Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 13 til 22 av totalt 50 067 spørsmål «forrige neste»
konglebit
Vet at konglebit liker rognebær. Men hva med bær fra svenskasal? En person skriver på nettet at sidensvans liker røde bær fra rogn, berberis og svenskasal. Gjelder det samme for konglebit? Et spørsmål til: En person mener at det ikke gjør noe om rognebæra har blitt svart. Det er nemlig frøene og ikke fruktkjøttet fuglene vil ha. Stemmer dette?
G.F. (24.11.2024)
Svar:
Har dessverre ikke noe svar på disse spørsmålene - vet ikke.
Roar Solheim (24.11.2024)
Salt.
Jeg må si at jeg reagerer kraftig når Roar Solheim svarer "det bør kunne gå" på spørsmål fra T.B den 6.1.24 spør om fugl kan mates med kraft fra saltet pinnekjøtt.
Småfugl skal IKKE ha salt, og det bør en ornitolog vite!
T.S. (24.11.2024)
Svar:
Spørrer skriver godt utvannet, derfor denne usikkerheten. Kråker spiser nesten hva det skal være. Vet godt at den generelle regelen er at man ikke skal gi salt mat til fugler, det oppgis da også som standard, men i dette tilfellet er jeg i tvil om det er absolutt ubrukbart eller ikke. Har dessverre ikke sett noe forskningresultater som omtaler eventuell virkning av salt på fugl.
Roar Solheim (24.11.2024)
Rovfugl?
Observasjon ved utmark/lynghei på Østhusvik/Rennesøy i Stavanger kommune.
I går; lørdag 23.november 2024 ca midt på dagen.
Fikk ikke tatt bilde, men en rovfugl lettet ved 2 anledninger fra en tretopp(sannsynligvis samme fugl). En stor mørk fugl, den hadde en jevn og systematisk flukt. Noen jevne og rolige vingetak, avbrutt av glideflukt i et par sekunder, så jevne og roliger vingetak igjen. Gjentok seg flere ganger, virker ikke som en panisk flukt.
Som sagt mørk fugl, men så lysere(ikke kritthvite) partier under vingene. Tydelige "fingre" ytterst på vingene.
Det var ikke havørn, det ser jeg nokså ofte på Rennesøy.
Noen ide om fugl??
M.N. (24.11.2024)
Svar:
mest sannsynlig en musvåk.
Roar Solheim (24.11.2024)
Er korn fuglemat?
Hei!
Jeg lurer på om man kan gi korn som mat til fugler vinterstid? Havre, bygg, hvete etc. Eller om dette er skadelig for de små fuglemagene.
S.V.H. (24.11.2024)
Svar:
Det kan du, men dersom det finnes solsikkefrø og mer fettholdige frø i nærheten, vil mange fugler velge disse fremfor korn.
Roar Solheim (24.11.2024)
Ugle som kolliderte med kjøkkenvinduet
Her forleden hørte vi et nokså skarp smell i kjøkkenvinduet på ettermiddagen. Vi skjønte at dette måtte ha vært en fugl, og vi kunne se den ligge på gressbakken under vinduet. Jeg løp ut for å se om jeg kunne "hjelpe" den, men da jeg kom frem til stedet hvor den først ble liggende, hadde den fløyet opp i et tre i nærheten og satt der. Vi så at dette måtte være en ugle, ganske liten - kanskje i størrelse som en flaggspett. Lyset var litt svakt, men jeg syns kanskje at fjærdrakten var grå med et skjær av blå-grønt ? Vi har ikke sett ugler her tidligere (Haga, 1929Auli, Nes kommune) og lurer på hva slags ugle dette kan ha vært.
J.H.J. (24.11.2024)
Svar:
De aktuelle artene kan være spurveugle, perleugle eller haukugle.
Roar Solheim (24.11.2024)
Hvilken fugl hørte jeg?
Kraftig lyd som også hørtes inne. Opptak ute i -10° ca.kl.21.45.
I.B. (23.11.2024)
Svar:
Kattugle hunnfugl.
Roar Solheim (24.11.2024)
På kryss og tvers!
Har ved flere tilfeller i år sett noen store grupper med fugler, som flyr i alle retninger, og frem og tilbake, gjerne i store sirkler. Noen ti talls samler seg gjerne et minutt eller to før de fortsetter flyvningen. Lurer på hvilken art dette er ( minner om gråtrost, men flyr for høyt til å identifisere) Lurer også på hva hensikten med denne flyvningen er, siden det er mot slutten av november, og trekkene nærmest er avsluttet for i år. Har sett dette fenomenet flere ganger og på flere steder i år
B.T. (24.11.2024)
Svar:
Ikke godt å tolke uten selv å oppleve det hele. Det KAN være at de blir skremt opp av rovdyr eller rovfugl.
Roar Solheim (24.11.2024)
Tykk fygl
Hva slags fugl er denne tykkasen vi så i den Japanske Hagen i Botanisk hage i Bergen?
N.N (23.11.2024)
Svar:
Ser ut til å være en svarttrost hunn.
Roar Solheim (23.11.2024)
Hvilken fugl
Det er en del diskusjoner hvilken fugl dette er.
Kan dere hjelpe
Noen sier havørn
N.N (23.11.2024)
Svar:
Klar voksen havørn med helt hvit stjert dette!
Roar Solheim (23.11.2024)
Stor flokker (mange hundre) med fugler på avveie?
De har raske vingeslag. Stopper plutselig opp og så raske vingeslag igjen. I alle fall så stor som en trost. Slår seg til i buskene før de igjen er på vingene. Disse har vi aldri sett her tidligere. Skulle gjerne vite hva dette er. Observert i Julsundet i Aukra kommune.
B.S. (23.11.2024)
Svar:
Du beskriver en flyvemåte som passer for stær og sidensvans - begge opptrer i slike flokker. De er IKKE på avveie.
Roar Solheim (23.11.2024)