerne bidra til matauke i huset og slepte med seg denne flotte fuglen gjennom katteluken og la den ved stuedøren. Har googlet litt men finner ikke bilder av fugl med like fin fjærdrakt som denne. Ligner kanskje mest på kvartbekkasin men den er vel ikke en del av fuglelivet på vestlandet?
S.H. (23.10.2024)
Svar:
Dette er ei rugde.
Roar Solheim (23.10.2024)
Sikre fuglekassa mot katter ?
Har hørt at man bør sette opp en tynn, bred plate rundt stammen på treet for å hindre klatrende jegere å komme opp til kassa.
Høres jo fornuftig ut, men litt omstendelig, kanskje . Er det likevel en fornuftig tung å gjøre ? Har du tips om enkel løsning?
B. (23.10.2024)
Svar:
Dette er EN av mulighetene. En annen er evt. å feste en krage av netting som går ca 20 cm ut rundt stammen (se for deg en gammeldags prestekrage) - det kan også stoppe katter.
Roar Solheim (23.10.2024)
Flyr salgsvarer i mørket?
Ganske overskyet og mørkt kl. 22.00 i Seljord nå 22. oktober.
Mener det var sangsvaner jeg hørte, men trodde ikke de fløy i mørket?
N.N (22.10.2024)
Svar:
Jo, det kan de nok gjøre.
Roar Solheim (22.10.2024)
Hyl i natten
Hei, er det normalt for fugler å fy rundt og komme med varselrop sent på kvelden, midt ute i tussmørket? Hørte noen "kra-kra" fra en kråke, og noen korte lyse pip fra en fugl, før det ble stille i et halvt minutt, for så å starte opp igjenn. Er kråker kjøttetere eller liknende, og i såfall, kan dette ha vært et angrep.
N. (22.10.2024)
Svar:
Kråker på nattekvist kan bli angrepet av rovfugler eller ugler - da vil de både fly opp og rope.
Roar Solheim (22.10.2024)
Ser gråspurven godt, eller hører den godt?
Den flyr avgårde fra matbrettet lenge før jeg ser rovfuglen kommer til matbrettet En skjære eller en Nøterskriker kommer seilende forbi. Mvh Svein Olsen. mail: svein@stranda.org
N.N (22.10.2024)
Svar:
Det er nok synet som er viktigste sans for å oppdage rovfugler.
Roar Solheim (22.10.2024)
Er det en nøtteskrike?
En sjelden gang i blant dukker det opp en fugl som ligner på Nøtteskrike, men jeg er usikker på om det faktisk er det. Jeg syns den ser større ut i virkeligheten, med kraftig nebb, sammenlignet med bilder jeg får opp når jeg googler.
Er dette en nøtteskrike? Jeg bor i Skien, ved Børsesjø som er populært for mange fugler.
L. (22.10.2024)
Svar:
Ja, dette er en nøtteskrike.
Roar Solheim (22.10.2024)
Fuglen sin mat.
Hvilke fuglearter kan spise en marihøne? (trenger å finne det ut for en næringskjede)
N.N (22.10.2024)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (22.10.2024)
Hagefugel telling
Hei, jeg jobber som sjukepleier på en DPS post innen psykiatri. Flere av våre pasienter hadde store glede av at vi foret småfuglene sist vinter. Også personalet. Vi hadde mange dompap, som er ekstra stas. Hvordan kan vi være med på hage småfugel telling i vinter. Ikke bare en helg, men prøve å finne ut hvilke arter som kommer å spiser hos oss? Trur Flere av pasientene ville synes det stas. Hvordan får jeg svar?
M.A. (21.10.2024)
Svar:
Den organiserte hagefugltellingen skjer siste helg i januar. Det er flott hvis du får pasientene engasjert i å følge med på hvilke fugler som ellers besøker forplassen, antall osv. Hvor i landet er dette?
Roar Solheim (21.10.2024)
Fuglers evne til å gjenkjenne lyd
Hei. Jeg har lagt merke til at det er endel fugler setter pris på musikk og tydelig følger takt. Dette blir sett både hos papegøyer og slike fugler, men også hos høns og kråkefugler. Mitt spørsmål er da,- har fugler en hjerne som er mer utviklet i forhold til lyd og rytmer enn andre dyr ?
B.H. (21.10.2024)
Svar:
Et interessant spørsmål, og det kan godt tenkes at det er slik, siden fugler bruker lyd som en sentral del av sin kommunikasjon. Mange arter har komplisert sang, og øker kompleksiteten ved å imitere andre arter. Men om fuglene er mer koblet inn mot rytme enn andre dyr, kjenner jeg ikke til noen forskning omkring.
Roar Solheim (21.10.2024)