Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 181 til 190 av totalt 50 250 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkand

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette ei hybrid stokkandhunn?

G.F. (29.11.2024)

Svar:

Nei, mest trolig delvis leucistisk stokkand hunn. Fugl med genfeil som gir en del fargeløse (hvite) fjær - ganske utbredt.

Roar Solheim (29.11.2024)


#Fuglekasser

En lun plass

En granmeis har funnet en lun plass oppunder markisen min. Vil den gå inn i et fuglehus hvis jeg henger opp et på veggen. Den får valnøtter av meg. Fett og godt😊

N.N (29.11.2024)

Svar:

Eneste mulighet er å henge opp en fuglekasse og se hva meisen selv velger å gjøre.

Roar Solheim (29.11.2024)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Mon tro om dere kan se hvilken fugl som har flydd på vinduet. Bildet er dårlig men kanskje?

S. (28.11.2024)

Svar:

Dette er en rugde.

Roar Solheim (28.11.2024)


#Økologi og atferd

Kråke på T-bane stasjon, under jorda

En kråke hadde forvilla seg inn på Sentralbanen T-bane-stasjon. Jeg så den fly ut av tunnelen oppunder taket, fly inn omtrent midt på stasjonen, sette seg på en ledning helt i taket og så fly inn igjen i tunnelen. Den fløy fort. Gjentok dette kanskje 5 ganger. Så så jeg den ikke mer. Den må ha flydd langt i tunnelene. Det er flere undergrunnsstasjoner på hver side av Sentralbanestasjonen før stasjonene er over bakken. Det virker utrolig at en kråke kan ta seg inn dit. Overleve det kan den vel neppe.

A.T.B. (27.11.2024)

Svar:

Det er flere fugler som flyr inn i store haller og T-banestasjoner på leting etter mat. Gråspurv og byduer er de vanligste, men det er ikke overraskende at også kråkefugler kan gjøre dette.

Roar Solheim (27.11.2024)


#Diverse

Ny fugle / ekorn mater

Jeg har kjøpt ny mater men, tenker det kan være lurt og behandle treverket med noe før den henges ut. Er det noe som er spesielt godt egnet for slikt? VIl tro det er flere alternativer som han smitte over på maten?

A. (27.11.2024)

Svar:

Vanlig beis for utendørs bruk er helt OK.

Roar Solheim (27.11.2024)


#Diverse

Fugler ved ilabekken (trondheim)

Jeg skal ha et prosjekt langs ilabekken og lurer derfor på hvilke fuglearter som holder til her.
Et lite tilleggsspørsmål: hvorfor er det sirkelformer som hull på fuglekasser? Kan man bruke andre type former?

N. (27.11.2024)

Svar:

Det har vi dessverre ikke oversikt over. her må du kontakte lokale fuglefolk. Hovedkontoret for Birdlife ligger i Trondheim (Sandgata).

Roar Solheim (27.11.2024)


#Spor og sportegn

Hvilke rovfugl vil ribbe en vånd?

Hei. Det har nylig dukket opp noen pelsrester av vånd her hos meg, ved kysten i Østfold. Små, ryddige sirkler nappet av i små munnfuller, ingen andre rester ligger igjen. De ligger både i furuskog og i åpen mark ved sjøen. Jeg har gått på tur her i mange år og ikke sett disse før, så lurer på om noe nytt er på besøk. På forhånd takk.

J.D. (27.11.2024)

Svar:

Det er det dessverre umulig å tolke, men det KAN hende at det er en mink som har jaktet vånd.

Roar Solheim (27.11.2024)


#Fugleforing

Rugde

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en rugde i kveld. Den flyr ikke, har tatt den inn i et uthus med litt godt å ligge på, vann og litt meitemark, og håper den blir bedre i løpet av natta. Kva er det rette å gjere? Den er ganske tam.

L. (26.11.2024)

Svar:

Rugder spiser meitemark og småkryp, så melormer fra en dyrebutikk vil kanskje være passende. Det kan kanskje også gå an å hakke opp meisebolle i fine smuler og se om den vil spise det.

Roar Solheim (27.11.2024)


#Diverse

Hvor er det blitt av trostene

Jeg bor på Toten. I sommer har jeg nesten ikke sett en eneste trost. Alle år tidligere har det vært mye trost. Det har vært stor trafikk av troster som har samlet mark på plenen til ungene sine. Rognebærtrærne står fortsatt fulle av bær rundt i hele distriktet, også oppe på åsen. Sett et par små flokker på åsen og enkelte troster i lavlandet nå seint i høst. Har hatt tre par stær i kasser jeg har satt opp, men kun sett noen mindre flokker med stær i høst. Har aldri sett så lite trost gjennom året noen gang. Det har bestandig vært mye gråtrost og en god del svarttrost her om sommeren. På trekket har det vært mye måltrost og rødvingetrost også. Håper det bare er et unntaksår, men er usikker. Håper fortsatt at de skal dukke opp på høsttrekket, men det er jo øyeblikkelig desember, så de burde vel ha vært her.

J.K.B. (26.11.2024)

Svar:

Dette KAN være ett av mange tegn på en generell nedgang i mange fuglebestander, men det KAN også være at trostene har oppført seg annerledes i høst, bl.a. på grunn av store mengder rognebær mange andre steder også. Dessverre vanskelig å vite hvilken tolkning som stemmer før om noen år.

Roar Solheim (26.11.2024)


#Diverse

Fugler i ventilen?

Vi hører noe som beveger seg i baderomsventilen vår. Det har for noen år siden kommet inn en gjerdesmett derfra, og vi har nok glemt å tette hullet i nettingen på utsiden den gangen. Nå er det noe der inne som lager lyd hver morgen og hver kveld. Kan det være fugler? Og hva gjør vi for å bli kvitt de? Det er sikkert kaldt for dem ute nå og de har nok funnet seg en fin oppholdsplass for vinteren 🙈 ventilen er rett under et tak utstikk ca 2,5 meter over bakkenivå.

S.T. (26.11.2024)

Svar:

Det går greit å stenge ventilen fra utsiden med metallnetting midt på dagen - da er det nok ikke noen fugler der.

Roar Solheim (26.11.2024)

««første 181 - 190 av 50 250 siste»»