Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 307 til 316 av totalt 50 225 spørsmål «forrige neste»
Flyvemåte.
Hvilke fugler har bueformet flyvemåte?
N.N (30.10.2024)
Svar:
Det er det for mange arter som har til at vi kan ramse opp en lang liste over disse. Noen typiske er f. eks. spettene. Mange spurvefugler flyr også slik.
Roar Solheim (30.10.2024)
tips for kickstarting av foringplass?
Har dere noen tips for og kickstarte sesongen? bor i rekkehus og har ett stort "bur" med gitter og planker som hindrer skjærer fra og ta all maten, men lar små fuglene fly inn og ut som de ønsker.
Bruker som vanlig solsikkefrø og meiseboller, og det funker greit, prøvde også en villfugl blanding men der plukka de bare ut solsikkefrøa.
Er det noen tips for og lokke dem til plassen?
S.B. (29.10.2024)
Svar:
Siden du bor i rekkehus anbefaler jeg mat som ikke gir mye nedfall og søl på bakken. Villfuglblanding er bannlyst. Det beste er meiseboller i metallnettrør, jordnøtter i metallnettrør (ferdige automater), halve kokosnøtter og eventuelt fett i metallnett (kyllingnetting). Disse matsortene må fuglene hakke på inne i buret, og ikke dra av sted med frø som de eventuelt mister eller kaster på bakken.
Roar Solheim (29.10.2024)
Småfugler som hakker på veggen og går inn i ventiler
Hei!
Vi har i høst hatt ekstremt mange småfugler (hovedsaklig kjøttmeis) som driver å hakker på husveggene langs vinduer og inn i ventiler. Vi har en som sover i ventilen på soveromsveggen min hver natt. Vi har bare bodd her et år, men dette skjedde ikke i fjor, og naboer som har bodd her lenge rapporterer det samme, altså at det er noe nytt de har begynt med i år. Vi har hatt en rekordlang sommer og fin høst, kanskje har noe med saken å gjøre? Veldig nysgjerrig uansett :)
S.J. (29.10.2024)
Svar:
Kjøttmeis gjør dette nå og da, men jeg har dessverre ikke noen forklaring på hvorfor de gjør dette.
Roar Solheim (29.10.2024)
Tilrettelegging for storfugl
Hei,
Jeg eier en liten tomt med noen skogsarealer. Jeg er glad i fugleliv rundt meg og har hengt opp noen fuglekasser. I det siste har jeg tenkt at det hadde vært gøy å legge til rette for at storfugl skal trives bedre i området. Er det noe jeg kan gjøre for å legge til rette for at storfugl skal trives i området?
Tenker da på eventuelle konstruksjoner jeg kunne satt opp for å skape gode redeplasser eventuelt planter jeg kan fjerne eller plante som storfuglen er glad i. Eller krever storfugl så store områder at jeg som enkelt person vil utgjøre liten forskjell med tiltakene mine?
E.B.K. (29.10.2024)
Svar:
Nei, dette er det ikke enkelt å gjøre noe spesielt med. Det er vanligvis skogtype og tilgjengelig næring som er viktig for storfugl, og ikke noe du lett kan forbedre slik du kan ved å lage kunstige hekkeplasser for hullrugere og kvistreirhekkere.
Roar Solheim (29.10.2024)
Hvilken fugl er dette?
Hei!
Jeg lurer på hvilken fugl dette er? Opptaket er gjort tidlig i oktober, og vi har hørt samme fugl flere ganger senere på kveldstid. Det er et lite skogholt i tettbebygd strøk like nord for Bergen. Jeg har ikke lagt merke til samme fuglelyd tidligere.
N.N (28.10.2024)
Svar:
Dette er en kattugle.
Roar Solheim (29.10.2024)
Kun en nøtteskrike
Jeg har hatt en nøtteskrike på fuglebrettet i over ett år. Jeg har aldri sett mer enn denne ene, er det ikke litt merkelig at den ikke trekker videre om den ikke finner en makker? Eller har jeg muligens sett to forskjellige individer (eller fler), men hver for seg?
T. (28.10.2024)
Svar:
Det kan tenkes at det er flere individer, men dette er ikke mulig å si noe sikkert om uten å ringmerke fuglene.
Roar Solheim (29.10.2024)
Kråker med hvite vinger
Har observert kråker med hvite vinger. Hvor normalt er dette?
O. (29.10.2024)
Svar:
Temmelig vanlig blant unge kråker som har fått dårlig næring under oppveksten.
Roar Solheim (29.10.2024)
Skadet fugler
Hei
Kan andre fugler forstå at andre fugler er skadet?
N.N (28.10.2024)
Svar:
Ja, umiddelbart! Spesielt oppdager alle rovfugler kjapt om det er noe i veien med fugler som de da kan oppfatte som lettfangelige byttedyr.
Roar Solheim (28.10.2024)
Kråkestor - brun, svart, hvit
Fra bilen så vi over en ca. 2 kilometer lang strekning, nær Atna i Østerdalen, 3 kråkestore - kanskje litt mindre - fugler med klare avgrensede tegninger/farger i brunt, hvitt og svart. Vi er ikke nær eksperter på fugler, men har interesse og en del kunnskap.
Vi har aldri sett denne fuglen før. Har leita på nett uten å finne noe som ligner - hva kan det være for slags fugl?.
E.M.K. (28.10.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å finne ut av ut i fra bare denne beskrivelsen, uten bilde av fuglene.
Roar Solheim (28.10.2024)
Lagring av mat
Mye småfugl på foringsautomaten. Lurer på om fuglene henter mat for å lagre den, før de kommer tilbake på neste runde.
N.N (28.10.2024)
Svar:
Noen arter gjør dette, andre bare tar med seg et frø for å spise det på et sikkert sted.
Roar Solheim (28.10.2024)