Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 387 til 396 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Hvilken art er dette?
Lurer på hvilken fuglearter det er på vedlagte bilde. Det var 3 sammen, muligens en hunn og 2 hanner. De var ikke redde, ganske nærgående. Observert i dag på Tromøya, Arendal
N.N (03.11.2024)
Svar:
Moskusand - tamfugl.
Roar Solheim (03.11.2024)
Kylligfett
Kan kyllingfett brukes til å mate småfugler og skjærer med ?
N.N (03.11.2024)
Svar:
Ja, det bør ikke være noe problem. Alt fett er som regel ettertraktet som fuglemat.
Roar Solheim (03.11.2024)
Stjertand
Dette bildet av en stjertandhann og tre hunner et tatt 7. oktober. Hannene skal jo ha to (eller noen få) lange stjertfjær i midten av stjerten. Jeg kan ikke se disse fjærene på bildet av hannen. Hva kan årsaken være? Tar det lengre tid før disse fjærene vokser ut enn de andre fjærene etter mytinga? Eller er det en K1 hann og at de lange stjertfjærene vokser ut på et seinere tidspunkt hos ungfugler?
G.F. (03.11.2024)
Svar:
De har nok bare ikke vokst ut ennå. Mistenker også at hannen her er en ungfugl, siden den har hunnfargede fjær langs kroppssiden.
Roar Solheim (03.11.2024)
Fugl i Vollen i Asker
Hei, hva slags fugl er dette?
M. (03.11.2024)
Svar:
Dette er en snøspurv.
Roar Solheim (03.11.2024)
Hegrekoloni
Kan man sage ned en klynge gran hvor en hegrekoloni holder til, hvis det gjøres utenom hekkesesongen ( om vinteren) ?
S. (02.11.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke om lovverket setter hinder for dette eller ikke. Ta kontakt med Statens Naturoppsyn for nærmere avklaring.
Roar Solheim (02.11.2024)
Piplerke
Hei
Er dette Hei eller Skjærpiplerke
P..M. (02.11.2024)
Svar:
Skjærpiplerke.
Roar Solheim (02.11.2024)
Hvordan påvirker høyspentmaster fuglelivet
Hei - jeg har nylig blitt gjort oppmerksom på at et område jeg og en gruppe amatørornitologer i Stavanger besøker mye på regelmessige turer, skal det kanskje settes opp høyspentmaster med strømnett. Området berørt av dette er blanda skog, våtmark med innsjø, her vi ser dermed et meget variert fugleliv. Jeg må spørre pent, vet man idag hvor stor innvirkning slike inngrep i naturen har på fuglelivet. Vil uglene, havørna berøres mer enn ender og gjess, og de aller minste? Er litt bekymret faktisk.
R.K. (02.11.2024)
Svar:
Høyspentmaster kan skape problemer dersom det er mulighet for at fugl som setter seg på dem, får kontakt med strømledning og jordledende metall - da får de elstøt og blir drept. Dette kan unngås, og ikke alle mastetyper er problematiske. Fugler kan kollidere mot ledningene, men det avhenger av hvor de går i terrenget.
Roar Solheim (02.11.2024)
Rovfugler
Hei ser der en del jegere som mener det bør jaktes på rovfugler. Det er vel sånn at det bare er et få tal av rovfugler som jakter på skogsfugel og ryper. Kanskje noen flere når det er kyllinger. Rev kråker og andre arter har sikkert også en stor innvirkning. Har aldri forstått den tankegang hos oss jegere ,og mener selvfølgelig at det som jegere må ta konsekvensene av det. Håper det og jakte rovfugler aldri blir en realitet.
G. (02.11.2024)
Svar:
Dette er dessverre en rest av det vi kan kalle "syndebukksyndromet" - det må alltid være noen å skylde på! Samme syn som ligger til grunn for at fiskere mener at det MÅ jaktes på hval og sel fordi de spiser fisk. Men dyr som spiser andre dyr gjør bare det de må gjøre. VI derimot, MÅ ikke spise skogshøns, og rypejakt er egentlig et stort mattyveri hvor vi stjeler viktig mat fra de dyrene som faktisk er avhengig av andre fugler som mat.
Roar Solheim (02.11.2024)
Svartbakk
Hei
Svartbakk er den største måken vi har i Norge. er den blitt mindre med åra.
Mange meiner det.
Kan det være på grunn av matmangel.
N.N (01.11.2024)
Svar:
Svartbak (bare EN K i navnet) er nok like stor som tidligere, så din antagelse er ubegrunnet.
Roar Solheim (02.11.2024)
Ukjent fugl
Fuglen ble observert 9.sep i Fauske kommune.
Den ble beskrevet som større enn ørn, og " brukte
vingene annerledes". Bilde tatt med telefon, "croppet" og er nok
for dårlig til identifisering.
H.F. (01.11.2024)
Svar:
Mistenker at dette kan være en fjellvåk, men dessverre ikke godt nok bilde til å si sikkert. Og den er definitivt ikke større enn noen ørner i Norge!
Roar Solheim (01.11.2024)